golonka

mam zamiar zrobić pieczoną golonkę i myślę żeby ją najpierw obgotować z zielem, liściem, pieprzem i solą a potem do pieca z nią z piwem macie jakiś wypróbowany przepis?

8 odpowiedzi na pytanie: golonka

evikaj Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agago:mam zamiar zrobić pieczoną golonkę i myślę żeby ją najpierw obgotować z zielem, liściem, pieprzem i solą a potem do pieca z nią z piwem macie jakiś wypróbowany przepis?

Ja robiłam tak:
golonkę najpierw bez dodawania żadnych przypraw chwilkę obsmażałam na patelni z wszystkich stron, potem dopiero nacierałam ją przyprawami – sól pieprz majeranek, maggi, dawałam też trochę przyprawy gyros i taką golonkę do żaroodpornego naczynia z pokrywą wyłożonego kapustą kiszoną surową na to pół szklanki wody, ziele angielski i liście laurowe i na godzinę do piekarnika – na ostatnie 15 min odkrywam pokrywę.
Chyba był na forum podobny przepis na żeberka.

raz-dwa Dodane ponad rok temu,

Godzina golonce wystarczy?
Moj maz pare razy robil podejscie do golonki, i nigdy mu dobra nie wyszla.
Czy sa jakies rodzaje (typu mloda – z mlodej swini, stara…)?
Jak zrobic, by byla miekka? (ostatnio maz gotowal godzine, potem jeszcze godzine piekl a i tak za miekka nie byla).

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Brenda:Godzina golonce wystarczy?
Moj maz pare razy robil podejscie do golonki, i nigdy mu dobra nie wyszla.
Czy sa jakies rodzaje (typu mloda – z mlodej swini, stara…)?
Jak zrobic, by byla miekka? (ostatnio maz gotowal godzine, potem jeszcze godzine piekl a i tak za miekka nie byla).

ja robie tak:

golonke bez kości gotuje na dwa sposoby – albo z włosczyzną, albo z kostkami, przez 90 min,

w rękaw z duza ilością czosnku na kolejne 90 min, 20 min przed końcem pieczenia rozcinam podlewam piwkiem i dalej sie piecze, rewelacja:)

kasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aoh:ja robie tak:

golonke bez kości gotuje na dwa sposoby – albo z włosczyzną, albo z kostkami, przez 90 min,

w rękaw z duza ilością czosnku na kolejne 90 min, 20 min przed końcem pieczenia rozcinam podlewam piwkiem i dalej sie piecze, rewelacja:)

brzmi smakowicie, muszę i ja się przymierzyć do golonki w przyszłym tygodniu :Hyhy:

agago Dodane ponad rok temu,

no i kicha

Golonkę dzisiaj popełniłam i niestety coś schrzaniłam tylko co:Hmmm…:?
Wrzuciłam ją do wrzątku + kilka ziaren ziela, pieprzu, 2 listki, marchewka, pietruszka, seler, por (po kawałku) małż miał wsypać łychę soli ale zapomniał:Niepewny: więc jak wyszło po 1 ½ godź gotowania że soli niet wsypałam sól i jeszcze 20 min gotowałam (tak na wolnym ogniu).
Potem na brytfankę ją, podlałam wywarem z gara, posypałam przyprawą do grilla kamisa i do pieca na 20 min potem znowu podlałam wywarem i położyłam troszkę masła na każdej w sumie gotowałam 1godź 50 min a piekłam 20 min w ok. 180 st i ok. 15 w ok. 240 z termoobiegiem (zarumieniła się)
Golonka była miękka w środku chrupiąca na wierzchu :Hura!: ale śmierdziała takim zagotowanym mięchem nie chcę mówić ale PRAWIE JAK FLAKI :Wstyd: i szczerze gdybym pierwszy raz próbowała golonki to przez ten zapach byłby to mój ostatni jedynie mój Borysek się zajadał aż mu się uszy trzęsły i cały czas dokładki chciał :Boje się:

jaewa Dodane ponad rok temu,

Kilka dni temu robiłam golonkę.
Kupiłam pierwszy raz w życiu, bo w sklepie tak się wszyscy zachwycali że taka dzisiaj chudziutka, że i ja się skusiłam.
W domu nie bardzo wiedziałam, jak się za to zabrać, ale szkoda mi było gotować i wylewać ten wywar, więc ugotowalam na niej zupę, a potem przekroiłam na pół, mocno doprawiłam , wstawiłam do piekarnika i piekłam w żaroodpornym z cebulą w piórka, gdy była rumiana wyjęliśmy i na pół z mężem zjedliśmy (ja swoją skórę wywaliłam, a on swoją zjadł). Była bardzo smaczna, samo mięsko- mięciutkie i opieczone, a do tego krupnik na 2 dni 🙂

snoopy Dodane ponad rok temu,

moja mama robi pyszną golonkę
jutro napiszę dokładnie jak
ale z tego co wiem to jej nie gotuje tylko obsmaża na patelni by kolorów nabrała
a potem do piekarnika i piwem zalewa
pyyychotka!!

agago Dodane ponad rok temu,

tak sobie myslę golonka z kością była i to chyba przez to gotowanie ten smrodek został :Hmmm…: dzisiaj robię mielone i chyba ta golonka w kotletach wyląduje:Foch:

Znasz odpowiedź na pytanie: golonka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
stomatolog dziecięcy- Kraków
Dzis byłam z Natalcią u rewelacyjnej denstystki .Kobieta bardzo ciepła, miła , kazała usiaść najpierw mnie a potem wziąść Nat na kolana coby się mnie denerwowała, wszystko jej i mnie
Czytaj dalej
Szkolniaki
Kasa w klasie
[URL="http://sciaga.onet.pl/1529425,1,artykul.html"]Kto rządzi w klasie[/URL] niestety ja z modnymi ciuchami już mam do czynienia w zerówce przedszkolnej...
Czytaj dalej