Jaka forma do muffinek ?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #116258

    agga-losiu

    Muszę na szybko zamówić na allegro i stąd dylemat – klasyczna czy silikonowa?

    chciałabym formę na 12 babeczek, ale czy takie otwory na głębokości 2,5 cm nie są za płytkie?

    Podzielcie się doświadczeniem 🙂

    #5403416

    marnat

    Mam obie i zdecydowanie bardziej wolę klasyczną, czyli metalową 🙂
    W sumie nie wiem dlaczego.
    Lepiej mi się one układają, lepiej wyciągają.
    Ale to chyba zależy jak co komu leży 🙂



    #5403417

    mama-janka

    Ja również ma taką i taką, ale częściej korzystam z silikonowej. Również nie wiem czemu, chyba Janek ma w tym swój udział. Mamy silikonową w serduszka i młody uwielbia gdy robię takie babeczki. Jeszcze uświadomiłam sobie, że silikonową się łatwiej czyści, to jedna z jej głównych zalet.

    #5403418

    superbasiek

    ja tam mam metalową na takie maleńkie muffinki i zawsze uzywam kolorowych papilotek wtedy to już totalnie nie ma problemu z wyjmowaniem babeczek i myciem foremki 🙂

    … i mam fajny muffinkowy przepis:
    szklankę płatków owsianych zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam, szklankę cukru ( ja zawsze daję koło pół szklanki) mieszam z pół szklanki oleju, dwoma jajami i 1 i 1/3 szklanki mąki, płaską łyżeczką sody i jakiś aromat, później mieszam to z tymi zalanymi płatkami i do foremek, tak do połowy i piekę w 180 stopni aż się upieką…. są pyszne i mięciutkie 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #5403419

    bep

    Agu! Mam zwykłą, mam silikonową, silikonowe pojedyncze babeczki i metalowe pojedyncze babeczki.
    Lubię tylko te pojedyncze babeczki. Bardzie silikonowe, ale te metalowe też kocham. Całe blachy z dziurami na muffiny sa – wg mnie – kiszkowate. Po prostu nie lubię w nich piec 🙂

    #5403420

    jbielu

    mam zwykla metalowa z Ikea + papilotki. nie ma problemu z myciem.



    #5403421

    agga-losiu

    Dzięki dziewczyny za wszystkie rady no i fajny przepis 🙂

    Blaszkę kupiłam – teflonową w lidlu dzisiaj :Hyhy:

    Właśnie pieką się muffinki, jedną turę już wyjęłam – jakie pyszne są :Wow!: Więcej bakalii niż ciasta 🙂

    #5403422

    fasolada

    U nas ostatnio regularnie goszcza te

    bez lukru
    szybkie i pyszne

    #5403423

    fasolada

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    ja tam mam metalową na takie maleńkie muffinki i zawsze uzywam kolorowych papilotek wtedy to już totalnie nie ma problemu z wyjmowaniem babeczek i myciem foremki 🙂

    … i mam fajny muffinkowy przepis:
    szklankę płatków owsianych zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam, szklankę cukru ( ja zawsze daję koło pół szklanki) mieszam z pół szklanki oleju, dwoma jajami i 1 i 1/3 szklanki mąki, płaską łyżeczką sody i jakiś aromat, później mieszam to z tymi zalanymi płatkami i do foremek, tak do połowy i piekę w 180 stopni aż się upieką…. są pyszne i mięciutkie 🙂

    Pozdrówki 🙂

    Oj musze wyprobowac. serio tak ladnie rosna,ze tylko do polowy wypelniasz? ja lubie takie muffiny bardzo wystajace.

    #5403424

    superbasiek

    ja zawsze na muffinki robię jakiś krem, wolę jak nie wypełzają z foremek 🙂 … możesz nałożyć więcej, popróbuj 🙂

    Pozdrówki 🙂



    #5403425

    kantalupa

    jesli chcesz piec w papilotkach, obejrzyj porzadnie sortyment papilotek i dopiero kupuj blache
    masz 6x i 12x metalowe; pojedyncze silikonowe i aluminiowe jednorazowki (ktos mi dal w spadku z setke tegoz)
    najczesciej uzywam 12x metalowej, bo mam pasujace do nich papilotki fackelmanna w najbizszym sklepie

    z generalnych wrazen – bardziej wole metalowe blaszki niz silikon czy aluminium, ale to podobno kwestia gustu

    #5403426

    pralinka

    Dziewczyny, a te formy macie płytkie czy głębokie? bo właśnie chcę kupić i nie wiem, na jaką się zdecydować, nigdy sama nie piekłam, więc nie mam doświadczenia 🙂



    #5403427

    agga-losiu

    Zamieszczone przez Pralinka
    Dziewczyny, a te formy macie płytkie czy głębokie? bo właśnie chcę kupić i nie wiem, na jaką się zdecydować, nigdy sama nie piekłam, więc nie mam doświadczenia 🙂

    Ja mam foremki maks 3 cm głębokie i średnicy 5 cm ( na dole minimalnie węższa ). Dla mnie są w sam raz.
    Tak na prawdę kto zje większego muffina? A jeśli miałoby się ochotę na więcej to weźmie się kolejnego.

    Kiedyś przed kupnem blaszki M zawsze przynosił muffiny sklepowe – mega wielkie i tak na prawdę po połowie ciastka miało się dosyć 🙂

    #5403428

    pralinka

    Też tak to sobie przekalkulowałam i kupiłam płytszą 🙂 dzięki za odp. 🙂

    #5403429

    mimi-d

    Zamieszczone przez SuperBasiek

    … i mam fajny muffinkowy przepis:
    szklankę płatków owsianych zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam, szklankę cukru ( ja zawsze daję koło pół szklanki) mieszam z pół szklanki oleju, dwoma jajami i 1 i 1/3 szklanki mąki, płaską łyżeczką sody i jakiś aromat, później mieszam to z tymi zalanymi płatkami i do foremek, tak do połowy i piekę w 180 stopni aż się upieką…. są pyszne i mięciutkie 🙂

    Pozdrówki 🙂

    przypadkiem tu zajrzałam, zrobilam z ciekawości te z płatkami – rewelacja!!! dzięki za pomysł 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close