Składniki, 4 porcje:
4 nieduże jabłka
4 łyżeczki z górką rodzynek
4 łyżki miodu
4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki
oraz: 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
[LIST]
[*]Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne.
[*]Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych[/LIST]Pieczone jabłka z żurawina
Składniki, 4 porcje:
4 nieduże jabłka, np. Cortland
1 kromka chleba
8 łyżek żurawiny ze słoiczka
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
[LIST]
[*]Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia).
[*]Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut).
[*]Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące[/LIST]
18 odpowiedzi na pytanie: Na zimowe wieczory-pieczone jabłka z żurawiną i inne.
mniam, chyab zrobie na kolacje 🙂
ale nie, miała byc dieta…. czy to jest deser? czy danie….. bo miałam słodyczy nie tykac 🙂
Ponoć na dietach możne je wcinac. Bez tych lodów chyba wtedy;)
dzis chyba nie zrobie bo mąz wraca bardzo pózno, szkoda na jedno jabłko piekarnika wstawac na 40 min. a mam do tego takie wielgachne jabole:)
ale musze pamietac….
bez lodów sie da rady 🙂
Ja będe robić zaraz
Zrobiłam te jabłka. Pycha!!!! ale lody muszą być;) miałam Algidę śmietankową- cudo do jabłuszek:)
No i po co ja wchodziłam w ten wątek
Mam mega ślinotok,
a Pan Monti tych składników w swojej diecie nie uwzględnił
Ale chyba w fikend mały grzeszek zaliczę 😉
a jakby napchac do środka ser biały z rodzynkami i suszoną żurawiną….. i płatki migdałów, i gorzką czekolade…
oj chyab zrobie deserek
Ser to nie wiem- ale rodzynki,migdały very nice!:)
Smakuje jak szrolotka na ciepło;) i te lody….
zrobiłam z serkiem, migdałami i suszona zurawina. wyszły za mało slodkie (mało słodki serek dałam). no i nie jedłam z lodami 🙂
No widzisz-bo ten miód w przepisie tak się świetnie karmelizuje potem i plus rodzynki to wychodzi bossskie!
o miodzie zapomniałam, robiłam szybko i na moje oko. ale na drugi dzen te moje cudne. zjadam juz drugie….. z lodami. polecam z serem i miodem i rodzynkami. czekolada niekoniecznie, lepiej potem lody. no i migdały….
ja na 6 jabłek – szara reneta zuzyłam jeden serek smietankowy – kostka chyba 250 g. reszta na oko
mniam 🙂
świetny przepis:-) a ja nie wiem co z jabłkami zrobic,dzieki Alu za przepisik:-)
Właśnie się pieką.
Z żurawiną, a potem wielka gałka lodów z prawdziwą wanilią
pyyyyyyyyycha
wczoraj spotkalismy sie ze znajomymi…. na spacer. ale aura nas do nich do domu zapędziła… dosc niespodziewanie. Po drodze kupilismy frytki, piersi z kury i jabłuszka i serek i lody. Oni zrobili chińczyka z ryzem, dla dzieci frytki. a ja szybko jabłuszka z serkiem i rodzynkami. I zamiast spaceru mielismy wielką wyzerke, winko, deser. Tym razem do serka dodałam rodzynki, cynamon, miód i suszone banany 🙂
proszę:) szybko się robi i bardzo dobre.
Szalesz, kochana!:))
wstrętna kusicielka, buuuuuu
a mam dzisiaj ciśnienie na słodkie, zjadłam 2 duże okazy jogurtu i miałam nadzieję, że się zapchałam, ale jak zobaczyłam te cuda to już wiem, że nieeeee…..
mniam, mniam…….
Jabłka same w sobie są mało kaloryczne
Znasz odpowiedź na pytanie: Na zimowe wieczory-pieczone jabłka z żurawiną i inne.