Na zimowe wieczory-pieczone jabłka z żurawiną i inne.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)
  • Autor
    Wpisy
  • #102608

    ahimsa

    Składniki, 4 porcje:

    4 nieduże jabłka
    4 łyżeczki z górką rodzynek
    4 łyżki miodu
    4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki

    oraz: 4 gałki lodów waniliowych

    http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/pieczone_jablka_nadziewane.jpg%5B/img%5D

    Przygotowanie:
    [LIST]
    [*]Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i nożem wyciąć gniazdo nasienne.
    [*]Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia, do środka włożyć po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykryć ściętą górą jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut). Podawać gorące, z gałką lodów waniliowych[/LIST]Pieczone jabłka z żurawina

    Składniki, 4 porcje:

    4 nieduże jabłka, np. Cortland
    1 kromka chleba
    8 łyżek żurawiny ze słoiczka
    4 łyżki miodu

    Przygotowanie:

    [LIST]
    [*]Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia).
    [*]Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut).
    [*]Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące[/LIST]
    [img]http://www.inspirander.pl/files/gotowanie/jablka%20pieczone.jpg" />

    #3113123

    aborka

    mniam, chyab zrobie na kolacje 🙂

    ale nie , miała byc dieta……. czy to jest deser? czy danie….. bo miałam słodyczy nie tykac 🙂



    #3113124

    ahimsa

    Zamieszczone przez aborka
    mniam, chyab zrobie na kolacje 🙂

    ale nie , miała byc dieta……. czy to jest deser? czy danie….. bo miałam słodyczy nie tykac 🙂

    Ponoć na dietach możne je wcinac. Bez tych lodów chyba wtedy;)

    #3113125

    aborka

    Zamieszczone przez ahimsa
    Ponoć na dietach możne je wcinac. Bez tych lodów chyba wtedy;)

    dzis chyba nie zrobie bo mąz wraca bardzo pózno, szkoda na jedno jabłko piekarnika wstawac na 40 min. a mam do tego takie wielgachne jabole:)
    ale musze pamietac….

    bez lodów sie da rady 🙂

    #3113126

    ahimsa

    Zamieszczone przez aborka
    dzis chyba nie zrobie bo mąz wraca bardzo pózno, szkoda na jedno jabłko piekarnika wstawac na 40 min. a mam do tego takie wielgachne jabole:)
    ale musze pamietac….

    bez lodów sie da rady 🙂

    Ja będe robić zaraz:Cwaniak:

    #3113127

    ahimsa

    Zrobiłam te jabłka. Pycha!!!! ale lody muszą być;) miałam Algidę śmietankową- cudo do jabłuszek:)



    #3113128

    asik

    No i po co ja wchodziłam w ten wątek :Boje się:

    Mam mega ślinotok,
    a Pan Monti tych składników w swojej diecie nie uwzględnił :Foch:

    Ale chyba w fikend mały grzeszek zaliczę 😉

    #3113129

    aborka

    a jakby napchac do środka ser biały z rodzynkami i suszoną żurawiną….. i płatki migdałów, i gorzką czekolade……

    oj chyab zrobie deserek

    #3113130

    ahimsa

    Zamieszczone przez aborka
    a jakby napchac do środka ser biały z rodzynkami i suszoną żurawiną….. i płatki migdałów, i gorzką czekolade……

    oj chyab zrobie deserek

    Ser to nie wiem- ale rodzynki,migdały very nice!:)

    Smakuje jak szrolotka na ciepło;) i te lody….

    #3113131

    aborka

    Zamieszczone przez ahimsa
    Ser to nie wiem- ale rodzynki,migdały very nice!:)

    Smakuje jak szrolotka na ciepło;) i te lody….

    zrobiłam z serkiem, migdałami i suszona zurawina. wyszły za mało slodkie (mało słodki serek dałam). no i nie jedłam z lodami 🙂



    #3113132

    ahimsa

    Zamieszczone przez aborka
    zrobiłam z serkiem, migdałami i suszona zurawina. wyszły za mało slodkie (mało słodki serek dałam). no i nie jedłam z lodami 🙂

    No widzisz-bo ten miód w przepisie tak się świetnie karmelizuje potem i plus rodzynki to wychodzi bossskie!

    #3113133

    aborka

    Zamieszczone przez ahimsa
    No widzisz-bo ten miód w przepisie tak się świetnie karmelizuje potem i plus rodzynki to wychodzi bossskie!

    o miodzie zapomniałam, robiłam szybko i na moje oko. ale na drugi dzen te moje cudne. zjadam juz drugie….. z lodami. polecam z serem i miodem i rodzynkami. czekolada niekoniecznie, lepiej potem lody. no i migdały….



    #3113134

    aborka

    ja na 6 jabłek – szara reneta zuzyłam jeden serek smietankowy – kostka chyba 250 g. reszta na oko

    #3113135

    kotus

    mniam 🙂
    świetny przepis:-) a ja nie wiem co z jabłkami zrobic,dzieki Alu za przepisik:-)

    #3113136

    punkcik

    Właśnie się pieką.
    Z żurawiną, a potem wielka gałka lodów z prawdziwą wanilią

    pyyyyyyyyycha

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close