Pascha

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #113360

    kiara

    Dziewczyny,bardzo polecam bo jest przepyszna:)

    Składniki:
    3 l. mleka
    3 śmietany 0,25 (18% lub więcej)
    5 jaj
    sok z cytryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka masła (250g)
    bakalie (wg upodobania, ja dodałam uprażone płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę pomarańczy, namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone orzechy laskowe))
    olejek zapachowy jeśli ktoś lubi
    Wykonanie:
    jajka (całe), śmietanę i mleko zmiksować, zakwasić sokiem z cytryny i podgrzewać w garnku aż zrobi się twarożek (uważać, żeby mleko się nie zagotowało!). W czasie podgrzewania często mieszać, żeby się nie przypaliło. Twarożek odcedzić i wycisnąć na durszlaku wyłożonym gazą (warstwa podwójna co najmniej) i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce twarożku cały czas ucierając. Na koniec dodać bakalie i wyłożyć całość do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce. Można na wierzch dać galaretkę, ale to już dowolna inwencja twórcy 😉
    Później tylko smacznie zajadać!!!!!

    #5152025

    kiara

    Niedługo poczynię, już jutra nie mogę się doczekać, gdy będę konsumować 😀

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close