Pyszna karkówka

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 40)
  • Autor
    Wpisy
  • #110677

    tuya

    przepis dostałam od kuzynki, robiłam już kilka razy i ZAWSZE jest pyszna!!
    karkówka jak karkówka, ale cały sekret tkwi w zalewie. .. i ten sekret Wam zdradzam:D

    – 1,2 kg karkówki
    – 0,5 kg pieczarek
    – 3 cebule- czerwony delikat do mięs

    Zalewa

    – 2,5 łyżki magi
    – 5 łyżek octu
    – 5 łyżek cukru
    – 4 łyzki koncentratu pomidorowego
    – 8 łyżek wody
    – słodka śmietana (na oko)

    (warto tej zlewy zrobić podwójną porcje, bo z jednej wychodzi sosu na styk)

    wykonanie:

    – mięso pokroić w plastry o grubości 1cm, posypać delikatem i odstawić na noc.
    – następnie panierować w mące i obsmażyć z obu stron
    – ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym
    – posypać surową cebulką pokrojoną w piórka
    – pieczarki podsmażyć i ułożyć na cebuli
    – zalewę wymieszać i równomiernie polać na mięsie

    piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku na 180*C

    imo fajnie pasuje z ryż
    smacznego!

    #4940914

    gabrycha

    Karen robiłaś w ten sposób inne mięso?



    #4940915

    beamama

    Karen, mogę robić w ciemno, na obiad dla gości, bez wcześniejszego próbowania?
    Wyjdzie na pewno, obiecujesz?????

    #4940916

    mamia

    Karen – śmietana słodka – np łaciata 18%? Nie „zważy się”? :Wstyd:

    Jutro wraca maż…chcę zrobić na obiado-kolację:Wow!:

    karkówka już leżakuje w lodówce:-)

    #4940917

    alexis1972

    Fajny przepis na pewno zrobię . Lubię nowosci:)

    #4940918

    tuya

    Zamieszczone przez Gabrycha
    Karen robiłaś w ten sposób inne mięso?

    tylko karkówkę, ale myslę, że śmiało mozna eksperymentować:Hyhy:

    Zamieszczone przez beamama
    Karen, mogę robić w ciemno, na obiad dla gości, bez wcześniejszego próbowania?
    Wyjdzie na pewno, obiecujesz?????

    1000% wyjdzie i na bank będzie smakowała …aleeee wybierz piękne, chude mięsko.. coby żył nie było :Nie nie:

    Zamieszczone przez mamia
    Karen – śmietana słodka – np łaciata 18%? Nie „zważy się”? :Wstyd:

    Jutro wraca maż…chcę zrobić na obiado-kolację:Wow!:

    karkówka już leżakuje w lodówce🙂

    działasz błyskawicznie:Wow!:
    taką właśnie daje, ok 3/4 małego opakowania… nie waży się!

    tylko podaj z ryżem lub kaszą gryczaną … ziemiaki- ostateczność.



    #4940919

    tuya

    Zamieszczone przez 1972
    Fajny przepis na pewno zrobię . Lubię nowosci:)

    zrób zrób, koniecznie – na pewno na stałe zagości w Twoim menu:)

    #4940920

    beamama

    Karen, jakiś specjalny przepis na kaszę gryczaną? :Hmmm…:

    #4940921

    tuya

    Zamieszczone przez beamama
    Karen, jakiś specjalny przepis na kaszę gryczaną? :Hmmm…:

    specjalnego brak:)

    ja akurat robiłam z ryżem, wypełniłam nim filiżankę i postawiłam babkę na talerzu, na czubek dałam listek bazyli, gdyż imo pasuje bo sos z koncentratem.

    gdzieś mi mignął pomysł na kotleciki z kaszy mannej … może takie coś:Hmmm…:

    #4940922

    bep

    Karenku! Z pewnymi modyfikacjami dziś zrobię 😀
    Już nie mogę się doczekać :Fiu fiu:



    #4940923

    beamama

    Zamieszczone przez Bep
    Karenku! Z pewnymi modyfikacjami dziś zrobię 😀
    Już nie mogę się doczekać :Fiu fiu:

    Moja już leżakowała przez noc, zaraz idzie do pieca 😀

    #4940924

    bep

    Zamieszczone przez beamama
    Moja już leżakowała przez noc, zaraz idzie do pieca 😀

    Moja poleżakuje 2 godziny :Boje się:
    Ale ja posypię przyprawą do karkówki :Wow!: bo delikata, maggi nie używamy.



    #4940925

    beamama

    Zamieszczone przez Bep
    Moja poleżakuje 2 godziny :Boje się:
    Ale ja posypię przyprawą do karkówki :Wow!: bo delikata, maggi nie używamy.

    Znalazłam jakąś przyprawę do mięs Knorra, gdzie piszą, że bez konserwantów, tylko suszone zioła :Niepewny:
    Sama nie wiem, czy im wierzyć, bo ja też ze wzgl na Antka tego unikam.

    #4940926

    mamia

    Zrobiłam jak podano w przepisie – z podwójną zalewą.

    Do tego był ryż z warzywami z filiżanki i ziemniaki pieczone /dla męża obiad bez ziemniaków – to nie jest obiad/

    surówka – mieszanka sałat z tym co miałam;-) sos vinegrete.

    Było…….. przepyszne!
    Zniknęło wszystko – włącznie z ryżem 😀

    Dzięki za przepis!

    #4940927

    joannam

    Zamieszczone przez beamama
    Znalazłam jakąś przyprawę do mięs Knorra, gdzie piszą, że bez konserwantów, tylko suszone zioła :Niepewny:
    Sama nie wiem, czy im wierzyć, bo ja też ze wzgl na Antka tego unikam.

    Wierzyc :). Knorr, Winiary zaczely robic przyprawy,sosy przede wszystkim bez glutaminianu sodu a to jest najgorsze swinstwo w gotowcach.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 40)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close