Pyszna karkówka

przepis dostałam od kuzynki, robiłam już kilka razy i ZAWSZE jest pyszna!!
karkówka jak karkówka, ale cały sekret tkwi w zalewie. .. i ten sekret Wam zdradzam:D

– 1,2 kg karkówki
– 0,5 kg pieczarek
– 3 cebule- czerwony delikat do mięs

Zalewa

– 2,5 łyżki magi
– 5 łyżek octu
– 5 łyżek cukru
– 4 łyzki koncentratu pomidorowego
– 8 łyżek wody
– słodka śmietana (na oko)

(warto tej zlewy zrobić podwójną porcje, bo z jednej wychodzi sosu na styk)

wykonanie:

– mięso pokroić w plastry o grubości 1cm, posypać delikatem i odstawić na noc.
– następnie panierować w mące i obsmażyć z obu stron
– ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym
– posypać surową cebulką pokrojoną w piórka
– pieczarki podsmażyć i ułożyć na cebuli
– zalewę wymieszać i równomiernie polać na mięsie

piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku na 180*C

imo fajnie pasuje z ryż
smacznego!

39 odpowiedzi na pytanie: Pyszna karkówka

gabrycha2011-11-16 17:35:08

Karen robiłaś w ten sposób inne mięso?

beamama2011-11-16 18:08:24

Karen, mogę robić w ciemno, na obiad dla gości, bez wcześniejszego próbowania?
Wyjdzie na pewno, obiecujesz?????

mamia2011-11-16 18:15:22

Karen – śmietana słodka – np łaciata 18%? Nie “zważy się”? :Wstyd:

Jutro wraca maż…chcę zrobić na obiado-kolację:Wow!:

karkówka już leżakuje w lodówce:-)

alexis19722011-11-16 20:23:07

Fajny przepis na pewno zrobię . Lubię nowosci:)

tuya2011-11-16 21:43:51

Zamieszczone przez Gabrycha:Karen robiłaś w ten sposób inne mięso?
tylko karkówkę, ale myslę, że śmiało mozna eksperymentować:Hyhy:
Zamieszczone przez beamama:Karen, mogę robić w ciemno, na obiad dla gości, bez wcześniejszego próbowania?
Wyjdzie na pewno, obiecujesz?????

1000% wyjdzie i na bank będzie smakowała …aleeee wybierz piękne, chude mięsko.. coby żył nie było :Nie nie:
Zamieszczone przez mamia:Karen – śmietana słodka – np łaciata 18%? Nie “zważy się”? :Wstyd:

Jutro wraca maż…chcę zrobić na obiado-kolację:Wow!:

karkówka już leżakuje w lodówce🙂

działasz błyskawicznie:Wow!:
taką właśnie daje, ok 3/4 małego opakowania… nie waży się!

tylko podaj z ryżem lub kaszą gryczaną … ziemiaki- ostateczność.

tuya2011-11-16 21:45:05

Zamieszczone przez 1972:Fajny przepis na pewno zrobię . Lubię nowosci:)

zrób zrób, koniecznie – na pewno na stałe zagości w Twoim menu:)

beamama2011-11-17 07:58:21

Karen, jakiś specjalny przepis na kaszę gryczaną? :Hmmm…:

tuya2011-11-17 09:10:20

Zamieszczone przez beamama:Karen, jakiś specjalny przepis na kaszę gryczaną? :Hmmm…:
specjalnego brak:)

ja akurat robiłam z ryżem, wypełniłam nim filiżankę i postawiłam babkę na talerzu, na czubek dałam listek bazyli, gdyż imo pasuje bo sos z koncentratem.

gdzieś mi mignął pomysł na kotleciki z kaszy mannej … może takie coś:Hmmm…:

bep2011-11-19 09:56:38

Karenku! Z pewnymi modyfikacjami dziś zrobię 😀
Już nie mogę się doczekać :Fiu fiu:

beamama2011-11-19 10:15:16

Zamieszczone przez Bep:Karenku! Z pewnymi modyfikacjami dziś zrobię 😀
Już nie mogę się doczekać :Fiu fiu:

Moja już leżakowała przez noc, zaraz idzie do pieca 😀

bep2011-11-19 10:20:34

Zamieszczone przez beamama:Moja już leżakowała przez noc, zaraz idzie do pieca 😀
Moja poleżakuje 2 godziny :Boje się:
Ale ja posypię przyprawą do karkówki :Wow!: bo delikata, maggi nie używamy.

beamama2011-11-19 12:06:18

Zamieszczone przez Bep:Moja poleżakuje 2 godziny :Boje się:
Ale ja posypię przyprawą do karkówki :Wow!: bo delikata, maggi nie używamy.

Znalazłam jakąś przyprawę do mięs Knorra, gdzie piszą, że bez konserwantów, tylko suszone zioła :Niepewny:
Sama nie wiem, czy im wierzyć, bo ja też ze wzgl na Antka tego unikam.

mamia2011-11-19 12:14:00

Zrobiłam jak podano w przepisie – z podwójną zalewą.

Do tego był ryż z warzywami z filiżanki i ziemniaki pieczone /dla męża obiad bez ziemniaków – to nie jest obiad/

surówka – mieszanka sałat z tym co miałam;-) sos vinegrete.

Było…….. przepyszne!
Zniknęło wszystko – włącznie z ryżem 😀

Dzięki za przepis!

joannam2011-11-19 12:17:50

Zamieszczone przez beamama:Znalazłam jakąś przyprawę do mięs Knorra, gdzie piszą, że bez konserwantów, tylko suszone zioła :Niepewny:
Sama nie wiem, czy im wierzyć, bo ja też ze wzgl na Antka tego unikam.

Wierzyc :). Knorr, Winiary zaczely robic przyprawy,sosy przede wszystkim bez glutaminianu sodu a to jest najgorsze swinstwo w gotowcach.

bep2011-11-19 13:07:26

Zamieszczone przez beamama:Znalazłam jakąś przyprawę do mięs Knorra, gdzie piszą, że bez konserwantów, tylko suszone zioła :Niepewny:
Sama nie wiem, czy im wierzyć, bo ja też ze wzgl na Antka tego unikam.

Jest taka firma . Robi świetne ziołowe przyprawy. Beż żadnych “witaminianów” 😉 Nam bardzo smakują te kompozycje. I najważniejsze cena – 0,99 – 1,19 za paczkę :Wow!::Wow!::Wow!:Aż jestem w szoku, że coś tak pysznego bez wspomagaczy można oferować za taką cenę 😀
Moja karkówka leże w przyprawie do karkówki oczywiście z GALEO :Śmiech:.

tuya2011-11-19 14:01:52

Zamieszczone przez mamia:Zrobiłam jak podano w przepisie – z podwójną zalewą.

Do tego był ryż z warzywami z filiżanki i ziemniaki pieczone /dla męża obiad bez ziemniaków – to nie jest obiad/

surówka – mieszanka sałat z tym co miałam;-) sos vinegrete.

Było…….. przepyszne!
Zniknęło wszystko – włącznie z ryżem 😀

Dzięki za przepis!

z zaciekawieniem czekałam na pierwszą opinię… chociaż szczerze nie spodziewałam się innej:D
ciesze się, że smakowało.

beamama2011-11-19 14:59:29

No to mi niestety nie smakuje….stanowczo, stanowczo za dużo cukru!!
A i tak dałam mniej – robiłam z podwójnej zalewy, jakbym dała 10 łyżek:Boje się:
Ale – goście jeszcze nie dotali, ciekawe, czy im posmakuje :Hmmm…:

kasia26m2011-11-19 15:09:08

Moja :Hyhy: karkówka w lodówce.
Jutro do pieca i zobaczymy jak smakuje :Fiu fiu:

tuya2011-11-19 15:56:53

Zamieszczone przez beamama:No to mi niestety nie smakuje….stanowczo, stanowczo za dużo cukru!!
A i tak dałam mniej – robiłam z podwójnej zalewy, jakbym dała 10 łyżek:Boje się:
Ale – goście jeszcze nie dotali, ciekawe, czy im posmakuje :Hmmm…:

:Foch:

;)..

bep2011-11-19 18:12:14

Zamieszczone przez beamama:No to mi niestety nie smakuje….stanowczo, stanowczo za dużo cukru!!
A i tak dałam mniej – robiłam z podwójnej zalewy, jakbym dała 10 łyżek:Boje się:
Ale – goście jeszcze nie dotali, ciekawe, czy im posmakuje :Hmmm…:

Mięsko wyszło pyszne – kruche – naprawdę fajne. Obaj zjedli – mimo, że z mięsem u Małego różnie ostatnio bywa
Zalewa też nie do końca mój smaczek… Zamiast maggi dałam sosu sojowego. Nawet śmietanę dałam mimo, że moi nie powinni.
My z T zjedliśmy. Duży nie dał rady. Mały trochę skubnął.
Co dziwne – cebula w piórkach nie zmiękła :Boje się:Mimo, że siedziało w piekarniku 70 minut. No i pieczarek nie czuć. Zdecydowanie za dużo koncentratu, ze dużo cukru – jak dla mnie. Ale pomysł świetny – zmodyfikuję do swoich potrzeb 😀

mamia2011-11-19 19:22:03

no…. u mnie nie było cukru…. dodałam 2 łyżki miodu:Wstyd:

nie wspomniałam o tym…. 😀

tuya2011-11-19 19:55:31

tak sobie Was czytam i dochodzę do wniosku, że chyba jednak tej zalewy trzeba tylko jedną porcję:Hmmm…:
ja robiłam ją dwa razy i zawsze z pojedyńczej zalewy…napisałam, że warto z robić podwójną porcję bo sosu wychodzi na styk i faktycznie przydałoby się go odrobine więcej, ale nie pomyslałam, że na ilość mięsa zostaje bez zmian a zalewa jest jednak zdecydowanie intensywniejsza (zdwojony cukier, koncentrat, magii, ocet itd) :Wstyd:

zróbcie kiedys raz jeszcze ale z jednej, ok?;)

Bep … zastanawiające jest, że cebula nie zmiękła… powinna być szklista, duszona:Niepewny:

goooosia2011-11-19 20:03:03

karen w czym to pieczesz?
przykrywasz?

bep2011-11-19 20:28:56

Zamieszczone przez karen.:

Bep … zastanawiające jest, że cebula nie zmiękła… powinna być szklista, duszona:Niepewny:
Było 180 stopni. 70 minut w piekarniku. Z drugiej strony ten ocet… W kwaśnym nie ma szans nic zmięknąć… To tak jakbym chciała w kapuśniaku ugotować ziemniaki :Wstyd: Stara i głupa baba ze mnie :Foch:

tuya2011-11-19 20:56:02

Zamieszczone przez goooosia:karen w czym to pieczesz?
przykrywasz?

w dużym owalnym naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.

ps. nie dubluj zalewy!!!

tuya2011-11-19 20:57:18

Zamieszczone przez Bep:Było 180 stopni. 70 minut w piekarniku. Z drugiej strony ten ocet… W kwaśnym nie ma szans nic zmięknąć… To tak jakbym chciała w kapuśniaku ugotować ziemniaki :Wstyd: Stara i głupa baba ze mnie :Foch:

powinna zmięknąć mimo octu, ale niekoniecznie podwójnego:Fiu fiu:

bep2011-11-19 21:02:55

Zamieszczone przez karen.:powinna zmięknąć mimo octu, ale niekoniecznie podwójnego:Fiu fiu:
W occie to kiepsko to widzę.
Na drugi raz wypróbuję pojedynczą porcję. I dam mniej sosu sojowego, a całość dosolę :Fiu fiu:
Chciałam przed teściową błysnąć. może jeszcze się uda :Fiu fiu:

kasia26m2011-11-20 14:44:24

Ja testuje wcześniej nowe potrawy na moin M :Hyhy:
Jak jest ok to wtedy przydotowuję gościom 🙂

Karkówkę zrobiłam i wyszła

Rewelacyjna :Wow!::Wow!::Wow!:

Sosik robiłam na 6 plastrów mięsa ok 80 dag.
Cebulkę chwilkę poddusiłam na patelni.

beamama2011-11-20 18:18:08

No więc słuchajcie, gościom smakowało wszystkim bez wyjątku (5 osób :))
Wychodzi na to, że to po prostu nie moje smaki 😉
Bo ja trochę zjadłam na siłę, ale okropnie niedobrze mi potem było :Wstyd:
I tak się zastanawiałam potem, co najbardziej mi przeszkadzało w tym smaki i doszłam do wniosku, że….maggi, myślę – bez magii, mało cukru i mniej przecieru i byłoby ok 🙂
Bo sama “konsystencja” jest super, mięsko kruchutkie, mięciutkie itd 🙂

agaz2011-11-23 22:23:55

Mnie smakowalo .rodzina powiedziala :nie eksperymentuj wiecej 🙂
I tak bede:)

goooosia2011-11-24 08:58:57

siedzi w piekarniku będziemy jeść po południu.
zmodyfikowałam po swojemu: dałam łyżkę miodu zamiast cukru (bo generalnie nie lubię mięsa ze słodkimi dodatkami) i mniej koncentratu. czekam :Hyhy:
fajnie pachnie 🙂

EDIT:
zapomniałam napisać że robiłam z mniejszej ilości mięsa więc sosu mam dużo 🙂
z pieca wyjęłam i musiałam spróbować 😉
w mojej wersji smakuje mi baaaardzo, naprawdę pycha 😀 dzięki karen!
wchodzi na stałe do mojego menu (w moich proporcjach ;))

gobin2011-11-24 23:07:00

Zamieszczone przez mamia:Karen – śmietana słodka – np łaciata 18%? Nie “zważy się”? :Wstyd:

Jutro wraca maż…chcę zrobić na obiado-kolację:Wow!:

karkówka już leżakuje w lodówce:-)
a śmietana słodka to nie jest czasem 30-36%? Bo 18 to zwykła :Hmmm…:

Karen co to ten delikat?

beamama2011-11-25 06:45:59

Zamieszczone przez gobin:a śmietana słodka to nie jest czasem 30-36%? Bo 18 to zwykła :Hmmm…:

Karen co to ten delikat?

Wszystkie śmietany w kartonikach są słodkie 🙂

gobin2011-11-25 21:14:45

dzięki Bea
nie używam takich przypraw, ale sposób na mięcho spróbuję 🙂

renata-fx2011-12-18 15:28:51

Donosze że:
Robiłam dzis ową potrawę ze schabem. Zamiast delikatu posypalam mięso vegetą(bo tylko to było na stanie w domu:Wstyd::Wstyd:) . Dałam 4 łyżki octu jabłkowego ( bo taki był na stanie:Hyhy:), przecier zamiast koncentratu(bo taki był…:Hyhy:) i…

WYSZŁO MIODZIO!!:Wow!::Wow!::Wow!:
Kubus własnie wcina dokładkę a stary ruszyć się nie może z obrzarsta:Hura!: Myślę ze wejdzie na stałę do naszego domowego menu.
Jedliśmy z kaszą gryczaną z cebulka.

aneczka14112013-02-10 15:09:36

Przepyszne:) m smakowało, mi równiez. A nawet tesc pochwalił co rzadko mu sie zdarza:)
Jak dla nas zalewa musi byc z podwojnej porcji:)
pyszota

marnat2013-04-04 21:53:36

Wyciągam, bo będę jutro robić po raz pierwszy.
Szukałam przepisu na karkówkę i odgrzebałam ten.
Wypróbujemy 🙂 🙂

k-j2013-04-05 07:13:54

ja robie troszkę inaczej.bo mi ten przecier tam nie pasuje:)

karkówka
cebulka
śliwki suszone,pieprz,sól,cukier,ziele angielskie,liść laurowy,ew kostkę miesną.

karkówke kroje w plastry,smaże na patelni,na dosć mocny złoty kolor…z niej później fajny kolorek sosiku wychodzi
na tej samej patelni podsmażam cebulke az sie zeszkli.
wsypuje wszystko do jednego gara (z karkówką to ostroznie żeby sie nie rozwaliła)
dodaje przyprawy,zalewam wodą i sie gotuje.
na malutkim ogniu,minimum 2godz,w zależnosci od miekkosci miesa.
zawsze wychodzi pyszne.

lucjaa2013-04-18 19:40:34

Zrobiłam. Wg mnie dobra, wg męża niesamowicie pyszna:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna karkówka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
rozwód przed trzydziestką::(
[url]http://zdrowie.onet.pl/psychologia/rozwiedzeni-dwudziestoletni,1,4902679,artykul.html[/url] znam co najmniej dwie takie pary, które po krótkim czasie trwania małżeństwa, jeszcze przed 30 tymi urodzinami mogły sobie wpisać rozwódka/ rozwodnik:Niepewny: żeby nie było ludzie świetnie sytuowani, wykształceni, bez dzieci
Czytaj dalej
Polecam
Super oferta tesco
Oferta dotyczy produktów Garnier tylko w tesco :) Drukując kupon zniżkowy możemy kupic np.krem do rąk Garnier za 99gr bądź szampon za 99gr kuponów można wydrukowac tyle ile chcemy :)
Czytaj dalej