Pyszny schabik do chlebka.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #37387

    jessi

    Polecam,bo u mnie w domku bardzo smakuje.Stosuje go zamiast wędliny,bo przynajmniej wiem,że jest bez żadnych konserwantów i spokojnie moge go podać dziecku.Niestety nasze szyneczki zawierają dużo różnego świństwa,a jak pewnie wiecie czym bardziej świecąca szynka tym więcej w niej konserwantów.A więc:
    Kupujemy 1,5 kg schabu bez kości,opłukujemy i dobrze wyciermy np ręcznikiem papierowym.Wkładamy do jakiegoś naczynia i posypujemyz góry trzema garściami soli(nie wcieramy).Wskazana jest sól gruboziarnista,ale jak nie macie,to może być normalna.Tak posypany schabik zostawiam na trzy godziny.Po upływie trzech godziny,należy sól zdrapać nożem,oczywiscie w miare możliwości i znowu osuszyć.Następnie wkładamy schab do naczynia żaroodpornego i posypujemy(też tylko z góry)przyprawami: tymiankiem.imbirem,curry.czosnkiem,bazylia.Tak przygotowany schab wkładam do nagrzanego piekarnika i pieke 40 minut w temperaturze 300 stopni bez przykrycia.Po upieczeniu gorący schab należy zawinąc w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia,najlepiej szybkiego,a pozniej do lodówki.Zawinięty schabik ułóżcie na talerzyku,bo puszcza sok i mogłoby wam się coś podlać:))Pierwszy plasterek moze być lekko suchy i słony,więc nie przerazcie się tym.Każdy następny,bedzie o wspaniałym smaku i aromacie.
    Na ostatnie Święta zrobiłam wszystkie wędliny sama,mam jeszcze wspaniały przepis na pasztet i pieczeń z drobiu,też do chlebka :))))Smacznego

    Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

    #487800

    Anonim

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    mmm……..chyba wyprobuje!

    guciak i Ninka 27.04.2003



    #487801

    Anonim

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    Ja też robię taki schabik albo szyneczkę domową ale moczę mięsko dwa dni w saletrze, nie traci w ówczas swojego naturalnego koloru i nie jest takie sine po upieczeniu.

    Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).

    #487802

    vieta

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    może dorzucisz jeszcze przepisik na pasztet i pieczeń z drobiu?

    #487803

    shale

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    Ja też preferuję wędlinki własnej roboty, są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze.
    Schabik robie troszkę inaczej. Nacieram solą, zgniecinym czosnkiem, posypuję papryką i sporą ilością majeranku. Przeważnie dusze go w Zepterze, ale czasem też w zwykłym garnku, wtedy dodaję TROSZKĘ oleju, duszę 40 minut zeby nie wysechl. Jest naprawde pyszny.
    Naszła mnie właśnie straszna ochota na taki scjhabik, chyba jutro zrobię. Tym razem wypróbuję Twój sposób 🙂
    Pasztet też robię, ale moja mama smaczniejszy, jak wyciągnę od niej przepis to tu zamieszczę.
    Pozdrawiam,

    Ewa i ząbkująca Julcia (15.07.2002)

    #487804

    dna

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    a jak sie to robi, zeby nie bylo sine?

    Dana&Gabi (23.09.03)



    #487805

    ciku

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    Jessi podaj te dwa pozostale przepisy.papa

    Ciku i Kacperek
    12 luty 2004

    #487806

    kasiek74

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    pysznie gada Twoj schabik..
    i bardzo chce pieczen z drobiu..!!!

    KaSieK i MaRtuSia 26.10

    #487807

    Anonim

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    no właśnie po to sie moczy w saletrze , wtedy jest bardziej soczyste i ma kolor jak wędlina (nie traci swojego naturalnego koloru )

    Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).

    #487808

    mausky

    zrobiłam – pycha!!!!!!!!!!!!

    dzięki za przepie, zrobiłam, schabik był tak pyszny, ze zjedliśmy w 3 dni, w dwie osoby.

    pozdr

    Aneta i Tymek ur 19.10.2003



    #487809

    marzena1

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    poproszę o przepis na pasztet i pieczeń z drobiu, schab jest pyszny, pozdrawiam

    marzena i asia

    #487810

    joannar

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    A po tej saletrze nie trzeba już w soli? Już mięsko będzie słone? Gdzie można kupić salterę?

    JoannaR i Pawełek 19.09.2003



    #487811

    kasiek74

    Re: Pyszny schabik -REWELACYJNY

    rewelacyjny schabik:-)

    dzieki !!

    polecam wszystkim ..taki prosty w robieniu i bardzo smaczny !

    KaSieK i MaRtuSia

    #487812

    ibuania

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    Ja tez bardzo chetnie otrzymalabym przepis na pasztet i pieczen z drobiu. Pzdr.

    #487813

    Anonim

    Re: Pyszny schabik do chlebka.

    Nie trzeba już solić i najlepiej zamarynować na dwa dni , wtedy ladnie przejdzie. Nie wiem gdzie się kupuje saletrę, ja dostaję od babci.

    Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close