Schab pod kołderką

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #111248

    Anonim

    Obiecałam kokuni przepis więc proszę, mój dzisiejszy eksperyment w 1000000000% udany.

    Serdecznie polecam, jest mega, pycha odlotowy i co ważne szybkie w przygotowaniu 🙂 Kołderka z boczku otula schab i podczas pieczenia z boczku przenikają aromaty do mięsa…a od dołu…szaleństwo smaków – cytryna, pomidorki, czosnek…. wszystko razem na talerzu…. spowodowało, że jestem wraz z cała rodziną przeżarta do bólu.

    Tutaj na moim blogu również umieściłam przepis, wraz z większą ilością fotek:

    A dla którzy nie lubią zaglądać do kulinarnych blogów, proszę:

    po 2-3 grube kotlety schabowe bez kości na osobę
    suszone oregano
    słodka papryka w proszku
    kawałek masła
    gałązki rozmarynu
    parę ząbków czosnku
    1 cytryna
    parę gałązek pomidorków koktajlowych
    plastry wędzonego boczku (po jednym na każdy kotlet)
    olej
    sól, pieprz

    Rozbić kotlety, ale nie za cienko, smaczniejsze będą grubsze. Do miski wlać odrobinę oleju, dodać 2 spore szczypty suszonego oregano, papryki, trochę soli, pieprzu. Wymieszać i wrzucić do tej marynaty mięso, wymieszać całość i odstawić na godzinkę czy dwie.
    Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy i wrzucić kawałek masła. Przełożyć mięso na patelnię i smażyć na dużym ogniu ok. 4-5 minut.
    Na dno brytfanki położyć pokrojoną w cząstki cytrynę i pomidorki na gałązkach i wrzucić nieobrane ząbki czosnku. Za pomocą szczypiec przełożyć mięso z patelni na wierzch i ładnie ułożyć. Na wierzchu każdego plastra mięsa położyć plasterek boczku.
    Zmniejszyć ogień pod patelnią i na pozostały tłuszcz wrzucić 2-3 gałązki rozmarynu i podsmażyć je minutę.
    Przełożyć gałązki rozmarynu na mięso i całość zalać tłuszczem jaki pozostał nam na patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. ok. 200 stopni.

    #5002985

    kokunia

    Kochana jesteś-ślinotoku dostałam:)
    Wielkie dzięki!



    #5002986

    anek79

    Możesz podać mi proporcje tak bardziej szczegółowo…Parę ząbków czosnku nie wiele mi mówi:Wstyd:
    U mnie 2 dzieci i 2 dorosłych.
    Z góry dziękuję

    #5002987

    Anonim

    Zamieszczone przez anek79
    Możesz podać mi proporcje tak bardziej szczegółowo…Parę ząbków czosnku nie wiele mi mówi:Wstyd:
    U mnie 2 dzieci i 2 dorosłych.
    Z góry dziękuję

    Ile lubicie, my bardzo czosnkowi wiec dalam cala glowke 🙂
    Ale mysle ze 3-4 zabki to minimum.
    Przypraw tych suszonych tez dawalam na oko – solidne ze 2-3 szczypty w mysl zasady – dobrej przyprawy nigdy dosc 😉
    pomidorki koktajlowe – dalam 4 galazki = po jednej na lebka.
    zalowalam ze tak malo, nastepnym razem dam ze 2-3 na łebka 🙂

    #5002988

    redyna

    Zamieszczone przez Mamroć
    Ile lubicie, my bardzo czosnkowi wiec dalam cala glowke 🙂
    Ale mysle ze 3-4 zabki to minimum.
    Przypraw tych suszonych tez dawalam na oko – solidne ze 2-3 szczypty w mysl zasady – dobrej przyprawy nigdy dosc 😉
    pomidorki koktajlowe – dalam 4 galazki = po jednej na lebka.
    zalowalam ze tak malo, nastepnym razem dam ze 2-3 na łebka 🙂

    Ja właśnie miałam dużo pomidorków – bajka:Fiu fiu:,

    mnie najbardziej zastanawia ten czosnek nieobrany,
    smak przedni, wcześniej jakoś nie wpadło mi do głowy,
    żeby go nie obierać.

    #5002989

    Anonim

    Zamieszczone przez Redyna
    Ja właśnie miałam dużo pomidorków – bajka:Fiu fiu:,

    mnie najbardziej zastanawia ten czosnek nieobrany,
    smak przedni, wcześniej jakoś nie wpadło mi do głowy,
    żeby go nie obierać.

    pyszny jest – ja juz od dawna znam trick z wrzucaniem nieobranego czosnku…a jaki potem jest pyszny taki miekki wyciskany z łupinki, cieplutki jeszcze…..slodziutki wrecz – bajka!



    #5002990

    anek79

    Robię jutro i dam znać jak nam smakowało.

    #5002991

    Anonim

    Zamieszczone przez anek79
    Robię jutro i dam znać jak nam smakowało.

    I jak, juz jedliscie? Smakowalo?

    #5002992

    beasia

    czy mieso bardzo przechodzi aromatem czosnku?
    ślinka mi cieknie… mam ochotę zrobić, z tym że ja z kolei nieczosnkowa jestem, może być lekki aromat (jak w ogórkach kiszonych czy w suchej kiełbasie), ale nie mogę jeść czosnku tak jak ty 😉
    a co podawałaś do mięcha? ziemniaczki, jarzynke jakąś jeszcze dodatkowo?

    #5002993

    Anonim

    Zamieszczone przez Beasia
    czy mieso bardzo przechodzi aromatem czosnku?
    ślinka mi cieknie… mam ochotę zrobić, z tym że ja z kolei nieczosnkowa jestem, może być lekki aromat (jak w ogórkach kiszonych czy w suchej kiełbasie), ale nie mogę jeść czosnku tak jak ty 😉
    a co podawałaś do mięcha? ziemniaczki, jarzynke jakąś jeszcze dodatkowo?

    Mozesz wcale nie daćczosnku – obowiązkowy nie jest 🙂
    Podawalam podpiekane ziemiaki i nie pamietam…jajas surówkęrobiłam ktorej nikt nawet nie ruszył zażerajc sie miechem i pieczonymi pomidorkami 😀



    #5002994

    redyna

    że się wtrącę,

    ja dałam dużo czosnku, ale chyba przez to, że jest w tej łupinie,
    jego aromat jest delikatny, taki przyjemny,
    ja też nie lubię jak coś jest za czosnkowe, ale
    tutaj był pyszny 🙂

    #5002995

    kiara

    Mamro, ten czosnek potem trzeba wyciskać na mięso?



    #5002996

    Anonim

    Zamieszczone przez kiara
    Mamro, ten czosnek potem trzeba wyciskać na mięso?

    Nie, wrzucasz do naczynie zaroodpornego cale zabki nie obrane – tak po prostu.

    #5002997

    beasia

    Zamieszczone przez Mamroć
    Mozesz wcale nie daćczosnku – obowiązkowy nie jest 🙂
    Podawalam podpiekane ziemiaki i nie pamietam…jajas surówkęrobiłam ktorej nikt nawet nie ruszył zażerajc sie miechem i pieczonymi pomidorkami 😀

    muszę zrobić 🙂 koniecznie, nie wiem czy w ten weekend czy w następny ale na pewno ZROBIĘ (ślinotok)

    #5002998

    beasia

    Zamieszczone przez Redyna
    że się wtrącę,

    ja dałam dużo czosnku, ale chyba przez to, że jest w tej łupinie,
    jego aromat jest delikatny, taki przyjemny,
    ja też nie lubię jak coś jest za czosnkowe, ale
    tutaj był pyszny 🙂

    ja z tych, co czosnku w ogole nie jadają
    moze byc (lekki) aromat czosnku, ale samego czosnku nie zjem, nie ma mowy…

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close