Swiąteczne surówki – HELP!!!!!!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)
  • Autor
    Wpisy
  • #111175

    Anonim

    dziewczyny – potrzebuję pomysłów i przepisów na smaczne świąteczne surówki do obiadu – co podajecie – HELP!

    U mnie w 1 dzień swiat bedzie schab w ziołach w 2 dzien tez jakies mieso z piekarnika na zasadzie – niech sie samo robi bo ja nie mam siły przy tym godzinami stac, ale zupełnie nie mam pomysłu co podać na surówkę. 🙁

    Czy macie jakieś przepisy na surówki takie bardziej wykwintne od codziennych, ale przy których sie nie urobię 2 godziny – bo zwyczajnie nie mam na to w tym roku sił. Z ktorymi w razie czego poradzi sobie tez moj zupełnie nie gotujący mąz z dziecmi????
    Potrzebuję jakieś przepisy szybkie (w miarę) łatwe i smaczne pasujące do mięsiwa z piekarnika, help, help!

    #4998827

    magda

    Ja do sosów wszelakich lubie robic surówke z pory. Znajomi się zajadają:) Prosta, szybko się robi a smaczna:)

    Myje pore, odcinam liście (potrzeba ta końcówke biała). Przekrajam wzdłóż i kroje na cienki plastry. Sole troche by pora zmiękła i odstawiam do lodówki. Póżniej obieram jabłko i tre na tarce na grubuch oczkach. Dodaje do michy z porem i na koniec smietana wymieszana z łychą majonezu. Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.



    #4998828

    anecia

    A może sałatkę z fety? Ja ostatnio podawałam właśnie do mięsa (no, ale zależy jakie zioła masz na tym schabie). Prosta i wykwitna

    #4998829

    ewike

    U mnie najprostsza to marchewka starta + czosnek sprasowany (ilość ząbków wedle upodobań) +majonez
    Z podziękowaniami dla Nelly, która to kiedyś dawno zapodała 🙂

    #4998830

    asia2007

    Ja uwielbiam sałaty na różne sposoby. Łatwe i szybkie.
    Np:
    1.sałata z czosnkiem (żeby było bardziej wykwintnie można kupić mix różnych sałat z rukolą, roszponką itd), sos czosnkowy: oliwa z oliwek, sól, cytryna, czosnek
    2. sałata (też może być jakiś mix – jest umyty, pokrojony wiec tylko przełożyć do salaterki) + oliwa z sosem Balsamico (sos balsamico robię sama redukując ocet balsamiczny z cukrem)

    Do każdej z sałatek można dodać pomidory świeże (fajnie wyglądają koktajlowe) lub suszone.

    Z tradycyjnych surówek polecam tę z włoszczyzny: surową włoszczyznę trzemy na tarce (drobnej, tej do marchewki), jabłko na grubszej a pora drobno kroimy. Doprawiamy solą, cukrem i majonezem.

    Fajna też jest z czerwonej kapusty (trzeba ja obgotować po poszatkowaniu, na koniec zaprawić cytryna, żeby powrócił jej piękny kolor). Do ostudzonej kapusty dodajemy pokrojoną gruszkę z octu, albo śliwki z octu, albo kiwi lub po prostu świeże starte jabłko. Doprawiamy cukrem, solą i odrobina oliwy.

    Pozdrawiam
    Asia

    #4998831

    Anonim

    Dzięki dziewczyny!!!!

    I jeszcze, jeszcze proszę o jeszcze – na pewnoi jak nie swieta to i po swietach wykorzystam kazdy przepis do obiadu bo wszak monotonia zabija, co nie? 🙂



    #4998832

    smoki

    U nas wykwintne nie schodzą.
    Znika za to zawsze kiszona z marchewką i jabłkiem 🙂
    Znikają też buraczki (zasmażane albo pikantne)
    Zwykła jarzynowa.

    #4998833

    qr-chuck

    Ja lubię surówki typu “danie”.
    Do obiadu traktuję po macoszemu, najbardziej mi podchodzą:
    – ogórki kiszone (moja teściowa robi genialne :))
    – buraczki tarte (ja dodaję sobie chrzanu, dzieci wolą same)
    – pomidor + ogórek + cebula + śmietana (ew. trochę sałaty, rukoli, roszpunki…). Lub wersja z czosnkiem i oliwą z oliwek.
    – sałata + cebula + rzodkiewki + śmietana

    Takie bardziej skomplikowane moje ulobione to:
    – roszpunka + rukkola + pomidory + papryka + ogórek + kiełki + cebula czerwona i do tego:
    1) tuńczyk lub podsmażony boczek lub szynka + jajka + sos miodowo – musztardowy
    2) feta (ale feta a nie ser typu feta) + sos green goddess
    3) łosoś wędzony + sos green goddess

    #4998834

    ewike

    Przypomniała mi się jeszcze najprostsza teściowej: poszatkowaćkapustę pekińską+ przeciśnięty czosnek + majonez

    #4998835

    mikusiowa

    dla mnie pyszota – kapusta pekińska, por, kukurydza, sól, pieprz, majonez
    uwielbiamy buraczki z podsmażaną cebulką,
    z gotowców zawsze mam w lodówce ogórki w curry, kapusta czerwona, sałatka szwedzka



    #4998836

    Anonim

    Dzięki dziewczyny za wszsytkie pomysły – na pewno zrobię każda 🙂

    #4998837

    asik

    Zamieszczone przez ewike
    Przypomniała mi się jeszcze najprostsza teściowej: poszatkowaćkapustę pekińską+ przeciśnięty czosnek + majonez

    Ja uwielbiam pekińską z czosnkiem i pomidorami, ale teraz pomidory niezbyt smaczne



    #4998838

    bep

    1 por, ewentualnie 2 – całość jak leci pokroić na “talarki” – rozpadną się. Przelać wrzątkiem, żeby zmiękły i straciły trochę swojej ostrości. Do tego puszka groszku i ogórki (kiszone lub konserwowe) w kostkę. Dokładasz ze 2-3 łyżki majo.

    Pekińska, marchewka surowa starta i cebulka w piórkach. Doprawić solą, cukrem – niech postoi chwilkę. Odlać sok i dodać 2-3 łyżki oleju i można dodać trochę pieprzu.

    Brokuł ugotowany, pomidor w kostkę, feta – warstwami + sos czosnkowy na górę 😉

    #4998839

    nelly

    Zamieszczone przez ewike
    U mnie najprostsza to marchewka starta + czosnek sprasowany (ilość ząbków wedle upodobań) +majonez
    Z podziękowaniami dla Nelly, która to kiedyś dawno zapodała 🙂

    nadal ja uwielbiam:)
    dodaje jeszcze ogorka kiszonego, moje chlopaki tez ja bardzo lubia.

    #4998840

    skrzatimiki

    Zamieszczone przez Magda.
    Ja do sosów wszelakich lubie robic surówke z pory. Znajomi się zajadają:) Prosta, szybko się robi a smaczna:)

    Myje pore, odcinam liście (potrzeba ta końcówke biała). Przekrajam wzdłóż i kroje na cienki plastry. Sole troche by pora zmiękła i odstawiam do lodówki. Póżniej obieram jabłko i tre na tarce na grubuch oczkach. Dodaje do michy z porem i na koniec smietana wymieszana z łychą majonezu. Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.

    Ja dodaję do pory i jabłka jeszcze jajko na twardo i tylko z majonezem pychotka polecam 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close