Jak przechowywać szczypiorek? Lepiej nie wkładaj go do wody. To popularny błąd!

Większość z nas kupując szczypiorek albo bez namysłu wkłada go do lodówki, albo umieszcza w wodzie, z nadzieją, że na długo zachowa świeżość. Okazuje się, że to błąd. Sprawdź, dlaczego, oraz jak przechowywać szczypiorek, żeby się nie psuł.

Szczypiorek jest popularnym warzywem, które często dodajemy do dań lub na wierzch tradycyjnych kanapek. Warto poznać skuteczne techniki, które przedłużą jego świeżość. Nie każdy wie, że wkładanie szczypiorku do wody wcale nie jest dla niego korzystne. Jak przedłużyć świeżość szczypiorku?

Jak przechowywać szczypiorek, żeby był świeży? Lepiej nie wkładaj go do wody

Jeśli przechowujemy szczypiorek nieumiejętnie, szybko się psuje i traci jędrność. Zmienia się też jego smak, co sprawia, że spożywanie warzywa nie jest już zbyt przyjemne. Jeśli chcesz, by zachowało cenne składniki odżywcze i zachwycało smakiem, lepiej nie przechowuj go w wodzie. Przez to zgnije kilka dni wcześniej. Oczywiście umyj szczypiorek po zakupie, jednak przechowuj w inny sposób. Co należy zrobić?

  1. Usuń folię ochronną ze szczypiorku, jeśli w takiej się znajduje.
  2. Przemyj szczypior pod bieżącą wodą.
  3. Połóż warzywo na ręcznikach papierowych i dokładnie je osusz. Dzięki temu nie zepsuje się zbyt szybko i zachowa przyjemną chrupkość.
  4. Owiń szczypior wilgotnym ręcznikiem papierowym i połóż w dolnej szufladzie lodówki. Pamiętaj, by nie kłaść na nim innego jedzenia.

Jeśli chcesz, by szczypior był świeży jeszcze dłużej, możesz go pokroić i umieścić w słoiku lub w innym szklanym naczyniu. Później należy go szczelnie zamknąć, by nie miał dostępu do powietrza. Dzięki temu będzie świeży nawet przez dwa tygodnie.

Czy szczypiorek można mrozić? Metoda przedłuży trwałość jedzenia

Wiele warzyw można z powodzeniem zamrozić. Metoda przedłuża jakość i trwałość jedzenia nawet na kilka kolejnych miesięcy, dlatego warto z niej korzystać, jeśli mamy duże ilości żywności. Mrożenie sprawdzi się również w przypadku szczypiorku. Okazuje się, że nie wpłynie na jego barwę czy smak, a na dodatek warzywo zachowa wszystkie swoje cechy.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo