Czyszczenie blachy z piekarnika nie należy do łatwych zadań. Powierzchnia szybko zarasta brudem i przypalonym tłuszczem, które są trudne do usunięcia. Na szczęście nie musisz inwestować w drogie preparaty ze sklepu, bo to, co potrzebne, znajdziesz w kuchni. Jak wyczyścić blachę z piekarnika?
Chyba nie ma osoby, która lubiłaby czyszczenie piekarnika i blachy należącej do wyposażenia urządzenia. Zazwyczaj zajmuje to sporo czasu i wysiłku, a żmudne szorowanie rzadko kiedy przynosi oczekiwane rezultaty. Jeśli nie czyści się blachy na bieżąco, można się spodziewać, że z czasem wyczyszczenie powierzchni będzie jeszcze trudniejsze. Okazuje się, że istnieją proste, domowe metody, które rozwiążą problem. Wystarczy, że sięgniesz po dwie przyprawy.
Jak wyczyścić blachę z piekarnika? Wystarczą dwie popularne przyprawy i odrobina cierpliwości
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kuchnia skrywa wiele skutecznych do czyszczenia środków. Znajdziesz je również w przyprawach, które zazwyczaj wykorzystujesz do doprawiania ulubionych dań. Co będzie ci potrzebne? Wystarczy soda oczyszczona i sól. Przemyj blachę wodą i dokładnie ją osusz, a następnie posyp obficie przyprawami w równych proporcjach. Ważne, by zupełnie przykryły powierzchnię. Następnie umieść blachę w piekarniku i włącz grzanie góra-dół na 30 minut. Sprawdzi się temperatura 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłącz piekarnik, poczekaj, aż blacha ostygnie i przemyj ją gąbką zwilżoną płynem do mycia naczyń. Dzięki tej metodzie zapomnisz o czasochłonnym szorowaniu, a powierzchnia zalśni jak nowa.
Jak wyczyścić blachę z piekarnika tabletką do zmywarki? Wystarczy jedna kapsułka i woda
Okazuje się, że blachę z piekarnika z powodzeniem można też wyczyścić, wykorzystując tabletkę do zmywarki i wodę. Niepozorna kapsułka szybko pozbędzie się tłuszczu. Wystarczy położyć ją na głębokiej blasze, zalać wodą i włożyć do piekarnika. Grzanie przez około 1 godzinę przyniesie zaskakujący efekt. Po wyjęciu blachy należy umyć ją gąbką namoczoną w ciepłej wodzie, a brud w mig zejdzie. Uważaj, jednak, by się nie poparzyć! Blachę należy czyścić ręcznie, dopiero gdy ostygnie.