Tajemnica idealnej kruszonki. Poznajcie kulinarny sekret mojej mamy, babci i prababci

Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są obecne w każdym domu. Nie mówi się o tym wiele, bo sekret to sekret. Jednak moja mama zdecydowała się uchylić rąbek tajemnicy przepysznej kruszonki. Łamie ona podstawową zasadę wyrabiania masy!

Kruszonkę wykorzystuje się do posypania po ciastach, zapiekanych owocach czy jagodziankach. Jednak kruszonkę zrobioną przez moją rodzinę można by jeść nawet bez niczego, jest tak pyszna… Tajemnica przekazywana z pokolenia na pokolenie w końcu może ujrzeć światło dzienne. Za zgodą babci i prababci, moja mama zdradza nam dzisiaj sekret kruszonki idealnej. Zdziwisz się, jaką żelazną zasadę łamie, by uzyskać taki efekt.

Jak zrobić kruszonkę? Dwie zasady, by nie była zbyt twarda i zbyt miękka

Tradycyjnie kruszonkę przygotuj według zasady 2:1:1, czyli na dwie ilości mąki przypada jedna ilość cukru i masła. Gramaturę dobierasz samemu, w zależności od tego, ile kruszonki potrzebujesz. Pamiętaj o dokładnym odmierzeniu składników. Tutaj występuje pierwsza tajemnica idealnej kruszonki. Jeśli użyjesz zbyt dużo mąki w porównaniu do masła, będzie ona twarda. Możesz spróbować uratować ją dodając łyżkę mleka, jednak to już nie będzie kruszonka idealna. Z kolei jeśli dodasz zbyt dużo masła, kruszonka wyjdzie za miękka. Podczas wyrabiania powinna bez problemu odlepiać się od palców. Jeśli się lepi, masła jest za dużo i podczas pieczenia stanie się jedną, wielką papką. Możesz dodać mąki, która wchłonie wilgoć, jednak znowu, kruszonka będzie miała zaburzone proporcje 2:1:1 i nie będzie już perfekcyjna.

Żelazna zasada złamana po raz pierwszy przez prababcię. Tajemnica idealnej kruszonki mojej rodziny

Kruszonka, która powstaje w rękach mojej prababci, babci i mamy łamie główną zasadę zimnego masła i noża. W każdym z przepisów na kruszonkę należy użyć zimnego masła i wyrabiać ciasto nożem, aby nie ocieplić powstałej masy. Otóż w mojej rodzinie zamiast zimnego masła dodaje się do mąki i cukru wystudzone, roztopione masło! Cukier ma wtedy możliwość dokładnie połączyć się z mąką, a kruszonka po upieczeniu chrupie jak żadna inna.
Zdarza się, że prababcia dodaje do kruszonki zamiast zwykłego cukru, cukier drobnoziarnisty – mieli zwykły cukier w moździerzu. Oczywiście można to zrobić również w blenderze.
Sekret idealnej kruszonki ujawniony, smacznego!

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo