BAJADERKA – pychotka!!!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #83576

    filokseria

    To ulubione ciasto mojego męża 🙂 łatwe i szybkie do zrobienia

    50 dag mąki
    25 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    2 jaja
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 szkl mleka
    5 łyżek marmolady
    bakalie (rodzynki, orzechy, skórki)
    olejek rumowy

    Mąkę, margarynę, cukier, jaja i proszek do pieczenia zagnieść 🙂
    podzielić na dwie części ( jedną z części wyłożyć spód blaszki – takiej do makowca – na grubość pół cm i piec kilka minut aż ciasto się zarumieni – po wyjęciu z piekarnika posmarować marmoladą) resztę ciasta upiec w innej blaszce (obojętnie jakiej- okrągłej, kwadratowej – nie ma to znaczenia) piec 35-40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto pokruszyć – dodać do niego mleko, kakao, olejek rumowy i bakalie wymieszać dobrze mikserem albo zagnieść ręką. Powstałą masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód. Mocno ugnieść ją łyżką na tym spodzie i polać polewą czekoladową:) wstawić do lodówki na 2 godziny 🙂
    Palce lizać!!!

    #1212213

    Anonim

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    brzmi pysznie zrobie na świeta bo do świąt jestem na dietce

    Natalka 19.05.05



    #1212214

    chica

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Brzmi bardzo zachecajaco:) Dam znac gdy wyprobuje

    Ola (16.10.03)

    #1212215

    mik3

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    a jaka to jest blaszka do makowca?

    Czy taka jak do keksu, chuda dluga?

    Mialabym ochote wyprobowac Twoj przepis

    Marta, Kasper 2l 9m i Kevin 14m

    #1212216

    filokseria

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Tak długa i chuda 🙂

    #1212217

    pasiasta

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    A jak będą te jednostki wyglądały po przeliczeniu na szklanki???



    #1212218

    filokseria

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    50dag mąki tj pół paczki mąki nie wiem ile to szklanek ja tak na oko dziele na pół kilogramowe opakowanie
    a cukier puder kupuje w 400g opakowaniach i tez tak na oko odmierzam pół opakowania
    to nie biszkopt jak będzie kilka gramów więcej to nic się nie stanie 🙂

    #1212219

    pasiasta

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Zrobiłam wczoraj na oko;-) Mąkę mam w szklanym słoiku więc odmierzam szklankami, ale dosypywałam tak długo, aż ciasto wyszło plastyczne. Zrobiłam z marmoladą śliwkową – produkt końcowy mile mnie zaskoczył, tylko następnym razem bankowo dam więcej bakalii

    #1212220

    filokseria

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    🙂
    ja dziś zrobiłam to ciasto mąż jutro przyjeżdża będzie miał miłą niespodziankę

    #1212221

    Anonim

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    No i ja tez dzis zrobiłam jest bardzo dobre.
    Dzieki za przepis :-))))

    Natalka 19.05.05



    #1212222

    kansia

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Ja mam pytanie: czemu jedną część (w keksówce) piecze się kilka minut aż się zarumieni, a drugą 35 minut. Czy ta pierwsza nie będzie niedopieczona?

    Kurcze, wiem że mi szybko nie odpiszesz, a ja właśnie robię ciasto :)))
    Zobaczymy co mi wyjdzie, bo bardzo jestem ciekawa tego ciasta. MIałam zrobić je na Święta, ale nie zdążyłam.

    Lecę do kuchni:)))

    Kansia i Szymek 6.05.2005

    #1212223

    Anonim

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Ja robiłam to ciasto juz kilka razyi raz to w keksówce dłużej przytrzymałam i potem jak kroilam to sie troche kruszyło. Na 100% nie wiem czy to dlatego ,że blo bardziej przypieczone ,ale poprzednie jak były tylko zarumienione to były lepsze

    Natalka 19.05.05



    #1212224

    kansia

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Dzięki :)) za szybką odpowiedź :))

    Jesteśmy już po degstacji więc się podzielę wrażeniami 🙂
    1. Dałam więcej mąki, niż jest w przepisie, aż ciasto stało się elastyczne,
    2. Niestety, bałam się, że spód będzie niedopieczony, więc trzymałam nieco dłużej – efekt – jest twardy i ciężko się kroi (no, przesadziłam jednym słowem ),
    3. Chyba dałam za dużo bakalii, ale tak mnie jakoś poniosło.

    Pomimo tego, o czym napisałam wyżej, wyszło fajnie :))

    Polecam 🙂

    Pozdrawiam ciepło!

    Kansia i Szymek 6.05.2005

    #1212225

    filokseria

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    cieszę się że smakowało, spód upieczony trzeba posmarować dżemem to wtedy zmięknie. najlepiej jeść to ciasto na drugi dzień :)))

    #1212226

    kansia

    Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    Rzeczywiście następnego dnia spód był bardziej przyjazny :))

    Pozdrawiam!

    Kansia i Szymek 6.05.2005

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close