ciasto na pierogi poproszę:)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #101697

    marta

    macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo:Hmmm…: poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…

    #2985456

    kantalupa

    proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
    robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
    gorka maki na stolnicy, szczypta soli
    dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
    i wyrabiac
    wyrabiac wyrabiac
    casto ma byc sprezyste i rozciagliwe



    #2985457

    bep

    Zamieszczone przez Marta
    macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo:Hmmm…: poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…

    Mąka, olej, ciepła woda i odrobina soli. Wyrabiać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Fajnie się skleja, ładnie wałkuje, nie wychodzi twarde.

    #2985458

    goloneczka

    ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto:Hyhy:

    #2985459

    dominicaa

    Zamieszczone przez goloneczka
    ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto:Hyhy:

    jak z jajkiem to bez wrzątku…i tez jest dobre.

    #2985460

    agat79

    Ja daje na oko- maka, jajko, ciepla woda, sol pieprz, i wyrabiam w malakserze 🙂



    #2985461

    beamama

    Polecam jednak bez jajka – ciasto miększe i elastyczniejsze, wiem, bo wypróbowałam obie wersje 😀

    Wyrabiam zawsze w misce, sypię mąkę, kapkę oleju, woda – wrzątek nie może być, bo mąka się zaparza – tylko taka mocno ciepła woda, żeby palec można było włożyć i się nie ugotował 😀
    Wyrabiam w tej misce i potem siup na stolnicę, znów wyrabiam podsypując mąką – takie ciasto jest super :Wow!:

    Proporcji nie podam :Niepewny: bo jest tak jak Kantalupa pisze.

    #2985462

    marta

    zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
    nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?

    #2985463

    bocian201

    Zamieszczone przez kantalupa
    proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
    robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
    gorka maki na stolnicy, szczypta soli
    dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
    i wyrabiac
    wyrabiac wyrabiac
    casto ma byc sprezyste i rozciagliwe

    Robię tak samo są miękkie i pyszne

    #2985464

    bocian201

    Bez jajka bo jak mówi moja mama z jakiem są twarde



    #2985465

    renata-fx

    Zamieszczone przez Marta
    zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
    nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?

    ja też bez jajka robię , Marta może ty za mocno ugniatasz:Hmmm…: i dlatego twarde ciasto
    Robię z mięsem , z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną , z samym twarogiem, z truskawkami ,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio

    #2985466

    chilli

    ja robie jak kantalupa

    z jajkiem twardsze



    #2985467

    marta

    Zamieszczone przez renata-fx
    ja też bez jajka robię , Marta może ty za mocno ugniatasz:Hmmm…: i dlatego twarde ciasto
    Robię z mięsem , z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną , z samym twarogiem, z truskawkami ,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio

    za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

    #2985468

    beamama

    Zamieszczone przez Marta
    za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

    Samo ugniatanie to chyba nie szkodzi :Hmmm…:
    Tylko, że podczas ugniatania/wyrabiania mąkę się podsypuje, a im więcej mąki tym twardsze. :Hmmm…:

    #2985469

    renata-fx

    Zamieszczone przez Marta
    za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

    :Śmiech::Śmiech:
    Moja babcia jak uczyła mnie wyrabiać ciasto to mówiła „pomyśl ,że w tej bryłce ciasta w środku jest jajko, tak ugniataj żeby nie pękło”.
    Po prostu nie uciskaj zbyt mocno, wyrabiaj delikatnie. Ćwiczenie czyni mistrza:)- powodzenia.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close