ciasto na pierogi poproszę:)

macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo:Hmmm…: poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…

17 odpowiedzi na pytanie: ciasto na pierogi poproszę:)

kantalupa Dodane ponad rok temu,

proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
gorka maki na stolnicy, szczypta soli
dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
i wyrabiac
wyrabiac wyrabiac
casto ma byc sprezyste i rozciagliwe

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Marta:macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo:Hmmm…: poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…
Mąka, olej, ciepła woda i odrobina soli. Wyrabiać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Fajnie się skleja, ładnie wałkuje, nie wychodzi twarde.

goloneczka Dodane ponad rok temu,

ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto:Hyhy:

dominicaa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez goloneczka:ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto:Hyhy:

jak z jajkiem to bez wrzątku…i tez jest dobre.

agat79 Dodane ponad rok temu,

Ja daje na oko- maka, jajko, ciepla woda, sol pieprz, i wyrabiam w malakserze 🙂

beamama Dodane ponad rok temu,

Polecam jednak bez jajka – ciasto miększe i elastyczniejsze, wiem, bo wypróbowałam obie wersje 😀

Wyrabiam zawsze w misce, sypię mąkę, kapkę oleju, woda – wrzątek nie może być, bo mąka się zaparza – tylko taka mocno ciepła woda, żeby palec można było włożyć i się nie ugotował 😀
Wyrabiam w tej misce i potem siup na stolnicę, znów wyrabiam podsypując mąką – takie ciasto jest super :Wow!:

Proporcji nie podam :Niepewny: bo jest tak jak Kantalupa pisze.

marta Dodane ponad rok temu,

zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?

bocian201 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
gorka maki na stolnicy, szczypta soli
dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
i wyrabiac
wyrabiac wyrabiac
casto ma byc sprezyste i rozciagliwe

Robię tak samo są miękkie i pyszne

bocian201 Dodane ponad rok temu,

Bez jajka bo jak mówi moja mama z jakiem są twarde

renata-fx Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Marta:zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?

ja też bez jajka robię , Marta może ty za mocno ugniatasz:Hmmm…: i dlatego twarde ciasto
Robię z mięsem , z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną , z samym twarogiem, z truskawkami ,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio

chilli Dodane ponad rok temu,

ja robie jak kantalupa

z jajkiem twardsze

marta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez renata-fx:ja też bez jajka robię , Marta może ty za mocno ugniatasz:Hmmm…: i dlatego twarde ciasto
Robię z mięsem , z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną , z samym twarogiem, z truskawkami ,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio

za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Marta:za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

Samo ugniatanie to chyba nie szkodzi :Hmmm…:
Tylko, że podczas ugniatania/wyrabiania mąkę się podsypuje, a im więcej mąki tym twardsze. :Hmmm…:

renata-fx Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Marta:za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?
:Śmiech::Śmiech:
Moja babcia jak uczyła mnie wyrabiać ciasto to mówiła “pomyśl ,że w tej bryłce ciasta w środku jest jajko, tak ugniataj żeby nie pękło”.
Po prostu nie uciskaj zbyt mocno, wyrabiaj delikatnie. Ćwiczenie czyni mistrza:)- powodzenia.

renata-fx Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Samo ugniatanie to chyba nie szkodzi :Hmmm…:
Tylko, że podczas ugniatania/wyrabiania mąkę się podsypuje, a im więcej mąki tym twardsze. :Hmmm…:

Beatko ,jak moja bratowa latem zrobiła pierogi z jagodami to można było nimi pustaki rozbijać- tak ciasto zagniotła:Śmiech:

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez renata-fx:Beatko ,jak moja bratowa latem zrobiła pierogi z jagodami to można było nimi pustaki rozbijać- tak ciasto zagniotła:Śmiech:
:Fiu fiu:

marta Dodane ponad rok temu,

ja jakis czas temu ze sliwkami zrobilam… gdyby nie te sliwki to by sie tego przelknac nie dalo, ale ze sliweczki pyszne byly to i pierogi sie jakies lepsze wydawaly… to nic ze twarde:Fiu fiu:

Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na pierogi poproszę:)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie i uroda
Herbalife - czy macie doświadczenie?
Czy mieliście doświadczenie z tymi produktami? Jaka jest Wasza opinia na temat produktów do redukcji wagi Zdanie i efekty jednej forumki znam ;) i tak z ciekawości pytam czy więcej osób miało
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Basen, pływanie w ciąży
Dziewczyny. Jestem studentką Rehabilitacji, właśnie zaczynam pisać pracę magisterską i potrzebuję pomocy, Waszej! piszę na temat aktywności fizycznej Kkobiet w ciąży w środowisku wodnym (pływanie, fitness, gimnastyka, indywidualne bądź zorganizowane
Czytaj dalej