ciasto orzechowe

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #57281

    ewa-22

    na ciasto:
    szklanka (250ml) maki
    1 jajko
    2 lyzki wody
    2 łyzki cukru
    szczypta soli
    moze byc troche cukru waniliowego (troche wieksza szczypta)
    pol szklanki masla

    masa:
    szklanka rozdrobnionych orzechow wloskich
    2 jajka
    szklanka cukru (to bedzie bardzo slodkie, ja daje troche mniej)
    pol lyzeczki cukru waniliowego
    pol lyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 lyzki maki

    robimy tak: najpierw spod. maslo i sypkie ugniatamy razem, zeby otrzymac cos w o strukturze platkow kukurydzianych.potem dodajemy jajko i wode, ugniatamy az sie zrobi jednolita masa, jak sie komus chce to moze ugniesc az sie zrobi kulka nie przylepiajaca sie do reki, jak sie komus nie chce to mozna pozostac na etapie masy. wkladamy to wszystko do nasmarowanej formy- ja pieke w kwadratowej nieduzej, powinno wyjsc 9 kwadratow takiego ciacha. pieczemy 15 minut w 170-180 stopniach. masa banalna, wszystko trzeba po prostu wymieszac, tylko jajka przed dodaniem wymieszac widelcem lub trzepaczka i lekko je ubic. jak sie podpiecze spod to mase wylac na ciasto i piec kolo 35- 40 minut, zalezy od piekarnika. jedno jest pewno-jesli ciacho na brzegach robi sie brazowe i twardawe to trzeba piorunem wyjac 🙂 na wierzchu powinna wyjsc skorupka cieniutka, w srodku masa powinna byc ciagutkowa.
    smacznego:)

    Ewa_22

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close