polecam to supel proste i bardzo efektowne ciasto
moze na stol wielkanocny, choc z polskimi swietami nie ma specjalnie wiele wspolnego
250g maki
100g cukru
100g masla
1 jajo
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wanilia (mozna dac pol paczki cukru wanilinowego)
kieliszek amaretto (nie moge tutaj kupic i daje tak z pol kieliszka rumu i kilka kropli aromatu migdalowego)
szczypta soli
z tego szybko zagniesc kruche ciasto i wlozyc do lodowki na przynajmniej pol godziny
tymczasem zrobic mase:
250g ricotty (nie, twarog nie daje takiego samego efektu)
200g (daje mniej) ciasteczek amarettini pogniecionych na okruszki
100g cukru
wszytsko wymieszac, najlepiej reka na gladka mase
polowa ciasta wylozyc dno tortownicy
na to wylac mase
reszte ciasta pokruszyc na wierzch masy
piec w dobrze nagrzanym piecu w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut lub do czasu kiedy ciasto sie lekko zrumieni
17 odpowiedzi na pytanie: crostata migdalowa
brzmi pysznie, to jest sernik
aż się robić chce
maduxia, robi sie wyjatkowo szybko i latwo
te amarettini lacza sie fajnie z ricotta, wychodzi z tego super nadzienie, ktore w ogole nie smakuje jak ricotta
ale osobiscie zamierzam udawac, ze to jest sernik i zdecydowanie zrobie na swieta
mam cztery zamowienia od znajomych:)
mowie ci, sprobuj
kurczę, chyba mnie przekonałaś
wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy”
a te amarettini mozna w Polsce kupić??
Brzmi zachęcająco 🙂
U nas są w Carrefour pod nazwą Amaretti, nie amarettini:
o to to bea
amarettini sa po prostu mniejsze, ale to szczegolik jest; znalazlam wlasnie super tanie w moim sklepie najblizszym i kupilam 4 paczki po 250g (1.99 leva, czyli 1 euro za paczke, wow!)
robie wlasnie, bo jutro idziemy na proszona kolacje
sprobujcie, naprawde warto:)
o, jaka ladna nazwa
i jaka znaczaca:)
od zawsze powtarzam, ze w internecie wsjo mozliwe, a ja przeciez jestem heniek w poplamionej koszulce i rozciagnietych gaciach – zdemaskowal mnie przepis na ciasto
kupiłam amaretti- w Lidlu- oraz ricottę, będę działać
chciałam powiedziec, że crostata czeka na swoja kolejkę do pieca
to ze środka- jakie to dobre
pierwsza w kolejności jest już wspomniana wczesniej przeze mnie baba- dziwniejszego przepisu na drożdżowe w życiu nie widziałam- z przepisu dyktowanego przez telefon przez właścicielkę piekarni pod Neapolem, gdzie takie cuda podają
slinka mi pociekla, musze to ciasto popelnic 😀
pytanie – jaka duza ma byc forma na te ilosc ciasta (srednica/wysokosc)?? bo nie wiem czy musze kupic wieksza niz mam a mam taka raczej plaska, na tarty
ja robiłam w dosć niewielkiej kwadratowej tortownicy, z zaokrąglonymi brzegami, ciasto na spodzie bardzo cieniutkie wyszlo- ja nie walkuje, ino wylepiam 😀
Tigger, znaj moją słabosć do Ciebie – idę po miarkę i zaraz napiszę jakie wymiary ma moja forma
edit: kwadrat 25×25 cm
bo to chyba trza wylepiac wlasnie, ma byc nieregularne
ja mam zwykla tortownice, taka 24cm srednicy
wychodzi cienka, nie wyzsza niz 3, moze 4 cm
wiec forma do tarty sie nada zdecydowanie
jedna wyszla z pieca, druga zaraz wychodzi:)
ta pierwsza jest na proszona kolacje dzisiaj, druga dla znajomych
Dobra- co to jest ricotta? jakieś foto- maduxia? gdzie to kupiłaś?
u siebie w markiecie na wiosce
polską jakąś, o taką dokładnie
Dobra nasza! czyli to ser po prostu!;P
Poszukam! dzia!
Znasz odpowiedź na pytanie: crostata migdalowa