crostata migdalowa

polecam to supel proste i bardzo efektowne ciasto
moze na stol wielkanocny, choc z polskimi swietami nie ma specjalnie wiele wspolnego

250g maki
100g cukru
100g masla
1 jajo
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wanilia (mozna dac pol paczki cukru wanilinowego)
kieliszek amaretto (nie moge tutaj kupic i daje tak z pol kieliszka rumu i kilka kropli aromatu migdalowego)
szczypta soli

z tego szybko zagniesc kruche ciasto i wlozyc do lodowki na przynajmniej pol godziny

tymczasem zrobic mase:
250g ricotty (nie, twarog nie daje takiego samego efektu)
200g (daje mniej) ciasteczek amarettini pogniecionych na okruszki
100g cukru

wszytsko wymieszac, najlepiej reka na gladka mase

polowa ciasta wylozyc dno tortownicy
na to wylac mase
reszte ciasta pokruszyc na wierzch masy
piec w dobrze nagrzanym piecu w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut lub do czasu kiedy ciasto sie lekko zrumieni

17 odpowiedzi na pytanie: crostata migdalowa

maduxia Dodane ponad rok temu,

brzmi pysznie, to jest sernik :Wow!:

aż się robić chce

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:brzmi pysznie, to jest sernik :Wow!:

aż się robić chce

maduxia, robi sie wyjatkowo szybko i latwo
te amarettini lacza sie fajnie z ricotta, wychodzi z tego super nadzienie, ktore w ogole nie smakuje jak ricotta
ale osobiscie zamierzam udawac, ze to jest sernik i zdecydowanie zrobie na swieta
mam cztery zamowienia od znajomych:)

mowie ci, sprobuj

maduxia Dodane ponad rok temu,

kurczę, chyba mnie przekonałaś :Wow!:

maduxia Dodane ponad rok temu,

wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy” :Śmiech:

alokazja Dodane ponad rok temu,

a te amarettini mozna w Polsce kupić ??
Brzmi zachęcająco 🙂

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy” :Śmiech:

:Śmiech::Śmiech::Śmiech:

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alokazja:a te amarettini mozna w Polsce kupić ??
Brzmi zachęcająco 🙂

U nas są w Carrefour pod nazwą Amaretti, nie amarettini:

kantalupa Dodane ponad rok temu,

o to to bea
amarettini sa po prostu mniejsze, ale to szczegolik jest; znalazlam wlasnie super tanie w moim sklepie najblizszym i kupilam 4 paczki po 250g (1.99 leva, czyli 1 euro za paczke, wow!)
robie wlasnie, bo jutro idziemy na proszona kolacje

sprobujcie, naprawde warto:)

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy” :Śmiech:

o, jaka ladna nazwa
i jaka znaczaca:)
od zawsze powtarzam, ze w internecie wsjo mozliwe, a ja przeciez jestem heniek w poplamionej koszulce i rozciagnietych gaciach – zdemaskowal mnie przepis na ciasto :Wstyd:

maduxia Dodane ponad rok temu,

kupiłam amaretti- w Lidlu- oraz ricottę, będę działać :Cwaniak:

maduxia Dodane ponad rok temu,

chciałam powiedziec, że crostata czeka na swoja kolejkę do pieca

to ze środka- jakie to dobre :Wstyd:

pierwsza w kolejności jest już wspomniana wczesniej przeze mnie baba- dziwniejszego przepisu na drożdżowe w życiu nie widziałam- z przepisu dyktowanego przez telefon przez właścicielkę piekarni pod Neapolem, gdzie takie cuda podają

tygryska Dodane ponad rok temu,

slinka mi pociekla, musze to ciasto popelnic 😀

pytanie – jaka duza ma byc forma na te ilosc ciasta (srednica/wysokosc)?? bo nie wiem czy musze kupic wieksza niz mam a mam taka raczej plaska, na tarty

maduxia Dodane ponad rok temu,

ja robiłam w dosć niewielkiej kwadratowej tortownicy, z zaokrąglonymi brzegami, ciasto na spodzie bardzo cieniutkie wyszlo- ja nie walkuje, ino wylepiam 😀

Tigger, znaj moją słabosć do Ciebie :Hyhy: – idę po miarkę i zaraz napiszę jakie wymiary ma moja forma

edit: kwadrat 25×25 cm

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:ja robiłam w dosć niewielkiej kwadratowej tortownicy, z zaokrąglonymi brzegami, ciasto na spodzie bardzo cieniutkie wyszlo- ja nie walkuje, ino wylepiam 😀

Tigger, znaj moją słabosć do Ciebie :Hyhy: – idę po miarkę i zaraz napiszę jakie wymiary ma moja forma

edit: kwadrat 25×25 cm

bo to chyba trza wylepiac wlasnie, ma byc nieregularne
ja mam zwykla tortownice, taka 24cm srednicy
wychodzi cienka, nie wyzsza niz 3, moze 4 cm
wiec forma do tarty sie nada zdecydowanie
jedna wyszla z pieca, druga zaraz wychodzi:)
ta pierwsza jest na proszona kolacje dzisiaj, druga dla znajomych

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Dobra- co to jest ricotta? jakieś foto- maduxia? gdzie to kupiłaś?

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Dobra- co to jest ricotta? jakieś foto- maduxia? gdzie to kupiłaś?

u siebie w markiecie na wiosce
polską jakąś, o taką dokładnie

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:u siebie w markiecie na wiosce
polską jakąś, o taką dokładnie

Dobra nasza! czyli to ser po prostu!;P
Poszukam! dzia!

Znasz odpowiedź na pytanie: crostata migdalowa?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Szkolniaki
7 latka a uświadomienie WAZNE
Dziewczyny na ile i o ile Wasze dzieci są uświadomione co do spraw seksualnych,ciązy,miesiączkowania (dziewczynki) Tak sobie myślę o tym odkąd Paulina skończyła w IV - 7 lat. Ja nie poruszałam z
Czytaj dalej
Książka kucharska
Marynaty, sosy, dipy
Zapraszam do dzielenia się swoimi hitami :)
Czytaj dalej