Cudny mokry sernik dla wybrednych

Witam

Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych

Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście .
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.

77 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

chilli Dodane ponad rok temu,

ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.

mokry jest gut.

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.

mokry jest gut.

A masz ten sam przepis?

chilli Dodane ponad rok temu,

nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

ja rbie tak:
10 jaj
1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
1x cukier z wanilia
1/2 – 3/4 szkl cukru
2x budyn waniliowy bez cukru

zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

jak mam to wrzucam platki migdalowe

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Dzięki Szpilki
Zrobię Twój na Dzień Babci.
Zobaczymy czy coś ze mną nie tak…

beamama Dodane ponad rok temu,

Rudasku, ale jak bardzo on mokry jest?
Rozwala się na talerzu?
Poważnie, nie spotkałam się z tym, żeby “mokrość” sernika była wadą 😉 tylko przeciwnie, suche są paskudne. Mój to dopiero mokry jest, do masy serowej daję szklankę mleka, wylewam na brytfanne płyn prawie 😀
No, ale różne są gusta smakowe 🙂

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Tak – ja kocham mokre a już tym bardziej serniki i makowce – suche nie przejdą mi przez gardło.
Ale mój wychodzi jakoś dziwnie mokry – tak jakby niedopieczony czy coś – raz go trzymałam dobre pół godziny dłużej.

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez rudasek2:Tak – ja kocham mokre a już tym bardziej serniki i makowce – suche nie przejdą mi przez gardło.
Ale mój wychodzi jakoś dziwnie mokry – tak jakby niedopieczony czy coś – raz go trzymałam dobre pół godziny dłużej.

A, niedopieczony to insza inszość :Hmmm…:
Ja nie piękę z termoobiegiem, spróbuj bez, a przynajmniej nie cały czas z….:Hmmm…:

paolinka Dodane ponad rok temu,

ja ostatnio piekłam Sernik z masą makową i kawałkami czekolady pycha !!najlepszy sernik jaki udało mi sie upiec i super wilgotny tylko mi pękł nie wiem czemu przepis wzięłam z netu długo sie czaiłam na jego zrobienie ale naprawdę wart jest grzechu:Hyhy:
też musiałam piec dłużej niż było napisane i właczyc termoobieg bo po godzinie nadal był płynny:Niepewny:

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Paolinka:ja ostatnio piekłam Sernik z masą makową i kawałkami czekolady pycha !!najlepszy sernik jaki udało mi sie upiec i super wilgotny tylko mi pękł nie wiem czemu przepis wzięłam z netu długo sie czaiłam na jego zrobienie ale naprawdę wart jest grzechu:Hyhy:
też musiałam piec dłużej niż było napisane i właczyc termoobieg bo po godzinie nadal był płynny:Niepewny:

Daj przepis… będę robić aż mi któryś wyjdzie….nie dam się:Cwaniak:

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:A, niedopieczony to insza inszość :Hmmm…:
Ja nie piękę z termoobiegiem, spróbuj bez, a przynajmniej nie cały czas z….:Hmmm…:

A jaką wtedy dajesz temp. z termo i bez?

asik Dodane ponad rok temu,

Najlepszy sernik jaki jadłam był z tego przepisu [Zobacz stronę]
Nie ja go ofkors piekłam, bo ja się generalnie serników boję 😉
jest dość pracochłonny,
ale rewelacyjny, niebo w gębie 🙂

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Najlepszy sernik jaki jadłam był z tego przepisu [Zobacz stronę]
Nie ja go ofkors piekłam, bo ja się generalnie serników boję 😉
jest dość pracochłonny,
ale rewelacyjny, niebo w gębie 🙂

Kurcze..takiego to ja nie zrobię – za dużo do skopania:Śmiech:

paolinka Dodane ponad rok temu,

tutaj jest przepis na sernik z masa makowa i inne na razie wypróbowałam tylko ten i krakowski naprawdę super korcą mnie jeszcze inne :Hyhy:
[Zobacz stronę]

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

ja rbie tak:
10 jaj
1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
1x cukier z wanilia
1/2 – 3/4 szkl cukru
2x budyn waniliowy bez cukru

zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

jak mam to wrzucam platki migdalowe
O! robię bbb podobnie tylko daję 5 jaj :Fiu fiu:I białka miksuję z cukrem. Czyli cukru daję więcej :Hyhy:

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Dzisiaj postanowiłam ostatni raz podjąc próbę zrobienia mojego sernika i mi mikser padł….czary czy co:Rogaty:
zaczynam się bać:Boje się:

na razie franca siedzi w piekarniku

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Paolinka:tutaj jest przepis na sernik z masa makowa i inne na razie wypróbowałam tylko ten i krakowski naprawdę super korcą mnie jeszcze inne :Hyhy:
[Zobacz stronę]

Cudny ale ja musze mieć prymitywne przepisy…:Fiu fiu:

ty-gry-sek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez rudasek2:Dzisiaj postanowiłam ostatni raz podjąc próbę zrobienia mojego sernika i mi mikser padł….czary czy co:Rogaty:
zaczynam się bać:Boje się:

:Śmiech: przepraszam,może zamiast sernika zrób coś innego 😉
robię sernik prawie tak samo,daję tylko mniej cukru (ok.3/4 szkl) i bez cytryny,nie wychodzi mokry 🙂
raz tylko dodałam,nieodciśnięte brzoskwinie z puszki i wyszedł baaaardzo mokry,taki właśnie niedopieczony,aż się rozwarstwiał,więcej brzoskwiń nie będę dodawać 😀

irena Dodane ponad rok temu,

Wszystki serniki brzmia przepysznie i pewnie bym ktorys upiekla. Jednego sie jednak boje… Za kazdym razem jak pieke sernik,po upieczeniu mi katastrofalnie opada. W smaku wszystko super, ale kogos poczestowac bym sie wstydzila:( Plastuga totalna sie robi. Jest jakis sposob,zeby sernik mi nie opadl???????? Z reguly robie mase serowa i mieszam z ubitymi bialkami. Rosnie pieknie podczas pieczenia a potem tak opada,ze zostaje maze centymetr od dna:(

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez irena:Wszystki serniki brzmia przepysznie i pewnie bym ktorys upiekla. Jednego sie jednak boje… Za kazdym razem jak pieke sernik,po upieczeniu mi katastrofalnie opada. W smaku wszystko super, ale kogos poczestowac bym sie wstydzila:( Plastuga totalna sie robi. Jest jakis sposob,zeby sernik mi nie opadl???????? Z reguly robie mase serowa i mieszam z ubitymi bialkami. Rosnie pieknie podczas pieczenia a potem tak opada,ze zostaje maze centymetr od dna:(

nie wyciagaj sernika po poieczeniu z piekarnika tylko BARDZO stopniowo uchylaj i powoli studz – nie powinien opasc

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ty-gry-sek::Śmiech: przepraszam,może zamiast sernika zrób coś innego 😉
😀

To już kwestia honoru:Foch:
Wyszedł nadal mokry ale juz go nie ma, zjedliśmy z małżonkiem – smak cuuuuuudo…:Kciuki:
Ale coś z czorta w nim siedzi – bo wczoraj mąż późnym wieczorkiem przewrócił się z nim na schodach….nic się nie stało ale tego kawałka szkoda – no i to sprzątanie…a zastanawiał się czy zejść jeszcze po niego…

paolinka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez rudasek2:To już kwestia honoru:Foch:
Wyszedł nadal mokry ale juz go nie ma, zjedliśmy z małżonkiem – smak cuuuuuudo…:Kciuki:
Ale coś z czorta w nim siedzi – bo wczoraj mąż późnym wieczorkiem przewrócił się z nim na schodach….nic się nie stało ale tego kawałka szkoda – no i to sprzątanie…a zastanawiał się czy zejść jeszcze po niego…

może jakies czary odczyń nad sernikiem :Śmiech:

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

ja rbie tak:
10 jaj
1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
1x cukier z wanilia
1/2 – 3/4 szkl cukru
2x budyn waniliowy bez cukru

zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

jak mam to wrzucam platki migdalowe
ja sie pytam czy tych jaj musi byc aż 10:Hmmm…:
i czy ewentulanie dac można rodzynki….zamiast migdałowych płatków
i co zrobic żeby rodzynki nie opadły na dno……:Hmmm…:

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.

mokry jest gut.
no i jaka temperatura ma byc???

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:ja sie pytam czy tych jaj musi byc aż 10:Hmmm…:
i czy ewentulanie dac można rodzynki….zamiast migdałowych płatków
i co zrobic żeby rodzynki nie opadły na dno……:Hmmm…:

Daję 5 😀 Ale więcej cukru – 1 i 1/3 szklanki.
Zazwyczaj się dość gęsty, ale jak wyjdzie rzadki (bo wiadomo ser bywa różny) rodzynki otoczyć w mące :Fiu fiu:

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:Daję 5 😀 Ale więcej cukru – 1 i 1/3 szklanki.
Zazwyczaj się dość gęsty, ale jak wyjdzie rzadki (bo wiadomo ser bywa różny) rodzynki otoczyć w mące :Fiu fiu:

ja rozumiem że z 10 jajami ma być lepszy???

w czym ta różnica?

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:ja rozumiem że z 10 jajami ma być lepszy???

w czym ta różnica?
Nie wiem w czym różnica.
Robię tylko ten z 5 jaj. Daję duży budyń – niekoniecznie 2 😀 i dolewam pół szklanki oleju.
Na dole kruche ciasto maślane i to samo na górze. Bez żadnych dodatków. Trochę opada – na 100%, ale w smaku jest świetny.
Mój Tato – dość wybredny 😉 – lubi ten sernik. :Wow!:
Ale Szpilka pisała coś, że ten Jej tak nie opada 😉 może o to chodzi :Hmmm…: No i Ona nie daje tłuszczu :Hyhy: Pewnie 10 jajowy jest bardziej dietetyczny :Fiu fiu:

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:Nie wiem w czym różnica.
Robię tylko ten z 5 jaj. Daję duży budyń – niekoniecznie 2 😀 i dolewam pół szklanki oleju.
Na dole kruche ciasto maślane i to samo na górze. Bez żadnych dodatków. Trochę opada – na 100%, ale w smaku jest świetny.
Mój Tato – dość wybredny 😉 – lubi ten sernik. :Wow!:
Ale Szpilka pisała coś, że ten Jej tak nie opada 😉 może o to chodzi :Hmmm…: No i Ona nie daje tłuszczu :Hyhy: Pewnie 10 jajowy jest bardziej dietetyczny :Fiu fiu:

halo halo…..
a kto mówił o jakimkolwiek cieście w tym serniku????

ja rozumiem że robi sie tą breję z sera budyniu mąki itd. i sie wylewa na blachę….
nigdzie nie było mowy o cieście kruchym :Hmmm…:

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:halo halo…..
a kto mówił o jakimkolwiek cieście w tym serniku????

ja rozumiem że robi sie tą breję z sera budyniu mąki itd. i sie wylewa na blachę….
nigdzie nie było mowy o cieście kruchym :Hmmm…:
No nigdzie. Tylko my lubimy jak jest ciasto na górze i na dole. Z kakaowym nie bardzo wchodzi, ale maślane jest pyszne – nie dużo. Trochę potarte na dole, trochę potarte na górze.
Oczywiście być nie musi – my jemy “z” 😉 Ale bez dodatków do środka.

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:No nigdzie. Tylko my lubimy jak jest ciasto na górze i na dole. Z kakaowym nie bardzo wchodzi, ale maślane jest pyszne – nie dużo. Trochę potarte na dole, trochę potarte na górze.
Oczywiście być nie musi – my jemy “z” 😉 Ale bez dodatków do środka.

ufff….
bo juz myślałam że trzeba robić jeszcze ciasto kruche……
a tego bym nie zniosła…..:)

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez rudasek2:Witam

Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych

Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście .
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.
siedzi w piekarniku
konsystencję mial taką smietanową….
jak nie wyjdzie toooo…..
dobra, nie bede sie publicznie odgrazac 😛

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

O rany, sladu juz po nim nie ma, a ja coraz bardziej tlusta…
Cudny.
Dzisiaj smakowal najlepiej. Zaraz pedze do lidla po drugie opakowanie twarogu.

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:O rany, sladu juz po nim nie ma, a ja coraz bardziej tlusta…
Cudny.
Dzisiaj smakowal najlepiej. Zaraz pedze do lidla po drugie opakowanie twarogu.

Witaj

Cieszę się że smakowało a jak było z konsystencję?

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:O rany, sladu juz po nim nie ma, a ja coraz bardziej tlusta…
Cudny.
Dzisiaj smakowal najlepiej. Zaraz pedze do lidla po drugie opakowanie twarogu.

Witaj

Cieszę się że smakowało.:Hura!:
A jak konsystencje?

dwa razy pisze – coś mi tu nie chodzi komp.

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez rudasek2:Witaj

Cieszę się że smakowało.:Hura!:
A jak konsystencje?

dwa razy pisze – coś mi tu nie chodzi komp.
jak dla mnie idealna, ale dzisiaj zdecydowanie lepszy byl, wczoraj taki zbyt puszysty, dzis ciezszy, sernikowaty.

paulinka-z Dodane ponad rok temu,

Taki prosty ten przepis że chyba i ja się skuszę 🙂 muszę tylko jakąś okazje mieć co by gości nakarmić a sama nie zjeść wszystkiego 😉

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

rudasku
za mokry, to znaczy, że ciecz (skadkolwiek ona ;)) mialas na spodzie blachy?

wczoraj lekko przypaliłam spod, pieklam 60 minut ale srodek cudny wyszedl, z tym, że kombinowałam raz na dole grzanie, raz na calosci
dzis dałam 50 minut na calosci i lipa, woda stoi na dnie…

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:rudasku
za mokry, to znaczy, że ciecz (skadkolwiek ona ;)) mialas na spodzie blachy?

wczoraj lekko przypaliłam spod, pieklam 60 minut ale srodek cudny wyszedl, z tym, że kombinowałam raz na dole grzanie, raz na calosci
dzis dałam 50 minut na calosci i lipa, woda stoi na dnie…

Nie – woda to nie była – raczej gęsty jogurt…
Dużo chyba też od sera zależy.
Tobie już raz wyszedł to i następnym razem wyjdzie.

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

ja z lidlowego sernika robię zawsze

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

Zawzięłam się na niego.
Trzeci siedzi w piekarniku.
Teraz grzeję tylko od dołu, siedzi juz 50 minut….

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:Zawzięłam się na niego.
Trzeci siedzi w piekarniku.
Teraz grzeję tylko od dołu, siedzi juz 50 minut….

A ja postanowiłam w przyszłym tygodniu ten Lidlowy ser kupić – co o nim piszesz i znowu go zrobię…

Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie i uroda
Mrowienie w palcach
Mam pracę przy komputerze, jednak staram się być aktywna, sporo chodzę i uprawiam aerobik. Od kilku dni palce rąk mi drętwieją, czuję mocne mrowienie. Czasem siedząc przy kompie, czasem po prostu
Czytaj dalej
Dla starających się
@ - co na poprawę humoru?
Wiadomo - nic nie poprawi humoru na 100%, jednak @ to @, ale macie jakieś swoje "pocieszki"? U mnie jest to często lampka lub dwie winka i jakaś dobra komedia obejrzana
Czytaj dalej