Czulent- z kuchni żydowskiej-mam pytanie

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #106193

    ahimsa

    Przepis wygląda tak;
    Czulent

    1kg pęczaku
    1kg mięsa wołowego
    0,5 kg fasoli czerwonej
    6 jajek
    2 główki czosnku
    pieprz, sól, ostra papryka
    smalec gęsi do smażenia.

    Fasolę czerwoną zalać wodą i moczyć przez kilka godzin lub zostawić na noc.
    Cebulę obrać i cienko posiekać. Poddusić na gęsim smalcu, aż uzyska złoty kolor. Mięso, pokrojone w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Posypać pieprzem i ostra papryką. Zamiast papryki w proszku
    Na dnie żaroodpornego naczynia lub brytfanny ułożyć namoczoną fasolę, na nią wyłożyć kawałki mięsa. mięso (może być papryka strąkowa pokrojona w paski), następnie zrumienioną cebulę, czosnek w całych główkach, namoczony pęczak i jajka umyte w skorupkach. Całość zalewamy wodą i wstawiamy do piekarnika o temp. 100-140 st. C na 4-5 godzin.

    No i mam pytanie- te jaja to surowe w skorupkach????
    Może znacie odp. na to-dlaczego?;) ktoś się z tym spotkał już?

    #3948185

    kantalupa

    ukladasz w skorupkach
    w przepisie, ktory mam, jest ciecierzyca i jeszcze trzeba zakleic garnek ciastem maki i wody
    dobre to nawet, ale tylko raz mnie naszlo, zeby zrobic
    (a przepis mam z dobrego zrodla)



    #3948186

    ahimsa

    Tak myślałam, że się odezwiesz:)
    A co z tymi jajkami się potem dzieje? pieką się a twardo? jak to się zjada???

    #3948187

    kotus

    zaitrygowałaś mnie tym przepisem:D

    #3948188

    ahimsa

    Zamieszczone przez kotuś
    zaitrygowałaś mnie tym przepisem:D

    Sama się zaintrygowałam;) nie mam pomysłu na te jaja w skorupkach;)

    #3948189

    ivoonna

    Zamieszczone przez ahimsa
    Sama się zaintrygowałam;) nie mam pomysłu na te jaja w skorupkach;)

    to czekamy na efekt, tez mam ochote zrobic



    #3948190

    kantalupa

    Zamieszczone przez ahimsa
    Tak myślałam, że się odezwiesz:)
    A co z tymi jajkami się potem dzieje? pieką się a twardo? jak to się zjada???

    skorupki sciemnialy, nawet dosc znacznie
    obralam i dorzucilam do wszytskiego, ale akurat te jajka mi nie smakowaly (tak na zdrowy rozum to zrobilam, bo przepis o tym milczal)

    jak zrobisz, daj znac

    #3948191

    ahimsa

    Zamieszczone przez kantalupa
    skorupki sciemnialy, nawet dosc znacznie
    obralam i dorzucilam do wszytskiego, ale akurat te jajka mi nie smakowaly (tak na zdrowy rozum to zrobilam, bo przepis o tym milczal)

    jak zrobisz, daj znac

    To może zrezygnujemy z tych jajek;)
    ps. w Słowenii podano nam pyszną pizze z ….sadzonym jajkiem na środku;)
    Tak tam się to podaje?

    #3948192

    martal

    Zamieszczone przez ahimsa
    ps. w Słowenii podano nam pyszną pizze z ….sadzonym jajkiem na środku;)
    Tak tam się to podaje?

    We Francji tez sie z tym spotkalam.

    #3948193

    kantalupa

    Zamieszczone przez ahimsa
    To może zrezygnujemy z tych jajek;)
    ps. w Słowenii podano nam pyszną pizze z ….sadzonym jajkiem na środku;)
    Tak tam się to podaje?

    podaje sie, a jakze
    mowilam na to pizza sniadaniowa i zawsze spotykalam sie z moim slubnym na sniadaniowej przy piatku w knajpce blisko naszego domu

    w bg na pizze klada korniszony
    tez moga w sumie byc;)



    #3948194

    ahimsa

    Zamieszczone przez kantalupa
    podaje sie, a jakze
    mowilam na to pizza sniadaniowa i zawsze spotykalam sie z moim slubnym na sniadaniowej przy piatku w knajpce blisko naszego domu

    w bg na pizze klada korniszony
    tez moga w sumie byc;)

    Nienawidzę sadzonych jajek;) ale mąż uwielbia-więc zjadł,ale zbladłam, jak to zobaczyłam;l)
    Sama pizza była pyszna.

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close