Czulent- z kuchni żydowskiej-mam pytanie

Przepis wygląda tak;
Czulent

1kg pęczaku
1kg mięsa wołowego
0,5 kg fasoli czerwonej
6 jajek
2 główki czosnku
pieprz, sól, ostra papryka
smalec gęsi do smażenia.

Fasolę czerwoną zalać wodą i moczyć przez kilka godzin lub zostawić na noc.
Cebulę obrać i cienko posiekać. Poddusić na gęsim smalcu, aż uzyska złoty kolor. Mięso, pokrojone w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Posypać pieprzem i ostra papryką. Zamiast papryki w proszku
Na dnie żaroodpornego naczynia lub brytfanny ułożyć namoczoną fasolę, na nią wyłożyć kawałki mięsa. mięso (może być papryka strąkowa pokrojona w paski), następnie zrumienioną cebulę, czosnek w całych główkach, namoczony pęczak i jajka umyte w skorupkach. Całość zalewamy wodą i wstawiamy do piekarnika o temp. 100-140 st. C na 4-5 godzin.

No i mam pytanie- te jaja to surowe w skorupkach????
Może znacie odp. na to-dlaczego?;) ktoś się z tym spotkał już?

10 odpowiedzi na pytanie: Czulent- z kuchni żydowskiej-mam pytanie

kantalupa2010-11-12 20:46:41

ukladasz w skorupkach
w przepisie, ktory mam, jest ciecierzyca i jeszcze trzeba zakleic garnek ciastem maki i wody
dobre to nawet, ale tylko raz mnie naszlo, zeby zrobic
(a przepis mam z dobrego zrodla)

ahimsa2010-11-13 09:59:10

Tak myślałam, że się odezwiesz:)
A co z tymi jajkami się potem dzieje? pieką się a twardo? jak to się zjada???

kotus2010-11-13 10:48:03

zaitrygowałaś mnie tym przepisem:D

ahimsa2010-11-13 12:51:18

Zamieszczone przez kotuś:zaitrygowałaś mnie tym przepisem:D
Sama się zaintrygowałam;) nie mam pomysłu na te jaja w skorupkach;)

ivoonna2010-11-13 13:44:06

Zamieszczone przez ahimsa:Sama się zaintrygowałam;) nie mam pomysłu na te jaja w skorupkach;)

to czekamy na efekt, tez mam ochote zrobic

kantalupa2010-11-13 15:51:46

Zamieszczone przez ahimsa:Tak myślałam, że się odezwiesz:)
A co z tymi jajkami się potem dzieje? pieką się a twardo? jak to się zjada???

skorupki sciemnialy, nawet dosc znacznie
obralam i dorzucilam do wszytskiego, ale akurat te jajka mi nie smakowaly (tak na zdrowy rozum to zrobilam, bo przepis o tym milczal)

jak zrobisz, daj znac

ahimsa2010-11-13 18:32:56

Zamieszczone przez kantalupa:skorupki sciemnialy, nawet dosc znacznie
obralam i dorzucilam do wszytskiego, ale akurat te jajka mi nie smakowaly (tak na zdrowy rozum to zrobilam, bo przepis o tym milczal)

jak zrobisz, daj znac

To może zrezygnujemy z tych jajek;)
ps. w Słowenii podano nam pyszną pizze z ….sadzonym jajkiem na środku;)
Tak tam się to podaje?

martal2010-11-13 21:12:07

Zamieszczone przez ahimsa:
ps. w Słowenii podano nam pyszną pizze z ….sadzonym jajkiem na środku;)
Tak tam się to podaje?

We Francji tez sie z tym spotkalam.

kantalupa2010-11-13 21:31:16

Zamieszczone przez ahimsa:To może zrezygnujemy z tych jajek;)
ps. w Słowenii podano nam pyszną pizze z ….sadzonym jajkiem na środku;)
Tak tam się to podaje?

podaje sie, a jakze
mowilam na to pizza sniadaniowa i zawsze spotykalam sie z moim slubnym na sniadaniowej przy piatku w knajpce blisko naszego domu

w bg na pizze klada korniszony
tez moga w sumie byc;)

ahimsa2010-11-13 23:04:56

Zamieszczone przez kantalupa:podaje sie, a jakze
mowilam na to pizza sniadaniowa i zawsze spotykalam sie z moim slubnym na sniadaniowej przy piatku w knajpce blisko naszego domu

w bg na pizze klada korniszony
tez moga w sumie byc;)

Nienawidzę sadzonych jajek;) ale mąż uwielbia-więc zjadł,ale zbladłam, jak to zobaczyłam;l)
Sama pizza była pyszna.

Znasz odpowiedź na pytanie: Czulent- z kuchni żydowskiej-mam pytanie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oczekując na dziecko
Płeć dziecka :)
Witam was forumowiczki :) Dziewczyny mam do Was prośbę... Koleżanka chciałaby rozpocząć starania o dzidziusia. Ze względu na dziedziczne choroby, najlepiej gdyby urodził się syn. Wiem, że nie ma skutecznych sposobów ani
Czytaj dalej
Książka kucharska
O tiramisu i jajach :)
No więc przymierzałam się i przymierzałam do tego deseru, podchodziłam jak do jeża Ale te surowe jaja w przepisach raziły, studiowałam przepisy z internetu aż w końcu dostałam od włoskiej rodziny
Czytaj dalej