Jabłecznik na sposób Babuni

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #56700

    ewike

    Przepis na pyszny, prosty i szybki jabłecznik

    250g margaryny lub masła
    250g cukru
    350g mąki
    1 cukier waniliowy
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masło + cukier + cukier waniliowy +jajka utrzeć i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia

    Następnie odważyć 1 kg jabłek (jak jeszcze trafi się na renety, jabłka które nie wyglądają ale do ciasta pychotka), obrać i pokroić na cienkie plastry. Plasterki jabłka dodać do ciasta i wymieszać, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i do piekarnika na ok. 30 minut, temperaturka 180 – 200 stopni

    Po upieczeniu cienko smaruję lukrem z kilku łyżek cukru pudru, odrobiny wody i olejku cytrynowego do ciast ( może być sok z cytryny ale wtedy odpowiednio mniej wody)

    I gotowe

    Ewa i Przemek (15.07)

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close