jak upiec rybę?????

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 26)
  • Autor
    Wpisy
  • #92832

    nunak

    Mam pytanie odnośnie pieczenia ryb. Czy macie jakies patenty na pieczenie ryby w foli np. żeby niesmaokwoała jak ugotowana??? A może bez foli ją piec??? Z góry dzięks za sugestie:)

    #1782833

    kantalupa

    Zamieszczone przez Nunak
    Mam pytanie odnośnie pieczenia ryb. Czy macie jakies patenty na pieczenie ryby w foli np. żeby niesmaokwoała jak ugotowana??? A może bez foli ją piec??? Z góry dzięks za sugestie:)

    chyba zalezy od ryby samej w sobie
    no i pieczona w folii zazwyczaj wyjdzie jak gotowana (plus wszystkie porzadne skladniki odzywcze, ktore zostaja w rybie, a nie w wodzie)
    mozesz ewentualnie piecw bardzo wysokiej temperaturze ze spora iloscia tluszczu, ale wowczas chyba lepiej juz usmazyc

    z ryb w folii najlepiej wychodza mi takie:

    lososia zawsze pieke w folii z odrobina masla, soku z cytryny, sola pieprzem i suszonym koperkiem, wychodzi naprawde fajnie, bo mieso zostaje sprezyste, wilgotne i wciaga aromat dodatkow

    lubie tez rybe troche na modle srodziemnomorska
    najlepiej jakas morska, natrzec lekko oliwa, polac bialym winem i oblozyc warzywami np. oliwki, pomidory koktajlowe, kapary cieko krojona marchew, moze kawalki papryczki chili, jesli lubisz bardziej ostre smaki
    jesli mam akurat w domu, klade tez galazki swiezych ziol – bazylii, rozmarynu, miety, szalwii
    nie smakuje jak smazona, ale potrafi zaskoczyc



    #1782834

    nunak

    Zamieszczone przez kantalupa
    chyba zalezy od ryby samej w sobie
    no i pieczona w folii zazwyczaj wyjdzie jak gotowana (plus wszystkie porzadne skladniki odzywcze, ktore zostaja w rybie, a nie w wodzie)
    mozesz ewentualnie piecw bardzo wysokiej temperaturze ze spora iloscia tluszczu, ale wowczas chyba lepiej juz usmazyc

    z ryb w folii najlepiej wychodza mi takie:

    lososia zawsze pieke w folii z odrobina masla, soku z cytryny, sola pieprzem i suszonym koperkiem, wychodzi naprawde fajnie, bo mieso zostaje sprezyste, wilgotne i wciaga aromat dodatkow

    lubie tez rybe troche na modle srodziemnomorska
    najlepiej jakas morska, natrzec lekko oliwa, polac bialym winem i oblozyc warzywami np. oliwki, pomidory koktajlowe, kapary cieko krojona marchew, moze kawalki papryczki chili, jesli lubisz bardziej ostre smaki
    jesli mam akurat w domu, klade tez galazki swiezych ziol – bazylii, rozmarynu, miety, szalwii
    nie smakuje jak smazona, ale potrafi zaskoczyc

    szczerze mówiąc liczyłam na twój odzew ze względu na Twe miejsce zamieszkania:) …… łosoś niestety jest bardzo tłustą rybą a ja i Małż na diecie i jadamy dorsza w kanjpie pieczonego właśnie i jest super ….. tylko jak oni go robią…??????
    dzięki za pomysł śródziemnnomorski aż się zaśliniłam na te oliwki i kapary …..:) ech ale jeszcze trochę czasu i idety muisi upłynąc:(

    #1782835

    nunak

    Zamieszczone przez kantalupa
    najlepiej jakas morska, natrzec lekko oliwa, polac bialym winem i oblozyc warzywami np. oliwki, pomidory koktajlowe, kapary cieko krojona marchew, moze kawalki papryczki chili, jesli lubisz bardziej ostre smaki
    jesli mam akurat w domu, klade tez galazki swiezych ziol – bazylii, rozmarynu, miety, szalwii
    nie smakuje jak smazona, ale potrafi zaskoczyc

    i tą też robisz w folii alu????

    #1782836

    kantalupa

    Zamieszczone przez Nunak
    i tą też robisz w folii alu????

    tak, ale na wszelki wypadek, gdyby zalewa zechciala uciec z folii, ukladam taka zawinieta rybe na blaszce a wlasciwie wyscielam folia blache i potem zawijam zawartosc

    #1782837

    nunak

    Zamieszczone przez kantalupa
    tak, ale na wszelki wypadek, gdyby zalewa zechciala uciec z folii, ukladam taka zawinieta rybe na blaszce a wlasciwie wyscielam folia blache i potem zawijam zawartosc

    ja robie takie zawijasy z folii, jak cukierek zawijam, i te zawijasy do góry kłade….. no is ie nie wylewa, a może to powinno sie wylac ???? może nie będzie wtedy taka ….. ugotowana? ale pewnei wyschnie na wiór



    #1782838

    joannar

    Ja jestem wręcz fanatyczką ryby pieczonej w piekarniku BEZ folii. Odkrytej.

    Dowolną rybkę, skrapiam bardzo delikatnie cytryną, polewam oliwą, posypuję troszkę solą i obficie majerankiem. Można użyć oczywiście wegety, albo innej ulubionej przyprawy, ale ja uwielbiam taką prostą z solą i majerankiem. Duuuużo majeranku 😀

    #1782839

    chilli

    ja lubie ryba, plasterki cytryny + koperek albo jakies ziola + czosnek w plasterkach

    to we folijke zakream

    pieke tak duzo ryb..

    nie jestem chyba jakos szczegolnie kreatywna 😀

    #1782840

    kantalupa

    wczoraj zrobilam biala sredniotlusta rybe morska (nie mam pojecia, czy mozna ja kupic w polsce, nigdy nie spotkalam, ale taka troche jak, no nie wiem, fladra? biale delikatne mieso)

    filet na folii polalam sosem zrobionym ze sporej ilosci sosu sojowego, odrobina oleju sezamowego i ostrego sosu z chili (czysty przecier z chili, mam akurat sriracha, ale w zasadzie kazdy jest dobry)
    posypalam spora iloscia ziarna sezamu i drobno krajana na krazki mloda cebula (razem z zielonymi czesciami)
    na to sok z polowy lemonki (czy to sie nazywa limeta po polsku, to zielone?), ale moze tez byc cytryna
    mozna wrzucic platki czosnku i swiezego imbiru, ale wowczas masz naprawde rybe na ostro

    w folie i pieca na najwyzej pol godziny

    #1782841

    nunak

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja jestem wręcz fanatyczką ryby pieczonej w piekarniku BEZ folii. Odkrytej.

    Dowolną rybkę, skrapiam bardzo delikatnie cytryną, polewam oliwą, posypuję troszkę solą i obficie majerankiem. Można użyć oczywiście wegety, albo innej ulubionej przyprawy, ale ja uwielbiam taką prostą z solą i majerankiem. Duuuużo majeranku 😀

    o to mi się podoba 🙂 i ile się taka rybcia piecze i w jakiej temp.???



    #1782842

    nunak

    Zamieszczone przez kantalupa
    filet na folii polalam sosem zrobionym ze sporej ilosci sosu sojowego, odrobina oleju sezamowego i ostrego sosu z chili (czysty przecier z chili, mam akurat sriracha, ale w zasadzie kazdy jest dobry)
    posypalam spora iloscia ziarna sezamu i drobno krajana na krazki mloda cebula (razem z zielonymi czesciami)
    na to sok z polowy lemonki (czy to sie nazywa limeta po polsku, to zielone?), ale moze tez byc cytryna
    mozna wrzucic platki czosnku i swiezego imbiru, ale wowczas masz naprawde rybe na ostro

    w folie i pieca na najwyzej pol godziny

    smakowitości …… ech gdyby nie dieta ..:( skopiuje i wykorzystam po zakończeniu hardcoreowej diety…….

    #1782843

    joannar

    Zamieszczone przez Nunak
    o to mi się podoba 🙂 i ile się taka rybcia piecze i w jakiej temp.???

    Ja piekę około pół godziny do 40 minut. W temp. 180 st. z termoobiegiem.
    Zależy jaka ryba. Ja np. lubię takie mocno wypieczone 😀



    #1782844

    nunak

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja piekę około pół godziny do 40 minut. W temp. 180 st. z termoobiegiem.
    Zależy jaka ryba. Ja np. lubię takie mocno wypieczone 😀

    ja też i rodzina również…. jeszcze jedno pytanko technologiczne: na jakiej blaszce pieczesz a może w naczyniu – no w czym poprostu?:)

    #1782845

    Anonim

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja piekę około pół godziny do 40 minut. W temp. 180 st. z termoobiegiem.
    Zależy jaka ryba. Ja np. lubię takie mocno wypieczone 😀

    napisz jeszcze czy na blasze metalowej, czy na tej szklanej………? moze wylozyc blache pergeminem………..?

    #1782846

    tora

    a ja tak na szybko dla marty zawijam filet w folie uprzednio posypuje troszke sola i podlewam sokiem pomaranczowym. lubi i zjada zawsze. (no moze prawie zawsze;)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 26)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close