KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #115843

    superbasiek

    jak w tytule, … zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #5365699

    dora

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    jak w tytule, … zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

    Pozdrówki 🙂

    Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂



    #5365700

    superbasiek

    Zamieszczone przez Dora
    Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂

    no właśnie, też go widziałam, ale tylko kawałek …. i nie mogę znaleźć tego jego przepisu :Niepewny:…

    Pozdrówki 🙂

    #5365701

    smoki

    Ten keczup Jamiego?

    Składniki:

    1 kg dojrzałych pomidorów
    1 duża czerwona cebula
    1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
    1 łodyga selera naciowego
    1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    1 pęczek bazylii
    1 łyżka nasion kolendry
    2 goździki
    1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    200 ml czerwonego octu winnego
    70 g cukru
    oliwa

    Przygotowanie:

    Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
    Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
    Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
    Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
    Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
    Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
    Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
    Przelewamy do sparzonych butelek.

    #5365702

    superbasiek

    Zamieszczone przez smoki
    Ten keczup Jamiego?

    Składniki:

    1 kg dojrzałych pomidorów
    1 duża czerwona cebula
    1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
    1 łodyga selera naciowego
    1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    1 pęczek bazylii
    1 łyżka nasion kolendry
    2 goździki
    1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    200 ml czerwonego octu winnego
    70 g cukru
    oliwa

    Przygotowanie:

    Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
    Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
    Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
    Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
    Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
    Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
    Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
    Przelewamy do sparzonych butelek.

    no i wyszło 8 słoików 😀 … REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu :Hura!::Hura!::Hura!:

    Pozdrówki 🙂

    #5365703

    smoki

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    no i wyszło 8 słoików 😀 … REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu :Hura!::Hura!::Hura!:

    Pozdrówki 🙂

    Ja też go uwielbiam:Wow!::Wow!:



    #5365704

    agaz

    Ja robilam taki
    Tez rewelacja

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close