Kompoty/syropy na zimę???

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #109253

    kasiulkawpk

    Robi ktoś?
    potrzebuję podpowiedź…

    #4734642

    ciapa

    Ja robię z malin
    W sokowniku
    Albo ostatnio z racji posiadania thermomixa maliny miksuję na maxa, zagotowuję i wlewam do butelek po kubisu i gotowe 😀



    #4734643

    kasiulkawpk

    Zamieszczone przez ciapa
    Ja robię z malin
    W sokowniku
    Albo ostatnio z racji posiadania thermomixa maliny miksuję na maxa, zagotowuję i wlewam do butelek po kubisu i gotowe 😀

    minimum wody?

    #4734644

    ciapa

    Zamieszczone przez kasiulkawpk
    minimum wody?

    W ogóle nie daję wody
    Do żadnych soków

    Kompoty robię w litrowych słoikach – 2/3 upycham owocami i zalewam wodą ile się zmieści

    #4734645

    kasiulkawpk

    Zamieszczone przez ciapa
    W ogóle nie daję wody
    Do żadnych soków

    Kompoty robię w litrowych słoikach – 2/3 upycham owocami i zalewam wodą ile się zmieści

    a pasteryzujesz? czy jak to sie nazywa?

    #4734646

    redyna

    Robię z malin, wiśni, czarnej porzeczki i aronii, też w sokowniku,
    owoce zasypuję cukrem, po kilku godzinach sok zlewam do butelek
    i pasteryzuję kilka minut.

    Potem do owoców dosypuję cukru żelującego i mam pyszny dżem w słoikach.
    Też pasteryzuję.



    #4734647

    paolinka

    sok z aronii kompoty z wiśni i jabłek

    #4734648

    ciapa

    Zamieszczone przez kasiulkawpk
    a pasteryzujesz? czy jak to sie nazywa?

    Ja zawsze pasteryzuje, chociaż podobno jak się wleje gorący sok (zrobiony w proporcji cukru 1:1) i odwróci to jest to niepotrzebne

    #4734649

    kasiulkawpk

    Zamieszczone przez ciapa
    Ja zawsze pasteryzuje, chociaż podobno jak się wleje gorący sok (zrobiony w proporcji cukru 1:1) i odwróci to jest to niepotrzebne

    dzięki Ciapa za wszystkie info

    #4734650

    ty-gry-sek

    robię soki z truskawek,wiśni,aronii,czarnego bzu itd… zawsze w sokowniku,jak już wycisnę wszystkie soki;) to dodaję cukru(do smaku-raczej mało słodkie) zagotowuję,do butelek i zakręcam.
    ps.nigdy nie pasteryzowałam 🙂



    #4734651

    kasiulkawpk

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    robię soki z truskawek,wiśni,aronii,czarnego bzu itd… zawsze w sokowniku,jak już wycisnę wszystkie soki;) to dodaję cukru(do smaku-raczej mało słodkie) zagotowuję,do butelek i zakręcam.
    ps.nigdy nie pasteryzowałam 🙂

    a ja nie mam sokownika:(

    domowymi sposobami jak to zrobić???

    ja nie lubię pasteryzować//////

    może tez nie będę?!

    #4734652

    ciapa

    Zamieszczone przez kasiulkawpk
    a ja nie mam sokownika:(

    domowymi sposobami jak to zrobić???

    ja nie lubię pasteryzować//////

    może tez nie będę?!

    Zmiksować owoce
    Gorzej z tymi z pestkami:Hmmm…:

    Dodać cukier – tyle co owoce ważą – można dać trochę wody ok 100 ml na kg owoców aby się nie przypaliło
    Gotować 25 min
    Przecedzić przez sito
    Wlewać gorące do słoików
    Słoiki do góry dnem i tyle

    To z przepisu
    Tyle, ze ja zawsze pasteryzuję – chyba z przyzwyczajenia



    #4734653

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez kasiulkawpk
    a ja nie mam sokownika:(

    domowymi sposobami jak to zrobić???

    ja nie lubię pasteryzować//////

    może tez nie będę?!

    domowymi sposobami to zagotować owoce i pogotować,aż puszczą soki i będą miękkie i na sitko,sok zleci,a owoce można wykorzystać na dżem 😀
    ps.dżemy też tak robię,że gorące do słoików i nie pasteryzuję,bo leniwa jestem :Fiu fiu: średnio na 20 słoików,może 1-2 się zepsuje,ale czasami to też wina nakrętek,lub słabego zakręcenia słoika 🙂

    #4734654

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez ciapa
    Zmiksować owoce
    Gorzej z tymi z pestkami:Hmmm…:

    Dodać cukier – tyle co owoce ważą – można dać trochę wody ok 100 ml na kg owoców aby się nie przypaliło
    Gotować 25 min
    Przecedzić przez sito
    Wlewać gorące do słoików
    Słoiki do góry dnem i tyle

    To z przepisu
    Tyle, ze ja zawsze pasteryzuję – chyba z przyzwyczajenia

    zawsze daję całe owoce,chyba,że duże to kroję na części(np.śliwki)śliwki czy wiśnie można wydrylować przez gotowaniem,a owoce typu porzeczki już po ugotowaniu można przetrzeć przez sito i problem z głowy:Hyhy:
    cukier dodaję już po oddzieleniu soku od owoców :)-czasami dam trochę,żeby szybciej sok puszczały;)

    #4734655

    kasiulkawpk

    Ciapa, Ty-gry-sek dzięki

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close