Menu na imprezke – HELP!

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #105295

    Anonim

    Dziewczyny niedługo impreza roczkowa Zuzi i chciałabym coś fajnego zrobić. Zawsze robie podobne sałatki, podobny obiad a tym razem chciałabym zaskoczyć gości. Macie przepisy na coś dobrego i nietypowego, albo pomysły na nietypowe podanie? Kiedyś w restauracji jadłam sałatke podaną w takim fajnym koszyczku naleśnikowym. Wyszukałam w necie jak go zrobić, jest bardzo efektowny. Podrzucicie coś?

    #3757687

    kamelia

    No, a gdzie link to koszyczka? 😉

    Jadłam pyszną karkówkę, potem sama robiłam i wyszła równie dobra. Karkówkę plastry rozbijamy, przyprawiamy i układamy jedną warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzch dajemy mieszkankę pokrojonej kapusty kiszonej, ananasa krojonego w kostkę 1x1cm i papryki surowej w kawałkach podobnych jak ananas. Proporcje dowolne, robiłam ciut więcej kapusty niż ananasa i papryki (ok. 1,5:1:1) Pieczemy zakryte folią aluminiową (odwróconą tak żeby ciepło szło w potrawę). Pieczemy ponad 1h. Podajemy w tym samym naczyniu w którym sie piekło. Smak ma to wyborny. Wierzchnią warstwę radzę mocno popieprzyć – wychodzi mieszanka słodkiego – słonego- kwaśnego – pikantnego smaku.



    #3757688

    Anonim

    Zamieszczone przez Kamelia
    No, a gdzie link to koszyczka? 😉

    Jadłam pyszną karkówkę, potem sama robiłam i wyszła równie dobra. Karkówkę plastry rozbijamy, przyprawiamy i układamy jedną warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzch dajemy mieszkankę pokrojonej kapusty kiszonej, ananasa krojonego w kostkę 1x1cm i papryki surowej w kawałkach podobnych jak ananas. Proporcje dowolne, robiłam ciut więcej kapusty niż ananasa i papryki (ok. 1,5:1:1) Pieczemy zakryte folią aluminiową (odwróconą tak żeby ciepło szło w potrawę). Pieczemy ponad 1h. Podajemy w tym samym naczyniu w którym sie piekło. Smak ma to wyborny. Wierzchnią warstwę radzę mocno popieprzyć – wychodzi mieszanka słodkiego – słonego- kwaśnego – pikantnego smaku.

    Ciekawy przepis. Zrobie go.
    A czym dokładnie przyprawiasz mięso. Jaieś zioła? Podlewasz wodą podczas pieczenia?

    #3757689

    elza29

    Nasz roczek juz za nami. Na obiad podalam schab: wszystkim smakowal 😀 podalam z ziemniakami i 3 rodzajami gotowych surowek 😉
    Pozniej gotowy tort i ciasta :Fiu fiu: Dzien wczesniej zrobilam salatke z kpaluszkow krabowych nr.18 , do schrupania sliwki zawijane w boczku nr14 ja bez tych migdalow- orzechow to robie, krewetki w panierce z sosami paprykowym i czosnkowym. I to tyle ale mialam 3 doroslych gosci i 2 dzieci w tym jeden niemowlak wiec szalec nie musialam 😉 Narobic sie nie narobilam a morskie stworzenia gorowaly gdyz goscie ze slaska do nas nad morze przyjechali 😉

    #3757690

    smoki

    Jak chcę zaszaleć to serwuję serowe miseczki np z sałatka z krewetek.

    Ser żółty trę na drobne wiórki i posypuję małą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Wychodzi z tego naleśnik, z którego formuję miseczkę na odwróconej dnem do góry filiżance. Jak ser zastygnie to wychodzi śliczna i chrupiąca miseczka, w której można zaserwować dowolną sałatkę.

    #3757691

    Anonim

    Zamieszczone przez smoki
    Jak chcę zaszaleć to serwuję serowe miseczki np z sałatka z krewetek.

    Ser żółty trę na drobne wiórki i posypuję małą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Wychodzi z tego naleśnik, z którego formuję miseczkę na odwróconej dnem do góry filiżance. Jak ser zastygnie to wychodzi śliczna i chrupiąca miseczka, w której można zaserwować dowolną sałatkę.

    Właśnie czegoś takiego szukałam. Spróbuje z tymi miseczkami. Dzięki 🙂



    #3757692

    Anonim

    U nas będzie dużo gości, w tym 7 dzieci.

    #3757693

    werbla

    ja polecam nadziewane pomidory
    4 duże i twarde pomidory sparzam, zdejmuję skórkę, przekrajam na pół i wyjmuje środek..biały ser gniote widelcem do niego daje ogórek pokrojony w drobna kosteczkę, do tego szczypiorek i przyprawy jak kto lubi, i pomidory uzupełniam farszem…pycha

    #3757694

    Anonim

    Zamieszczone przez Szczęście
    ja polecam nadziewane pomidory
    4 duże i twarde pomidory sparzam, zdejmuję skórkę, przekrajam na pół i wyjmuje środek..biały ser gniote widelcem do niego daje ogórek pokrojony w drobna kosteczkę, do tego szczypiorek i przyprawy jak kto lubi, i pomidory uzupełniam farszem…pycha

    Ciekawe.
    Robiłam kiedyś pomidory z nadzieniem mięsnym. Dzieciaki uwielbiały 🙂 Odszukam przepis.

    #3757695

    mamajoanna

    ja polecam następujące dania:
    1)nadziewane kalarepki (kalarepki wydrążyć, nadziewać mięsem mielonym z koperkiem i czosnkiem; pozostały miąższ zagotować w bulionie, zmiksować i zalać kalarepki, dusić w piekarniku aż będą miekke
    2) Karkówka – karkówkę marynujemy w „przyprawie do żeberek z miodem” z kotanyi, pieczemy w całości, podajemy w naczyniu, w którym było pieczone, kroimy na kawałki na stole

    na zimno, to zawsze robię coś takiego: smażę kilka rodzajów naleśników(z mąki razowej, ze szpinakiem, z czerwoną słodką papryką) następnie smaruje jakąś pastą (np. pastella) kładę plasterek mięsa, sera żółtego, i jakieś warzywo, zwijam w rulon i kroję na kawałki o ok, 1 cm szerokości



    #3757696

    mamajoanna

    Zamieszczone przez smoki
    Jak chcę zaszaleć to serwuję serowe miseczki np z sałatka z krewetek.

    Ser żółty trę na drobne wiórki i posypuję małą, rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Wychodzi z tego naleśnik, z którego formuję miseczkę na odwróconej dnem do góry filiżance. Jak ser zastygnie to wychodzi śliczna i chrupiąca miseczka, w której można zaserwować dowolną sałatkę.

    super pomysł napewno wykorzystam w najbliższym czasie

    #3757697

    kamelia

    Zamieszczone przez scarlet
    Ciekawy przepis. Zrobie go.
    A czym dokładnie przyprawiasz mięso. Jaieś zioła? Podlewasz wodą podczas pieczenia?

    Czasem jakaś mieszkanka grillowa, czasem tylko pieprz, pieprzy ziołowy, mało soli, bo od kapusty robi sie słone. Kapusta nieco odciśnieta, ale razem z ananasem daje wystarczajaco wilgoci by nic nie trzeba było uzupełniać. Wychodzi soczyste.



    #3757698

    aborka

    Zamieszczone przez Kamelia
    No, a gdzie link to koszyczka? 😉

    Jadłam pyszną karkówkę, potem sama robiłam i wyszła równie dobra. Karkówkę plastry rozbijamy, przyprawiamy i układamy jedną warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzch dajemy mieszkankę pokrojonej kapusty kiszonej, ananasa krojonego w kostkę 1x1cm i papryki surowej w kawałkach podobnych jak ananas. Proporcje dowolne, robiłam ciut więcej kapusty niż ananasa i papryki (ok. 1,5:1:1) Pieczemy zakryte folią aluminiową (odwróconą tak żeby ciepło szło w potrawę). Pieczemy ponad 1h. Podajemy w tym samym naczyniu w którym sie piekło. Smak ma to wyborny. Wierzchnią warstwę radzę mocno popieprzyć – wychodzi mieszanka słodkiego – słonego- kwaśnego – pikantnego smaku.

    super, musze zrobic… takie zestawienia mi bardzo pasują 🙂

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close