obiadki

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #70599

    beba

    nasze obiadki są tak monotonne,nie mam już pomysłów co można zrobić na obiadek, prosze napiszcie co podajecie swoim dzieciaczkom na obiad, będę wdzięczna za wszelkie propozycje
    córeczka ma półtora roczku, je praktycznie wszystko, aczkolwiek nowości jakieś trudno wdrożyć do jej diety, raczej stopniowo, ziemniaczki na obiad muszą być mokre tzn. z sosem inaczej nie wchodzą…

    Julitka (ur. 20.02.2004 r.)

    #912740

    kalcz

    Re: obiadki

    U nas też właściwie jest monotonnie – z nowościami podobnie, żeby coś nowego przeszło trzeba się natrudzić…podstawą obiadów są zupy takie na gęsto więc w środku jest i mięsko i warzywa i jakiś makaron/kasza/ ryż. A zupy robię takie:

    1.krupnik
    2.jarzynowa z makaronem
    3.rosół z kluskami lanymi albo ryżem czy zwykłym makaronem
    4.buraczkowa
    5.kalafiorowa
    6.pomidorowa
    7.ogórkowa
    8.koperkowa z kaszą manną

    …w sumie zupy są dość „popularne” ale zmieniając odpowiednio składniki da się coś urozmaicić
    Na drugie dania (jak mi się chce ) robię pulpety/kotlety mielone – takie z cebulką, ziołami, czasem dodaję kaszy gryczanej albo ryżu. Polewam je sosem pomidorowym albo koperkowym (bo na sucho też u nas nic nie przechodzi, podobnie jak u ciebie kartofelki muszą być polane sosem)
    Od niedawna wprowadzam Jaśkowi rybę, robię ją pieczoną w folii obkładam masłem i plasterkami cytryny.

    Marzy mi się żeby usmażyć dla Jaśka naleśniki/placki zrobić pierogi…ale moje dziecko tego nie chce jeść Ale jak u was przejdzie to też jest to sposób na urozmaicenie. Naleśniki czy pierogi można faszerować warzywami/mięsem.

    A napisz jak to u was wygląda to może też coś ściągnę

    Janek – 19 miesięcy



    #912741

    effcia

    Re: obiadki

    u nas zestaw podstawowy witany entuzjastycznie to ryba (sola, mintaj, dorsz, łosoś i inne, duszone lub pieczone, ewentualnie smażone i pozbawione panierki) z kuskusem i przecierem dyniowym, zamiast dyni mogą być buraczki na ciepło. oprócz tego w repertuarze są:
    pierś kurczaka w różnych wersjach smakowych (curry, w pomidorach, w sosach ziołowych , z cebulką) do tego ziemniaczki i brokuły,
    spaghetti z sosem pomidorowym
    kasza gryczana/jeczmienna i pulpet cielęcy (z sosem) plus warzywo
    naleśniki z serem
    ziemniaczki i warzywo z jajem sadzonym
    oraz zupy (mniej chętnie jedzone niż kiedyś):
    krupnik,
    pomidorowa z ryżem
    jarzynowa z grysikiem
    koperkowa z ryżem
    marchewkowa z grzankami

    Effcia i NANIU DWULATEK!

    #912742

    lea

    Re: obiadki

    Co Wy tak wszyscy z tą koperkową? 😉 Co to jest za licho?

    Mati (2,5 roku)

    #912743

    agus-25

    Re: obiadki

    He he ja polecam mleko :)))) U nas nic innego nie wchodzi 😉 A tak na poważnie to mój synek praktycznie niczego obiadowego nie zje oprócz makaronu, kopytek lub od biedy jakiejś zupki pomidorowej z makaronem. Wszystko oczywiscie w mikroskopijnych ilościach :((( Zamiast obiadu najchętniej wypija sporą ilość jogurtu a jak nie ma jogurtu to najchętniej głoduje.

    Agus i Kamilek (24.03.2003)

    #912744

    amber

    Re: obiadki

    W zasadzie to Maciek też jest taki monotonny…w dodatku nie je obiadków łączonych…tzn zmieniaki z mięsem i warzywkiem odpadają…
    Zje same ziemniaki z sosem, ale bez mięsa.
    Kalafior…bez zmieniaków , fasolkę szparagową, brokuły, itd…
    Makaron, ale koniecznie grubszy (jakies świderki czy coś w tym rodzaju)…musi sam je jeść łapkami.
    Różne zupki, zazwyczaj takie jakie my jadamy na obiad.
    Zjada głównie to co sam może zjeść…czyli wszystko w kawałkach które sam do rączki weźmie…sztućcami się jeszcze nie posługuje.

    Beata i Maciek (11.02.2004)



    #912745

    asia80

    Re: obiadki

    Jakbym czytala o Olinku

    Asia i

    #912746

    elik

    Re: obiadki

    Antek tez jada obiady jednoskladnikowe. Nie ma sie co nawet wysilac – nawet jak mu polozyc dwie ulubione rzeczy na talerzu , to i tak zje tylko jedna.
    Zbojkotowal zupy:-( wiec dieta bardzo monotonna

    elik i antek 19,5 mies

    #912747

    elik

    Re: obiadki

    Z nowosciami u nas tez wielki klopot – albo nie chce w ogole sprobowac, albo pierwsza reakcja jest taki grymas, jakby to bylo jakies potworne paskudztwo;-)

    A jada zazwyczaj obiadybardzo proste i jednoskladnikowe – jak chce zeby zjadl kilkoskladnikowe, to musze z tego zrobic kotleta he, he:

    makaron z sosem, ale gruby makaron i z mikroskopijna iloscia sosu
    kopytka – czesto dodaje do nich troche kaszy manny albo koperek wduzych ilosciach, albo dobrze odcisniety ugotowany szpinak
    kotlety warzywne (wymieszane rozne ugotowane warzywa z jajkiem i usmazone w panierce)
    placki ziemniaczane
    ryz z mikroskopijna iloscia warzyw, tak zeby bron boze nie zmienily zanadto smaku ryzu (np z ugotowana soczewica)
    ostatnio wraca do lask mieso – wiec czasem piers z kurczaka lub ryba – duszone w warzywach (ale podane bez;-) ) lub usmazone
    ugotowana fasolka szparagowa polana maslem
    pizza
    pierozki, ale malutkie i z mala iloscia farszu
    pierogi leniwe

    no ale zazwyczaj to wszystko w malutkich porcjach i najlepiej jedzone samodzielnie. Inaczej najczesciej nie wchodzi

    elik i antek 19,5 mies

    #912748

    effcia

    Re: obiadki

    a dobre takie, choć z kategorii zupa wodzianka:))

    Effcia i NANIU DWULATEK!



    #912749

    Anonim

    Re: obiadki

    dla mnie temat jak znalazl 🙂 ostatnio bojkotujemy mleko, mieso i ryby. zupki, dotychczas jedzone chetnie, tez juz nie smakuja. czy mozecie podac mi przepis (krok pokroku) na pomidorowa? a na ogorkowa tarkujecie ogorki na duzej czy malutkiej tarce? jak robicie koerkowa i sos koperkowy? PLISSS!

    #912750

    effcia

    Re: obiadki

    ja pomidorową robię z soku. litr wywaru warzywnego, litr soku pomidorowego gotuję razem, doprawiam dużą ilością ziół (tymianek, oregano, bazylia) do tego ryż i trochę śmietanki.

    Effcia i NANIU DWULATEK!



    #912751

    Anonim

    Re: obiadki

    no wlasnie, ja robilam b. podobnie, ale byla kwasna w smaku

    #912752

    effcia

    Re: obiadki

    bo powinna być lekko kwaśna, jesli za bardzo to trzeba zmienić proporcje wywaru i soku. łagodniejsza jest ze świeżych pomidorów, ale bardziej upierdliwa w przyrządzaniu. pokrojone w cząstki pomidory duszę z czosnkiem na masełku, a potem przecieram przez sitko do wywaru.

    Effcia i NANIU DWULATEK!

    #912753

    Anonim

    Re: obiadki

    wyprobuje ten z duszeniem. dzieki 😉

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close