Parowar-Czy mogę prosić o przepisy

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #43195

    lasuch

    Cześć proszę o pomoc. Dostałam parowar jednakże nie znam żadnych przepisów. Nie wiem też co można w nim robić. Jesteśmy strasznymi łasuchami i z przyjemnością skosztujemy czegoś nowego.
    Z góry dziękuję za odp.
    łasuchy.

    #565046

    tomoe

    Re: Parowar-Czy mogę prosić o przepisy

    czesc! też mam parowar, z przyjemnościa podzielę sie paroma sprawdzonami przepisami. Po pierwsze – gołąbki z ryby. Nie wszyscy lubią, ja bardzo. Składniki na 6 osób:
    6 filetów z flądry lub halibuta,1 kapusta włoska, 5 dag rodzynek, 4 cebule, mały por, łyżka miodu, łyżka natki pietruszki, 6 plasterków świeżego imbiru (lub łyżeczka suszonego), 5 dag masła, kieliszek białego wina wytrawnego
    Jak się robi: cebulę i pora posiekać, wymieszać z rodzynkami, natką, imbirem, miodem i winem i odstawić do lodówki na godzinę. Odłożyć 6 dużych liści kapusty, mniejsze posiekać i udusić w maśle. Na każdym dużym liściu położyć trochę marynaty, duszoną kapustę i filet. Spiąć wykałaczkami lub czymś takim. Gotować na parze przez 20 minut. Dla mnie bomba, mąż był trochę przerażony ale zjadł 😉
    Teraz dobra czerwona kapusta, można podac z kotletem wieprzowym. Składniki: Mała główka czerwonej kapusty poszatkowana, 1 posiekana cebula, 15 dag suszonych moreli pokrojonych w ćwiartki, 7.5 dag. rodzynek, łyżka brązowego cukru, zmiażdzony ząbek czosnku, sól, pieprz, mozna dać jakąś gotową przyprawę ale ja tego nie lubię. Wszystko wymieszać i gotować na parze aż kapusta będzie miękka.
    aha, jeszcze przepis na zupę z selera z użyciem parowaru. To jeden z przebojów mojej kuchni. Dla 6 osób: 1,2 kg. selera (normalnego, nie naciowego), 2 młode cebulki, 15 dag sera plesniowego lazur (albo inny dość łagodny), 200 ml. śmietanki słodkiej 18%, sól, a do tego 2 małe buraczki i oliwa – na chipsy. seler pokroić i gotować do miękkości na parze razem z cebulą, dodać trochę wody (tyle, zeby chciało się miksować) i zmiksowac razem pokrusznym serem, dodać śmietanę i sól. Jesli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć gotowaną wodą. Ma mieć konsystencję rzadkiego budyniu 😉 Na oliwie usmażyć cienko pokrojone na plasterki buraki, wyjdą fajne czerwone chipsy. Zupę rozlać do talerzy i udekorować chipsami. Pozdrawiam i życzę powodzenia z parowarem.



    #565047

    dinna

    Re: Parowar-Czy mogę prosić o przepisy

    Hejka
    mam moze wiecej przepisow albo moze znasz jakas ksiazke z przepisami lub strony www ??

    pozdrawiam Hanka

    Dinna
    Dominika 26.08.2002 i Piotr 08.11.2005

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close