pierniczki inaczej

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #55589

    renata1975

    Hej!
    Od jakiegos czsu mieszkam w okolicach Norymbergii i chcialabym Wam podac przepis na tutejsze pierniki:
    -3 bialka ubijamy, dodajemy ok 180 gr cukru pudru i dalej ubijamy mikserem
    – 25 dag migdalow mielonych mieszamy z 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej i 2 lyzkami skorki kand. cytrynowej, do tego dodajemy lyzeczke cynamonu(jak ktos lubi to wiecej), szczypte gozdzikow mielonych i szczypte galki muszkatalowej – to wszystko przekladamy do piany z bialek i delikatnie mieszamy
    – pierniczki nakladamy na blache, wylozona papierem do pieczenia
    (mozna lyzka) i na calo noc zostawiamy do wyschniecia
    -rano pieczemy 20-30 minut w 160 stopniach
    Po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy skorka kandyzowana.
    Pozdrawiam
    Renata

    #710431

    chica

    Re: pierniczki inaczej

    Zaintrygowal mnie ten przepis. Jest inny od tych, ktore wyprobowalam dotychczas. Wyprobuje go, bo swieta tuz, tuz, moze nawet przed swietami, zeby miec pewnosc, ze mi wyjda:-) Mam pytanie: jak dlugo moga byc przechowywane takie pierniczki? Czy zamiast migdalow mozna dac orzechy? Czy skorka kandyzowana jest konieczna?

    Ola (16.10.03)



    #710432

    renata1975

    Re: pierniczki inaczej

    Pierniczki u nas zostaly zjedzone po 2 dniach-ale lepsze byly dnia nastepnego. Ciezko mi powiedziec jak dlugo mozna je przechowywac. Co do orzechow to mysle ze mozna wyprobowac, chociaz my robimy zawsze z migdalami. Skorka kandyzowana nadaje charakterystyczny aromat i smak, ale mysle ze mozna sprobowac bez, jednak wtedy trzeba dodac wiecej migdalow lub orzechow.
    Pozdrowienia
    Renata

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close