Pierogi

Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów
Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi :Niepewny:
Ale dziś oglądałam na tvn “ugotowanych” i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła
i nabrałam strasznej ochoty na pichcenie 😉
Jak robicie pierogi?
Z jakimi nadzieniami?
Podzielcie się wiedzą 😀

80 odpowiedzi na pytanie: Pierogi

kantalupa2010-10-31 20:05:00

szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble

ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)

moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie

aborka2010-10-31 20:07:17

Zamieszczone przez kantalupa:szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble

ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)

moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie
dokładnie tak samo – bez jajka i zalane wrzątkiem. takie ciasto robi moja mama i wychodzi delkatne. JA nie robie bo mi sie nie chce. wole w naleśniki farsz zawinąc

kantalupa2010-10-31 20:17:01

Zamieszczone przez majowamama:tez takie robię, genialne jest
tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

podobno do lap sie tak tragicznie nie kleji
mozna tez posmarpwac dlonie olejem
ale srednio w sumie pomaga, wiec sobie glowy nie zaracam – i tak potem przez tydzien nosze pod paznokciami make;) – zartuje, myje sie czesciej, ale maka nawet po zdrowym szorowaniu jakos mi w zakamarkach zostaje

asik2010-10-31 20:31:03

Czyli już wiem jak zrobić ciasto 😀
W przyszły łikend będę robić pierogi 😀

ma-ma2010-10-31 21:06:57

Zamieszczone przez majowamama:tez takie robię, genialne jest
tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

Ja do mąki i wrzątku zamiast oleju dodaję odrobinę masła roślinnego.
A robię z serem (na słodko), mięsem wołowym (najczęściej z rosołu – gotowane, dodaję tylko do niego odrobinę wegetty i muszę przemielić), z jagodami.

ma-ma2010-10-31 21:22:16

Z wiśniami nie robiłam, ale jeżeli chodzi o jagody to najlepsze są świeże przesypane cukrem (nie mrożone – bo te puszczają sporo soku i też wypływa)

bep2010-10-31 21:25:14

Zamieszczone przez majowamama:tez takie robię, genialne jest
tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

A mnie mama. I też koniecznie z olejem :Śmiech:

bep2010-10-31 21:27:47

Zamieszczone przez majowamama:a ja z owocami nie potrafię
kiedys robilam namietnie z wisniami, a od kilku ostatnich lat wszystko mi sie rozkleja
no nie wiem gdzie robię błąd, sok je zalewa od srodka, mimo, ze odsączone

Obtocz owoc w kleiku ryżowym z odrobiną cukru 😉 wchłonie sok. I do zlepiania polecam widelec – jest piękna falbanka i jakoś nie rozklejają się tak szybko 😉 Mam takie wrażenie :Hmmm…:

aga42010-10-31 22:00:47

Pycha pierogi Ruskie u nas królują!! dzieci uwielbiają sam farsz!!
ziemniaki gotowane zmielone + ser biały zmielony + cebulka smażona doprawić solą i pieprzem i nakładać do ciasta polecam gotowane lub na drugi dzień smażone!

ztforka2010-11-01 07:40:17

A ja do ciasta dodaję jedno jajko i żadnego tłuszczu. Tylko do ciasta na uszka wigilijne nie dodaję jajka.

Też uwielbiam ruskie – twaróg, zmielone, ugotowane ziemniaki, cebulka przesmażona na maśle z solą i pieprzem i koniecznie posiekana natka pietruszki 🙂

Do pierogów z mięsem dodaję najczęściej posiekane mięsko z rosołu (mieszane drobiowo-wołowe) do tego bułka namoczona w mleku i też posiekana zielona pietruszka 🙂

asik2010-11-01 08:12:47

Wstawiam przepisy na farsze, które były w programie, może ktoś się skusi
brzmią apetycznie

Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.

Farsz z gruszką i gorgonzolą:
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

jane2010-11-01 11:06:24

No prosze, chyba sie wezme za pierogi, smaka mi narobilyscie 😉 U nas najlepiej wchodza z miesem tradycyjne, ale ja mam ochote na ruskie 🙂

jaewa2010-11-02 08:55:10

Ja też nigdy nie robiłam pierogów. Co jakiś czas chcę, żeby mnie mama nauczyła, a potem jakoś to umyka.
Ale tak jak Ty, jak zobaczylam w tym programie jakie nadzienia zrobiła to postanowiłam, że i ja w końcu się nauczę.

aborka2010-11-02 10:22:30

mam calutka zamrazarke pierogów. 2 tyg temu nasza pani Tatiana miala malo pracy wiec rano zrobiłam farsz i ona mi zrobiła z miesem i serem. wczoraj dostalismy wielka siate od cioci któej dalismy stary telewior. przez miesiąc będą pierogi 🙂

joa1332010-11-04 22:25:21

pierogi z owocami (jabłka, truskawki, borówki)
pierogi z serem białym na słodko
pierogi z mięsem
pierogi z cebulka i pieczarkami+ser feta
pierogi ruskie

mery2010-11-05 12:57:50

Ja się odważyłam zrobić pierwszy raz jakieś dwa tyg. temu. Do ciasta dałam na pól kg mąki dwie łyżki oleju i ciepłą wodę. Ciasto wyszło super. Do stolnicy się nie kleiło, bardzo dobrze się pierogi zaklejały i w gotowaniu się nie rozeszły. Także już pewnie nigdy nie kupię pierogów tylko sama lepić będę. Zrobiłam ruskie bo takie wszyscy lubimy, a wczoraj zrobiłam z serem na słodko.

joa1332010-11-05 13:12:25

ja robię ciasto tak

0,5kg mąki
1jajko
wodą ciepła (0,5szkl)
szczypta soli

dosypuję mąki (jak jest potrzeba) ciasto jest takie aksamitne i nie klei się w czasie pracy,a nie rozkleja się w czasie gotowania…a jak zostanie za dużo to robię makaron

bep2010-11-13 16:14:06

Robiłam dziś pierogi. No więc tak… Na ruskie farsz wyszedł za rzadki bo dałam sera z lidla – takiego jak do sernika 🙂 T pomyślał i poleciał do sklepu i kupił puree w proszku :Fiu fiu:
Potem skończyła mi się mąka. Więc ciasto dorabiałam z takiej, którą kupiliśmy na masę solną. Wyszło twarde (bo dałam za mało wody) i koloru brudnej ściery… :Hyhy:
Dopiero ostatni rzut – z nową mąką prosto ze sklepu 😉 – wyszedł w miarę. Tylko to ostanie ok 20-25 pierogów.
Zjedliśmy część – w miarę smakowało. Mam wprawkę przed świętami :Fiu fiu: i jakieś 2 obiady gotowe – zamrożone :Wow!:

asik2010-11-27 19:20:02

Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu pierogi :Wow!::Wow!:
z serem i rodzynkami
wyszły pyszne
Następnym razem będę szaleć z farszami 🙂

kiara2010-11-27 21:45:58

Zamieszczone przez Joa133:pierogi z owocami (jabłka, truskawki, borówki)
pierogi z serem białym na słodko
pierogi z mięsem
pierogi z cebulka i pieczarkami+ser feta
pierogi ruskie

jak robisz te z fetą?

Zawsze robiłam ciasto z maki, soli i ciepłej wody – tym razem dałam wrzątek i ciasto wyszło genialne:Wow!:

superbasiek2010-12-03 11:28:30

a ja ciasto na pierogi robię tak:
mąka, woda jajo sól i łyżka oleju…. zagniatam, ma wyjść ciasto 🙂 i tyle…. a pierogi robię z różnymi rzeczami, najczęściej i tak robię ruskie z ziemniakami i serem, ale bez smazonej cebuli w środku…. uwielbiam pierogi 🙂 mogłabym je sobie dożylnio podawać 😀

Pozdrówki 🙂

superbasiek2010-12-03 11:35:00

moja babcia zawsze takie ciasto robiła, to były najlepsze pierogi we wszechświecie…. nie zamierzam zmieniać przepisu, szczególnie dlatego że ciasto wychodzi smaczne, dobrze się klei i nie rozgotowują mi się pierożki 🙂

Pozdrówki 🙂

100dentka222010-12-04 14:04:25

byłam ostatnio na kolacji u znajomych i nie uwierzycie co zaserwowali: pierogi z małżami. pierwszy raz jadłam coś takiego, do tego sos pomidorowy, próbuję różnych smaków ale to było, hm, dziwne…

yoko2010-12-04 14:42:57

a moja babcia zawsze mówiła, że wszystko, tylko nie jajo do ciasta na pierogi:)
woda +mąka = to wszystko:)

asik2010-12-11 18:05:05

Dziś było moje drugie podejście do pierogów
Tym razem zrobiłam z kapustą i grzybami 🙂
Wyszły rewelacyjne
K. zjadł 9, jak na kogoś kto nie przepada za pierogami niezły wynik 😀
stwierdził, że w życiu nie jadł takich dobrych 😀

yoko2010-12-11 22:46:09

Asiula, powiedz – według jakiego przepisu robiłaś?
wszystko mi napisz szczegółowo, bo będę lepić na Wigilię około 100 pierogów:)
i praktycznie sama będę robić pierwszy raz.

asik2010-12-12 12:25:00

Brunka tutaj wszystko opisałam, krok po kroku 🙂
[Zobacz stronę]

yoko2010-12-12 12:34:12

dziękuję!
powiedz mi jeszcze tylko – ile wychodzi pierogów z tych proporcji, które podałaś?

asik2010-12-12 12:36:56

Zamieszczone przez bruni:dziękuję!
powiedz mi jeszcze tylko – ile wychodzi pierogów z tych proporcji, które podałaś?

około 40 takich średnich

iwi2010-12-12 15:04:12

Zamieszczone przez majowamama:a do wycinania i zamykania polecam takie cudo

podpisuję się pod tym – urządzonko pierwsza klasa!
Ja jestem stara pierogarka, pierogi robię od 13 roku życia :D, więc mam bardzo duzą wprawę, ale jakiś czas temu podpatrzyłam to cudo u znajomej i oczywiście nabyłam!
Skraca czas robienia przynajmniej o połowę!

A co do pierogów to u nas najczęsciej królują ruskie, to mój smak dzieciństwa 🙂 Potwierdzam też, ze pyszne są odsmażane na drugi dzień.

Czasem robię też z mięsem ( farsz – mięso mielone, pieczarki, cebulka, ser żołty), podem podaję z sosem pomidorowym.
W sezonie, bardzo często z owocami, najczęsciej z truskawkami. Podawane z roztopionym masełkiem, cukrem i jogurtem naturalnym.

reno2010-12-12 16:14:36

A ma ktoś może takie coś:

Wygląda fajnie: [Zobacz stronę]

yoko2010-12-12 16:26:28

nie wiem czy umiałabym użyć te trąbkę bez pokazania jak się to robi;)
na moje oko i kombinację, to pierogi z niej nie powinny być w kształcie koła?

iwi2010-12-12 18:06:44

Zamieszczone przez bruni:nie wiem czy umiałabym użyć te trąbkę bez pokazania jak się to robi;)
na moje oko i kombinację, to pierogi z niej nie powinny być w kształcie koła?

Wyobraź sobie np kartkę papieru, w środek wkładasz farsz, składasz na pół i niezamknięty brzeg dociskasz połówką okręgu tej pierogarki (ona ma dosyć dużą średnicę).
Więc tak samo postępujesz z ciastem. Jak masz podłużny rozwałkowany kawał ciasta, to z brzegu rozkładasz w równych odstępach po łyżce farszu, zakładasz od góry ciastem i wycinasz po kolei 😀

Wyobraziła sobie i zrozumiała?? 😉 :Hyhy:

goska19832010-12-12 19:17:22

dziewczyny a gdzie mozna kupić ten lejek????

goska19832010-12-12 19:40:23

dziękuje,muszę sobie takie zakupic 🙂

bep2010-12-12 19:41:31

Zamieszczone przez majowamama:na allegro za całe 4 zł + przesyłka 😉Przed chwilą widziałam, że Barankowi została ostatnia sztuka i wahałam się czy nie kupić :Śmiech: Ale pierogi robię tak rzadko, że Gosia – bierz :Fiu fiu:

bep2010-12-12 20:36:34

Zamieszczone przez majowamama:osz w morde jeża!
a ja tu zapytanko wysłałam czy mi 10 w jednej paczuszcze przysle i czekam na odpowiedź, a w kilka godzin jak ciepłe bułeczki poszły :Fiu fiu:
chciałam całą rodzinę świątecznie obdarować :Hyhy:

Pewniewystawi nową aukcję i puści Ci jedna paczką 🙂
Za 6 zł szt :Fiu fiu:

mamajoanna2010-12-12 21:25:26

ja dołączam się do tych głosów, ze do ciasta pierogowego
woda + mąka tylko – proporcje, hmmm nigdy nie liczyłam.

nasze ulubione pierogi to z mięsem z rosołu, chociaż ostatnio robiłam też z surowym mięsem mielonym i nie były złe

robię ręcznie i niestety prawie każdy inny, a ten “lejek” muszę sobie obejrzeć

reno2010-12-12 22:37:24

Zamieszczone przez mamajoanna:ja dołączam się do tych głosów, ze do ciasta pierogowego
woda + mąka tylko – proporcje, hmmm nigdy nie liczyłam.

nasze ulubione pierogi to z mięsem z rosołu, chociaż ostatnio robiłam też z surowym mięsem mielonym i nie były złe

robię ręcznie i niestety prawie każdy inny, a ten “lejek” muszę sobie obejrzeć
Podstępnie kupiłam ten ostatni, co był na allegro :Wstyd: – u mnie sobie w styczniu obejrzysz. Pozwolę Ci nawet poćwiczyć :Fiu fiu:.

asik2010-12-13 09:09:39

Może i ja się na taki “lejek” skuszę
Na razie dostałam od mamy taki składany na pół – jeszcze nim nie robiłam :Niepewny:

Znasz odpowiedź na pytanie: Pierogi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Odlotowe danie czyli skrzydełka na różne sposoby
Uwielbiam obgryzać skrzydełka :) Jednak sama robię ten fragment drobiu tylko na jeden sposób... Znalazłam na forum już kilka przepisów: [URL="http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=173778&highlight=skrzyde%C5%82ka"]Skrzydełka po diabelsku[/URL] [URL="http://forum.dziecko-info.com/showpost.php?p=1311338&postcount=3"]Skrzydełka pieczone w miodzie[/URL] [URL="http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?p=1139335&highlight=skrzyde%C5%82ka#post1139335"]Skrzydełka pieczone w miodzie 2[/URL] [URL="http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?p=1196734&highlight=skrzyde%C5%82ka#post1196734"]Skrzydełka w chrupiacej
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
Pomocy! Zatwardzenie!
Dziewczyny pomóżcie. Mój Bartek ma 6 msc. Od urodzenia pije bebilon pepti + bebilon ar. Do tej pory nie było problemu z kupka ale od kiedy wprowadziłam nowe rzeczy(je śliwkę
Czytaj dalej