Pierogi
Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów
Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi
Ale dziś oglądałam na tvn “ugotowanych” i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła
i nabrałam strasznej ochoty na pichcenie 😉
Jak robicie pierogi?
Z jakimi nadzieniami?
Podzielcie się wiedzą 😀
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
80 odpowiedzi na pytanie: Pierogi
szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble
ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)
moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie
dokładnie tak samo – bez jajka i zalane wrzątkiem. takie ciasto robi moja mama i wychodzi delkatne. JA nie robie bo mi sie nie chce. wole w naleśniki farsz zawinąc
podobno do lap sie tak tragicznie nie kleji
mozna tez posmarpwac dlonie olejem
ale srednio w sumie pomaga, wiec sobie glowy nie zaracam – i tak potem przez tydzien nosze pod paznokciami make;) – zartuje, myje sie czesciej, ale maka nawet po zdrowym szorowaniu jakos mi w zakamarkach zostaje
Czyli już wiem jak zrobić ciasto 😀
W przyszły łikend będę robić pierogi 😀
Ja do mąki i wrzątku zamiast oleju dodaję odrobinę masła roślinnego.
A robię z serem (na słodko), mięsem wołowym (najczęściej z rosołu – gotowane, dodaję tylko do niego odrobinę wegetty i muszę przemielić), z jagodami.
Z wiśniami nie robiłam, ale jeżeli chodzi o jagody to najlepsze są świeże przesypane cukrem (nie mrożone – bo te puszczają sporo soku i też wypływa)
A mnie mama. I też koniecznie z olejem
Obtocz owoc w kleiku ryżowym z odrobiną cukru 😉 wchłonie sok. I do zlepiania polecam widelec – jest piękna falbanka i jakoś nie rozklejają się tak szybko 😉 Mam takie wrażenie
Pycha pierogi Ruskie u nas królują!! dzieci uwielbiają sam farsz!!
ziemniaki gotowane zmielone + ser biały zmielony + cebulka smażona doprawić solą i pieprzem i nakładać do ciasta polecam gotowane lub na drugi dzień smażone!
A ja do ciasta dodaję jedno jajko i żadnego tłuszczu. Tylko do ciasta na uszka wigilijne nie dodaję jajka.
Też uwielbiam ruskie – twaróg, zmielone, ugotowane ziemniaki, cebulka przesmażona na maśle z solą i pieprzem i koniecznie posiekana natka pietruszki 🙂
Do pierogów z mięsem dodaję najczęściej posiekane mięsko z rosołu (mieszane drobiowo-wołowe) do tego bułka namoczona w mleku i też posiekana zielona pietruszka 🙂
Wstawiam przepisy na farsze, które były w programie, może ktoś się skusi
brzmią apetycznie
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.
Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.
Farsz z gruszką i gorgonzolą:
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
No prosze, chyba sie wezme za pierogi, smaka mi narobilyscie 😉 U nas najlepiej wchodza z miesem tradycyjne, ale ja mam ochote na ruskie 🙂
Ja też nigdy nie robiłam pierogów. Co jakiś czas chcę, żeby mnie mama nauczyła, a potem jakoś to umyka.
Ale tak jak Ty, jak zobaczylam w tym programie jakie nadzienia zrobiła to postanowiłam, że i ja w końcu się nauczę.
mam calutka zamrazarke pierogów. 2 tyg temu nasza pani Tatiana miala malo pracy wiec rano zrobiłam farsz i ona mi zrobiła z miesem i serem. wczoraj dostalismy wielka siate od cioci któej dalismy stary telewior. przez miesiąc będą pierogi 🙂
pierogi z owocami (jabłka, truskawki, borówki)
pierogi z serem białym na słodko
pierogi z mięsem
pierogi z cebulka i pieczarkami+ser feta
pierogi ruskie
Ja się odważyłam zrobić pierwszy raz jakieś dwa tyg. temu. Do ciasta dałam na pól kg mąki dwie łyżki oleju i ciepłą wodę. Ciasto wyszło super. Do stolnicy się nie kleiło, bardzo dobrze się pierogi zaklejały i w gotowaniu się nie rozeszły. Także już pewnie nigdy nie kupię pierogów tylko sama lepić będę. Zrobiłam ruskie bo takie wszyscy lubimy, a wczoraj zrobiłam z serem na słodko.
ja robię ciasto tak
0,5kg mąki
1jajko
wodą ciepła (0,5szkl)
szczypta soli
dosypuję mąki (jak jest potrzeba) ciasto jest takie aksamitne i nie klei się w czasie pracy,a nie rozkleja się w czasie gotowania… A jak zostanie za dużo to robię makaron
Robiłam dziś pierogi. No więc tak… Na ruskie farsz wyszedł za rzadki bo dałam sera z lidla – takiego jak do sernika 🙂 T pomyślał i poleciał do sklepu i kupił puree w proszku
Potem skończyła mi się mąka. Więc ciasto dorabiałam z takiej, którą kupiliśmy na masę solną. Wyszło twarde (bo dałam za mało wody) i koloru brudnej ściery…
Dopiero ostatni rzut – z nową mąką prosto ze sklepu 😉 – wyszedł w miarę. Tylko to ostanie ok 20-25 pierogów.
Zjedliśmy część – w miarę smakowało. Mam wprawkę przed świętami i jakieś 2 obiady gotowe – zamrożone
Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu pierogi
z serem i rodzynkami
wyszły pyszne
Następnym razem będę szaleć z farszami 🙂
jak robisz te z fetą?
Zawsze robiłam ciasto z maki, soli i ciepłej wody – tym razem dałam wrzątek i ciasto wyszło genialne
Znasz odpowiedź na pytanie: Pierogi