Pierogi

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 81)
  • Autor
    Wpisy
  • #106068

    asik

    Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów
    Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi :Niepewny:
    Ale dziś oglądałam na tvn „ugotowanych” i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła
    i nabrałam strasznej ochoty na pichcenie 😉
    Jak robicie pierogi?
    Z jakimi nadzieniami?
    Podzielcie się wiedzą 😀

    #3928965

    kantalupa

    szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
    przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble

    ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
    maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)

    moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
    ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
    i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie



    #3928966

    aborka

    Zamieszczone przez kantalupa
    szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
    przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble

    ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
    maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)

    moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
    ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
    i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie

    dokładnie tak samo – bez jajka i zalane wrzątkiem. takie ciasto robi moja mama i wychodzi delkatne. JA nie robie bo mi sie nie chce. wole w naleśniki farsz zawinąc

    #3928967

    kantalupa

    Zamieszczone przez majowamama
    tez takie robię, genialne jest
    tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
    w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

    podobno do lap sie tak tragicznie nie kleji
    mozna tez posmarpwac dlonie olejem
    ale srednio w sumie pomaga, wiec sobie glowy nie zaracam – i tak potem przez tydzien nosze pod paznokciami make;) – zartuje, myje sie czesciej, ale maka nawet po zdrowym szorowaniu jakos mi w zakamarkach zostaje

    #3928968

    asik

    Czyli już wiem jak zrobić ciasto 😀
    W przyszły łikend będę robić pierogi 😀

    #3928969

    ma-ma

    Zamieszczone przez majowamama
    tez takie robię, genialne jest
    tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
    w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

    Ja do mąki i wrzątku zamiast oleju dodaję odrobinę masła roślinnego.
    A robię z serem (na słodko), mięsem wołowym (najczęściej z rosołu – gotowane, dodaję tylko do niego odrobinę wegetty i muszę przemielić), z jagodami.



    #3928970

    ma-ma

    Z wiśniami nie robiłam, ale jeżeli chodzi o jagody to najlepsze są świeże przesypane cukrem (nie mrożone – bo te puszczają sporo soku i też wypływa)

    #3928971

    bep

    Zamieszczone przez majowamama
    tez takie robię, genialne jest
    tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
    w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

    A mnie mama. I też koniecznie z olejem :Śmiech:

    #3928972

    bep

    Zamieszczone przez majowamama
    a ja z owocami nie potrafię
    kiedys robilam namietnie z wisniami, a od kilku ostatnich lat wszystko mi sie rozkleja
    no nie wiem gdzie robię błąd, sok je zalewa od srodka, mimo, ze odsączone

    Obtocz owoc w kleiku ryżowym z odrobiną cukru 😉 wchłonie sok. I do zlepiania polecam widelec – jest piękna falbanka i jakoś nie rozklejają się tak szybko 😉 Mam takie wrażenie :Hmmm…:

    #3928973

    aga4

    Pycha pierogi Ruskie u nas królują!! dzieci uwielbiają sam farsz!!
    ziemniaki gotowane zmielone + ser biały zmielony + cebulka smażona doprawić solą i pieprzem i nakładać do ciasta polecam gotowane lub na drugi dzień smażone!



    #3928974

    ztforka

    A ja do ciasta dodaję jedno jajko i żadnego tłuszczu. Tylko do ciasta na uszka wigilijne nie dodaję jajka.

    Też uwielbiam ruskie – twaróg, zmielone, ugotowane ziemniaki, cebulka przesmażona na maśle z solą i pieprzem i koniecznie posiekana natka pietruszki 🙂

    Do pierogów z mięsem dodaję najczęściej posiekane mięsko z rosołu (mieszane drobiowo-wołowe) do tego bułka namoczona w mleku i też posiekana zielona pietruszka 🙂

    #3928975

    asik

    Wstawiam przepisy na farsze, które były w programie, może ktoś się skusi
    brzmią apetycznie

    Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
    1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
    250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
    pół kostki sera feta
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 ząbek czosnku
    kilka listków posiekanej mięty
    świeżo mielony pieprz czarny
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

    Farsz z łososiem i ricottą:
    350 g filetów świeżego łososia
    350 g łososia wędzonego
    80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
    1 jajko
    około 5 łyżek tartego parmezanu
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
    Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.

    Farsz z gruszką i gorgonzolą:
    2 duże gruszki
    50 g sera z niebieską pleśnią
    1 pełna szklanka utartego parmezanu
    1 łyżka bułki tartej
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.



    #3928976

    jane

    No prosze, chyba sie wezme za pierogi, smaka mi narobilyscie 😉 U nas najlepiej wchodza z miesem tradycyjne, ale ja mam ochote na ruskie 🙂

    #3928977

    jaewa

    Ja też nigdy nie robiłam pierogów. Co jakiś czas chcę, żeby mnie mama nauczyła, a potem jakoś to umyka.
    Ale tak jak Ty, jak zobaczylam w tym programie jakie nadzienia zrobiła to postanowiłam, że i ja w końcu się nauczę.

    #3928978

    aborka

    mam calutka zamrazarke pierogów. 2 tyg temu nasza pani Tatiana miala malo pracy wiec rano zrobiłam farsz i ona mi zrobiła z miesem i serem. wczoraj dostalismy wielka siate od cioci któej dalismy stary telewior. przez miesiąc będą pierogi 🙂

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 81)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close