poproszę przepis- rybka po grecku

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #42858

    iwonatrinity

    no właśnie- poprosze o przepis. Kiedyś robiłam ale już dawno i przepis gdzieś mi się zapodział

    Iwona i Wiktoria (11.08.03)

    #561032

    shale

    Re: poproszę przepis- rybka po grecku

    Znalazłam taki:

    duży pstrąg (albo inna ryba, np. dorsz lub karp)
    2 cebule
    ok. 10 sporych marchewek (startych powinno być tak 3/4 wysokości patelni)
    przecier pomidorowy
    olej
    jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz
    kostka wołowa

    Rybę dokładnie wyczyścić, usunąć ości i pokroić w dzwonki albo w takie kawałki, na jakie mamy ochotę. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, moczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
    Przygotować resztę składników:
    cebule pokroić w sporą kostkę i podsmażyć leciutko na oleju, dorzucić startą na tarce o dużych oczkach marchew i razem dusić pod przykryciem aż warzywa zrobią się miękkie. Najlepiej podsmażoną marchew zalać połową szklanki wywaru wołowego, a potem w razie potrzeby dolewać do niej wody i oleju. Na koniec dodać sporą łyżkę przecieru pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, może jeszcze odrobiną kostki rosołowej i, jesli lubimy mocno pomidorowy smak to przecierem pomidorowym. Sos warzywny powinien być gęsty.
    Na dnie półmiska ułożyć warstwę ryby, a na nią warstwe sosu, na to znowu rybę i sos z warzyw, i tak aż nam sie rybka skończy, ale musi być cała przykryta marchewką.
    I to wszystko. Potrawę przykrywamy czymś, żeby nie wyschła i wstawiamy do lodówki, następnego dnia będzie przepyszna. Podajemy zimną do pieczywa.

    Ewa i Julcia (15.07.2002)

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close