przechowywanie zupek

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #39964

    monia27

    Robicie codziennie nowe zupki ,czy jakos je przechowujecie? Zrobilam dzisiaj malemu zupke po raz pierwszy wyszlo na jakies 3 razy.Odparzylam sloiczki po gerberze ,zapakowalam w to zupke i wsadzilam do lodowki.Mysle,ze 48 godzin moge tak przechowywac.Co myslicie na ten temat?

    Monia i Tymonek (08.08.03)

    #523427

    soley

    Re: przechowywanie zupek

    Ja dzisiaj tez zrobilam pierwszy raz zupke malej. Ale zrobilam dosyc sporo, wiec tez powkladalam w sloiczki Gerbera i woreczki Aventu do mrozenia mleka i wsadzilam do zamrazalnika.
    Chyba tak jest pewniej, chociaz nie wydaje mi sie zeby cos mialo sie stac zupkom w lodowce jezeli masz zamiar zuzyc je w ciagu 48 godzin.
    Pozdrawiamy

    Soley i Laura Amelia 12 08 03



    #523428

    lea

    Re: przechowywanie zupek

    Zamrażanie mi nie szło, zupki po odmrożeniu były takie wiórowate, czytałam forum, ze komuś jeszcze to się zdarzyło.
    Ja zupy wekuję, gotuję raz na jakiś czas i mogą sobie stać, po otwarciu są bardzo dobre.

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #523429

    jagoda

    Re: przechowywanie zupek

    Niestety zupki domowej roboty mogą być przechowywane w lodówce tylko przez 24 h, czyli można gotować maksymalnie na 2 dni (co ja własnie robię). Natomiast zupki kupne w słoikach moga stać po otwarciu 48 h (tak jest na nich napisane). Zatanawiam się dlaczego, skoro niby nie ma w nich żadnych konserwantów (przyp. autora )
    Polecam wiec mrożenie lub wekowanie jeśli chcesz gotowac większe ilości.

    Pozdrawiam,

    Basia i Jagódka (28.06.2003)

    #523430

    soley

    Re: przechowywanie zupek

    A jak sie wekuje takie zupki i jakich pojemniczkow uzywasz?
    W tym temacie jestem kompletnie zielona

    Soley i Laura Amelia 12 08 03

    #523431

    lea

    Re: przechowywanie zupek

    Ugotowaną zupke wkładam do słoików – akurat ja do takich po majonezie czy dżemie. Starcza na 2 – 3 razy (mam niejadka).
    Zakręcam, wekuję gotując w garnku – zalane wodą do poziomu zakrętki, jakieś 15 minut, z mięsem trochę dłużej. Potem gorące stawiam do góry dnem, wtedy się zamykają (niektóre zamykają się same już podczas gotowania), kiedy są chłodne – odwracam, mają wtedy wklęsnięte wieczka, jak ze sklepu (niektórym trzeba te wieczka wcisnąc palcem).

    Lea i Mateuszek (14.03.03)



    #523432

    lea

    Re: przechowywanie zupek

    Kiedy otwieram słoik zawekowany przeze mnie spokojnie jest dobry przez 48 godzin – bez konserwantów 😉

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #523433

    monia27

    Re: przechowywanie zupek

    mhh,no dobra wybiore ten zamrazalnik bo wekowania za bardzo nie pamietam.Gotowalo sie sloiczki w wodzie czy jakos tak,prawda?

    Monia i Tymonek (08.08.03)

    #523434

    monia27

    Re: przechowywanie zupek

    Dzieki za ten opis,tez bede wekowac

    Monia i Tymonek (08.08.03)

    #523435

    monia27

    Re: przechowywanie zupek

    Jak milo,ze Ty tez po raz pierwszy robilas zupke Czulam sie jakbym byla straszliwie daleko z tylu z tymi zupkami

    Monia i Tymonek (08.08.03)

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close