Przepis na placek włoski – super ciasto!

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #52525

    wyki

    Chciałam się z wami podzielić moim sztandarowym przepisem na ciasto. Jest naprawdę proste i bardzo smaczne.
    Oto on:
    6 średnich jabłek (ja biorę „na oko” żeby po pokrojeniu była sałatkowa miseczka wypełniona) kroimy w kostkę taką 1cm x 1 cm, dodajemy bakalie jakie mamy w domu (papaja, rodzynki, suszone figi, banany, morele, orzechy itp.- im bardziej różnorodnie tym lepiej) i zasypujemy szklanką cukru. Mieszamy. I odstawiamy na noc do lodówki żeby jabłka puściły sok. Można wstawić na dzień i robić wieczorem – nie ma różnicy.

    Na ciasto:
    3 jajka całe, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody – wymieszać ze sobą. Dodać bakalie i jabłka wraz z sokiem.
    Musi być taka brejka w konsystencji. Jak wam się wydaje że jest za dużo jabłek to znaczy że jest ok:)

    Brytfankę (ja robię w tzw. długiej pasztetówce) wysmarować masłem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego (jakieś 180 st. C) piekarnika na ok. 40 min. Po upieczeniu skórka powinna być ciemnobrązowa.
    Po przestygnięciu wyjąć z brytfanki – z tym może być problem.
    SMACZNEGO!!!

    Monika i Iza (1.06.2003)

    #673929

    mai

    Re: Przepis na placek włoski – super ciasto!

    Hihihi, a myslalam, ze to tylko moje popisowe ciasto

    Potwierdzam, pyyyyychotka!

    Pozdroweczki!

    Marta&Amelka

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close