Rogaliki śniadaniowe

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #98081

    ivoonna

    To jest przepis mojej mamy na rogaliki drożdżowe. To jest taki typ rogalika co najlepiej smakuje na ciepło, do mleka. Czyli idealny na śniadanie.

    kg mąki tortowej
    10 dkg drożdży
    3 jajka
    kostka margaryny
    2 niepełne szkl. mleka
    3-4 łyżki cukru
    dżemik

    Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać (tzn. wyrobić, tylko poczekać chwilę, żeby margaryna przestygła) i włożyć do lodówki na 20 min. do godz.
    Wałkować kolejne partie ciasta, kroić na trójkąty i kłaść na każdy dżemik. Zawinąć i do piekarnika na 180.

    Ja piekę zawsze na 3 blaszki, dwie są w środku w piekarniku a na trzeciej już układam kolejną porcję. Rogaliki można mrozić.

    Smacznego

    #2342537

    kasia

    właśnie się pieką, miałam bardzo podobny przepis, ale twój jest chyba troszkę szybszy 🙂



    #2342538

    ivoonna

    I jak udały się? Tylko, że Ty chyba wersję kolacyjną szykujesz 😉

    #2342539

    kasia

    udały, udały…, jak bym miała rano czekać aż się upieką to bym chyba z głodu padła, ale na śniadanko też będą – jutro 🙂

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close