Rogaliki z szynka i serem

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #56945

    annah

    Szukam przepisu na rogaliki z szynka i serem , gdzies czytalam go ale niestety mi zaginal. Czy moze ktoras z was ma???

    Anna i Maksiu 12.01.2003

    #728881

    iwonek

    Re: Rogaliki z szynka i serem

    Mam taki przepis (z książki kucharskiej „Kasi”):

    1 kg mrożonego ciasta francuskiego
    30dag średnio dojrzałego sera gouda
    30dag gotowanej wędzonej szynki
    3 żółtka
    3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    3 szczypty pieprzu i suszonego oregano

    2 żółtka do posmarowania rogalików

    wykonanie:
    1. ciasto francuskie rozmrażać w temperaturze pokojowej 30-60 min.
    2. podzielić ciasto na trzy części, na posypanej mąką stolnicy każdą kolejno rozwałkować na prostokąty o wymiarach około 45/25 cm.
    3. każdy prostokąt podzielić na 5 trójkątów o dwóch bardzo długich bokach
    4. ser i szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z żółtkami, natką pietruszki, cebulą, pieprzem i oregano.
    5. na każdy trójkąt nakładać po jednej łyżce farszu, naciąć krótkie boki trójkątów i bardzo luźno zwinąć rogaliki.
    6. układać rogaliki na blasze i smarować roztrzepanymi żółtkami. pozostawic na 15 min.
    7. wstawić na drugi od dołu poziom nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec 15-20 min.
    najsmaczniejsze ciepłe.

    Nie wypraktykowałam osobiście tego przepisu, ale kiedys jadłam takie rogaliki – były bardzo smaczne. Myslę że można byloby też je zrobic z ciasta drożdżowego.

    pozdrawiam


    Iwona & dzidzia



    #728882

    annah

    Re: Rogaliki z szynka i serem

    wielkie dzieki, napewno wyprobuje

    Anna i Maksiu 12.01.2003

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close