Powiem szczerze, że jest to najlepsza ryba jaką kiedykolwiek jadłam i nie jestem jedyną osobą która tak twierdzi. Także polecam wypróbowanie przepisu.
Składniki:
1 kg filetów z mintaja albo pangi
1 mały słoik papryki konserwowej
5-6 szt. ogórków konserwowych
3 średnie cebule
Filet pokroić na kawałki, posypać kucharkiem i odstawić.
Zrobić ciasto naleśnikowe: gęste (1 jajko, mąka, woda – doprawić kucharkiem). Rybę maczać w cieście i kłaść na rozgrzany olej.
Ogórki, paprykę i cebule pokroić na paseczki.
Zalewa:
1 szklankę wody zagotować z 3/4 szklanką oleju, małą puszką koncentratu pomidorowego, 8 łyżkami ketchupu pikantnego, 6 łyżkami octu i 4 łyżkami cukru – gotować 3 min.
Składniki przekładać warstwami : ryba, pokrojone ogórki, papryka., cebula, zalewa i znów tak samo.
Smacznego!
Ania i Martusia 2,5-latka
5 odpowiedzi na pytanie: Ryba po chińsku :)
Re: Ryba po chińsku 🙂
Potwierdzam, ta rybka jest pyszna
Ja robię według troszkę innych proporcji, u mnie jest dużo więcej ogórków:
1 kg ryby smażymy w cieście naleśnikowym. Przed smażeniem rybę przyprawić vegetą i wstawić do lodówki na 2 godz.
2 litrowe słoiki ogórków konsrewowych
1 litrowy słoik papryki konserwowej
3 cebule
Wszystkie te składniki posiekać w drobną kostkę.
Sos:
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
3 łyżki ketchupu
1 puszka przecieru pomidorowego
Wszystko to zagotować i zalać tym sosem rybę poprzekładaną warzywami.
Amelka Aniołek i Błażej
Re: Ryba po chińsku 🙂
a to sie je na cieplo czy zimno???
Monika + Julka 9 lat i Antos 3.5 roku
Re: Ryba po chińsku 🙂
A smazyc ta rybe zamrozona czy odmrozic najpierw?
Ola (16.10.03)
Re: Ryba po chińsku 🙂
Lekko rozmrożoną bo inaczej może się rozpaść.
Ania i Martusia 2,5-latka
Re: Ryba po chińsku 🙂
Ja robię na zimno, no ale może na ciepło też by dało radę, chociaż nie wiem jakby się te marynowane jarzyny zachowywały po podgrzaniu.
Ania i Martusia 2,5-latka
Znasz odpowiedź na pytanie: Ryba po chińsku :)