ser feta?

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #96313

    efcia2004

    co można zrobić dobrego z serem feta? Konkretnie – potrzebuję czegoś na obiad. Znacie jakieś fajne i proste przepisy?
    Nie pogardzę też przepisami na jakąś sałatkę.

    #2141343

    joannar

    No właśnie gdzieś dziewczyny polecały wrzucić fete w ciasto francuskie (to ze sklepów, chyba mrożone) i do piekarnika.
    Ja jadłam właśnie takie pierożki u koleżanki. Ser feta jako nadzienie w pierożkach z ciasta francuskiego. PYCHA! To jest jakieś tradycyjne greckie danie, ale zapomniałam jak sie nazywa :Hmmm…:



    #2141344

    aniaos

    Zamieszczone przez Ewa
    co można zrobić dobrego z serem feta? Konkretnie – potrzebuję czegoś na obiad. Znacie jakieś fajne i proste przepisy?
    Nie pogardzę też przepisami na jakąś sałatkę.

    uwielbiam fete – jem ja na okraglo. co mozna? wszystko!
    duzo jednak zalezy od tego, jaka to feta. ja jak ognia unikam mlekovity, dobre fety sa w Bomi, w niektorych tesco – to musi byc twardy ser, kruchy, z widocznymi malenkimi dziureczkami – taki porowaty. i taki najbardziej mi smakuje z :
    1. feta+salata+oliwki /tluste i dobre/+ pomidor+bazylia/swieza!/+oliwa peperoncino
    2. zytnia bagietka cieniutko posmarowana oliwa, na to grube plastry pomidora, na te plastry feta i swieza bazylia – to do piekarnika na 10-15 minut.
    3. ciasto francuskie z feta i pomidorami :na mrozone ciasto francuskie nalozyc pokrojone w duza kostke pomidory, odrobine zimnej, podsmazonej cebulkii pieczarek, posypac sporoa iloscia fety, piec w goracym piekarniku. dobre jest ciasto francuskie zzawinieta w zrodku feta i pokrojone wlasnei na male paszteciki – pierozki.
    4. cannelloni +szpinak mrozony+smietanka+hurtowa ilosc czosnku+feta /szpinak rozmrozic na patelni, dodac gesta,slodka smietanke,duzo posiekanego czosnku,sol,odparowac by sie zrobilo geste, dosypac fete i nadziewac makaron.ukladac w zaroodpornym naczyniu, mozna zalac pozostala czescia szpinaku i grubo posypac zoltym serem
    6. grube palstry pomidorow ulozyc na blasze, na nie kostki fety, zapiekac z 15 minut w goracym piekarniku.

    do zapiekania tez swietnie nadaje sie feta arli.

    glodna sie zrobilam…

    #2141345

    aborka

    brokuł gotowany + feta + jogurt bałkański + czosnek = sałatka

    ciasto francuskie – zawinąć z fetą i upiec.

    makaron, salami, rukola – to na maśle lekko ogrzac na patelni a potem do tego feta, pomidor koktailowy oliwki. polac oliwą z cytrynką….. generalnie co kto lubi. sycąca sałatka

    mięso mielone – pół na pół wolowe i wieprzowe ale pasuje tez baranina (nie wiem gdzie to u nas kupic ale jadłam w Danii). mieso sie miesza z jajkiem, jak na mielone. rozkłada sie na papoerze do pieczenia na płasko. na to ser feta pokruszony i natka, i bazylia…… zawijamy w rolade i pieczemy. potem kroi sie w plastry

    kalafior ugotowany, jakies mieso(salami, szynka, kiełbasa albo stary kotlet), feta, oliwki, ser żółty, pleśniowy…… co tam jeszcze jest w lodówce. do naczynia żaroodpornego i zapiec – pycha i mało kalorii bo zamiast makaronu czy kartofli masz warzywo

    naleśniki – w srodek cokolwiek z fetą. ja dziś wsadze brokuła i pomidory suszone z zalewy.

    #2141346

    lilusia

    kopiuję przepis naszej effcie forumowej (Ewa…pozwolisz ? :))
    robiłam…boskie !!!!

    [I]SOLA W PANIERCE Z FETY

    4 filety z soli, albo innej delikatnej białej ryby morskiej
    paczuszka fety (ale porządnej, nie podróbek!), pęczek bazylii, 20 oliwek, 2 łyżki oliwy, 10 dag orzechów włoskich
    oliwę, bazylę i orzechy miksujesz w mikserze przez chwilkę, tak żeby zostały okruchy, broń boże na miazgę, ma być co chrupać. fetę rozgniatasz widelcem i wrzucasz do niej mieszankę z miksera, dodajesz trochę oliwy. rybki solisz, pieprzysz i okładasz masą z fety, układasz w żaroodpornym naczyniu, wkładasz do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 10-20 minut, zależy czy wolisz bardziej czy mniej spieczone. i już!
    podajesz z ryżem i sałatką grecką. niebo w gębie![/I]

    mam w zanadrzu jeszcze swoje przepisy improwizacyjne z fetą, szybkie…ale to za moment 😉

    #2141347

    lilusia

    i jeszcze coś….

    Teraz unikam fety, bom przy nadziei, ale uwielbiam ten smak.
    Mnie osobiście Mlekovita bardzo smakuje.
    Często robiłam tak:

    [I]Podsmażam na oliwie cebulkę, potem pokrojone kawałki kurczaka, potem pokrojonego pomidora bez skórki…..dusi się trochę….dodaję rozdrobnioną fetę, mieszam chwilkę, na koniec na króciutko zamieszać z oliwkami (może być bez, jak kto nie lubi :)).
    Podawane z ryżem.[/I]

    [I]Kiedyś dawno miałam taki podobny przepis…nie pamiętam dokładnie…..jakoś tak:
    Też podsmażona cebulka, potem pokrojona w kosteczkę papryka (wskazana zielona lub żółta), dodane pomidory bez skórki z puszki…poddusić troszkę…..i na końcu zamieszane z fetą.
    Podawane z makaronem typu świderki.[/I]

    aha…no i doprawiane ulubionymi ziołami, pieprzem ziołowym….



    #2141348

    efcia2004

    wiedziałam że mogę na Was liczyć 🙂 dzięki dziewczyny!

    Mam pewne watpliwości co do sałatek bo feta kojarzył mi się zawsze z oliwkami (a za nimi nie przepadam) dlatgeo w pierwszej kolejności poprosiłam o przepis na jakiś obiad.

    A przy okajzi – kiedyś robiłam rogaliki z ciasta francuskiego z marmoladą i coś mi nie wyszło – część była rozmemłana, część wręcz spalona. wiem, piekarnik mam koszmarny (stara kuchnia gazowa ciotki) ale może macie jakieś pomysły co zorbić żeby to się udało?

    #2141349

    alice82

    Zamieszczone przez Ewa
    co można zrobić dobrego z serem feta? Konkretnie – potrzebuję czegoś na obiad. Znacie jakieś fajne i proste przepisy?
    Nie pogardzę też przepisami na jakąś sałatkę.

    ja znalazłam kiedyś przypadkiem przepis na kotlety z farszem z fety
    oto przepis na 2 osoby:

    – dwie piersi
    – ser feta
    – dwa ogórki kwaszone
    – pół papryki

    1piersi rozbijamy smarujemy jedną stronę cienko musztardą(można ale nie trzeba)
    2ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę dodajemy pół sera feta mieszamy można doprawić pieprzem
    3 na jeden koniec piersi nakładamy farsz zwijamy w roladkę można spiąc wykałaczką i smażymy na patelni
    oczywiście można piersi przyprawić tak jak się lubi na koniec roladkę obtoczyć w bułce

    co do sałatki to ja biorę ogórki kwqaszone pomidory cebulę fetę składniki mieszkam dodaje pieprz a na koniec polewam sosem do sałatki (knora)

    #2141350

    Anonim

    usmażyć pokrojony w cienkie paski chudy bekon wędzony, wymieszać z fetą, nadziać przekrojone na pół papryki, przykryć cieniutkim plastrem boczku, zanużyć w b. gęstym cieście naleśnikowym i obsmażyć

    #2141351

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Lilusia
    i jeszcze coś….

    Teraz unikam fety, bom przy nadziei, ale uwielbiam ten smak.
    Mnie osobiście Mlekovita bardzo smakuje.

    Supermarketowe spokojnie możesz jeść – są robione z mleka pasteryzowanego. Na niektórych nawet to pisze :D.

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close