sernik na zimno?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 15)
  • Autor
    Wpisy
  • #34975

    lea

    No wiecie… taki z serka homogenizowanego i galaretki
    może ktos dokładnie napisac co i jak?

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #458519

    kleeo

    Re: sernik na zimno?

    o tak, ja tez poprosze! robilam chyba z 6 czy razy i nigdy mi nie wyszedl. Podobno to bajecznie proste, ale mi niestety nie wychodzi. A moj maz po prostu kocha takie serniczki, niestety nie moje :(( Moze ktos by tak lopatologicznie wyjasnil krok po kroku…
    Najprostszy to chyba zmiksowac sernik homo z galaretka (mozna rozne kolory i ukladac warstwami, po uprzednim schlodzeniu kazdej z nich i na wierzch galaretka) Jadlam u kolezanki, niestety mi sie to nie udaje..


    kleeo i Natalia (17m) gg 4443668



    #458520

    ankar

    Re: sernik na zimno?

    1)
    składniki
    3 kubki serka homogenizowanego
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki masła
    2 żelatyny spożywcze ( małe)
    2 galaretki owocowe
    rodzynki

    sposób przygotowania
    Rodzynki namoczyć i osączyć. Żółtka, cukier, masło utrzeć dodając serek i rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody żelatynę. Ubić białka i wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki. Przelać do formy. Wcześniej przygotować galaretki, kiedy zaczynają zastygać przelać na zastygły już sernik i odstawić do lodówki.

    dodatkowe informacje
    Można dokładać sezonowe owoce.

    2)Tęczowy sernik na zimno
    składniki
    – 2 galaretki w kolorze zielonym
    – 2 galaretki w kolorze czerwonym
    – 3 galaretki w kolorze pomarańczowym
    – 6 serków homogenizowanych waniliowych
    – puszka brzoskwiń
    sposób przygotowania
    2 serki homogenizowane przełożyć do miski. Zagotować 3 szklanki wody i rozpuścić w niej dwie galaretki pomarańczowe. Odlać pełną szklankę rozrobionej galaretki a resztę stopniowo dodawać do serków w misce (galaretka nie może być za gorąca bo zwarzy się serek). Galaretkę należy dodawać powoli i cały czas mieszać serek- pozwoli to uniknąć \”grudek\” nierozprowadzonego serka. Serek z galaretką należy przelać do tortownicy i wstawić do lodówki. Pozostała galaretka w szklance musi zostać w ciepłym miejscu aby nie stężała szybciej niż nasz serowiec. Gdy masa serowa zastygnie z lekka, wlewamy galaretkę, która stała w szklance. Następnie po zastygnięciu czystej galaretki powtarzamy czynności z galaretką w kolorze czerwonym i zielonym. Na końcu układamy brzoskwinie pokrojone na cienkie półksiężyce i zalewamy galaretką koloru pomarańczowego.

    dodatkowe informacje
    Serowiec można robić bez warstw czystej galaretki, ale dużo ładniej wygląda z tymi warstwami- opinie osób jedzących :))

    To znalazłam, ale nie sprawdziłam. A śmietanowca sprawdziłam i jak dotychczas smakował wszystkim, więc może spróbujesz?

    Śmietanowiec
    Składniki:
    – 3 galaretki o różnych smakach,
    – 3 szklanki 18 % śmietany,
    – 4 łyżki cukru pudru,
    – 1 szkl. mleka zimnego,
    – 4 łyżki (z „czubkiem”) żelatyny

    Jak przyrządzić?
    Na początku robimy galaretki w połowie wody i zostawiamy do zastygnięcia. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Gdy to jest gotowe bierzemy się za resztę. Najpierw łączymy zimne mleko z żelatyną i na wolnym ogniu zagotowujemy, póżniej ubijamy śmietanę z cukrem i wlewamy do niej wystydzona żelatynę. Teraz działamy szybko, bo śmietana momentalnie zastyga. Kroimy wcześniej przygotowane galaretki w kostkę i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Wierzch można wyłożyć owocami i zalać galaretką.

    Smacznego:o)

    Anka i Zuzia (20.05.2003)

    #458521

    lea

    Re: sernik na zimno?

    Jak tam zmagania z sernikami? Nadal sie nie udają? 🙁
    A co sie z nimi dzieje…?

    Lea i Mateuszek

    #458522

    kleeo

    Re: sernik na zimno?

    Czesc Lea, juz nie probuje ich robic, szkoda nerwow 🙂 A nie wychodzilo mi doslownie wszystko, konsystencja sernika byle jaka (mimo ze robiona scisle wg sprawdzonego przepisu), sernik sie rozwalal pow zieciu w reke, a w smaku byl zbyt kwasny (ten wymieszany z galaretka), no i najwiekszy bol, to za kazdym razem galaretka wpada mi do srodka sernika, nie umiem jej wlac tak zeby sie na nim polozyla. Poza tym sernik sie klei do tortownicy, a jak wyloze pergaminem, to do papieru, czyli nic, absolutnie nic nie wychodzi :((


    kleeo, Natalia 2l. i Milosz 12l.

    #458523

    lea

    Re: sernik na zimno?

    No to dodałaś mi otuchy, bo ja dziś w końcu robię pierwszy raz hihi

    Lea i Mateuszek



    #458524

    mamaala

    Re: sernik na zimno?

    mój mąż robi sobie takowy deser sam i robi go tak rozpuszcza dwie galaretki w połowie wody przewidzianej (czyli na obie galaretki tyle wody co na jedną ;)), ja przestygną to miesza z trzema serkami homogenizowanymi waniliowymi (uzywa takich tradycyjnych z żółtym wieczkiem, chyba Mlekovity), gdy to wszsytko zastyga rozpuszcza trzecią galaretkę (najlepiej w kolorze kontrastującymi tez w troszkę mniejszej ilości wody) i na juz stężały prawie sernik ją wylewa, jeśli robi dla siebie to w dużej salaterce zwyczajnie, jeśli dla gości to małe salaterki ustawia po różnymi kątami (klocki sprawdzają sie idelnie jako „podpórki”) i robi np 3 warstwy różnokolorowe :)))), czasem dorzuca do środka owoce, ale tylko na moją wyraźną prośbę ;))

    Aga i Ala (10.02.2003)

    #458525

    mamaala

    Re: sernik na zimno?

    tego sie nie bierze w rękę tylko je łyżeczką ;), a galaretkę wylewaj na już stężały sernik wtedy nie „wpadnie” do środka, tylko delikatnie „zwiąże” po wierzchu, od tortownicy odkrój nożem zanim zdejmiesz otoczke :)))

    a galaretke którą mieszasz z serkami rozpuszczaj tylko w połowie wody – konsystencja bedzie lepsza ;))

    Aga i Ala (10.02.2003)

    #458526

    lea

    Re: sernik na zimno?

    Hej, jestem juz „po” 😉

    Wyszlo! Wyszlo!
    No … prawie hehe

    Przydarzylo mi sie cos, czego chyba jeszcze nie przerabialas – herbatniki ulozylam za wczesnie, zdązyly wyschnąć i chyba dlatego po zalaniu masą seową wypłynęły do góry hehehehee
    wygląda to … hahaha no interesująco 😉

    Lea i Mateuszek

    #458527

    lea

    Re: sernik na zimno?

    wow
    moj mąż tak nie robi… 😉 jestem pod wrazeniem…

    Lea i Mateuszek



    #458528

    annah

    Re: sernik na zimno?

    A ja mam takie i zawsze wychodzi, polecam:

    Torcik (sernik na zimno)

    Upiec biszkopt z 4 jajek. albo:
    100g biszkoptow (zmielonych) i ¼ kostki masla –zagniesc razem, wylozyc do formy.
    Ser:
    2 paczki sera Philadelfia -czyli jakies homogenizowane ok.400g
    3 smietany (200g-1 szt)-taka by ubic z niej piane
    3 paczki Sahnefest -czyli usztywniacz do piany
    1 sloik owocow
    1 galaretka wisniowa
    1 galaretka cytrynowa
    zelatyna2 platki
    Wykonanie:
    Ugotowac galaretke cytrynowa w 1 szklane wody i dodac do niej 2platy zelatyny
    Smietane slodka ubic z 3 paczkami usztywniacza (mozna i bez)i z 2 cukrami waniliowymi.
    Do sera dodac lekko zastygnieta galaretke cytrynowa oraz ubita smietane.
    Na koniec dodajemy owoce (mozna dodac bakalie)
    Na wierzch dajemy galaretke wisniowa rozpuszczona w 1 szklane wody.
    galaretke wlac taka tezejaca.
    Ja zawsze pieke biszkopt wkladam go do tortownicy, dookola placka robie taki pierscien z foliialuminiowej, potem wlaewam ta mase serowa jak zastygnie galaretka. No i do lodowy.Na drugi dzien sciagam bok formy i delikatnie odciagam ta folie, ona sie troche przyklei do bokow ale nie narusza jeo wygladu.

    Anna i Maksiu 12.01.2003

    #458529

    kleeo

    Re: sernik na zimno?

    mojego serniczka nie dalo sie niczym wziac, ani reka ani niczym innym :), galaretke wylewalam na stezaly (tak mi sie wydawalo) sernik i naprawde uzywalam polowy wody, mimo to masa serowa zawsze jest bardzo rzadka. A jakiej galaretki uzywasz? i jakiego serka?


    kleeo, Natalia 2l. i Milosz 12l.



    #458530

    annah

    Re: sernik na zimno?

    Kleo , nie wie czy do mnie twoje pytanie, ale ja polecam ten sernik, naprawde on zawsze wychodzi.Ta galaretka w serze dodatkowo ja usztywnia.
    Galaretke przewaznie mam z Winiary albo Oetkera.

    Anna i Maksiu 12.01.2003

    #458531

    mamaala

    Re: sernik na zimno?

    to nie ja, to mój mąz 😉 hihihi

    on używa takich serków co ja je jeszcze pamiętam z dawnych lat ;), ale nie wiem jakiej firmy (żółte na wieczku – namówię go na zrobienie to sprawdze co to za serki hahaha ) i robi w proporcji 3 – 2 czyli 3 serki i 2 galaretki, a galaretki też tradycyjnie Winiary 🙂

    czyli wyszedł Ci serniczek do jedzenia łyżeczką, konsystencja nie jest ważna na ewno był przepyszny 🙂

    Aga i Ala (10.02.2003)

    #458532

    kate123

    Re: sernik na zimno?

    A ja robię tak:
    4 serki waniliowe Danio (powiększone czyli XXL)
    1 masło roślinne
    3 zółtka
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki agrestowe lub kiwi (najlepiej smakuje mix tych dwóch rodzai)
    2 galaretki wiśniowe
    puszka brzoskwiń lub ananasa
    rodzynki, migdały, orzechy
    Są to składniki na dużą tortownicę.

    Cukier, masło i żółtka mieszam na jednolitą masę, aż zrobi się biała. Dodaję serki i wszystko jeszcze raz mieszam.
    W 1,5 szklanki wody rozpuszczam galaretkę cytrynową i jak już będzie zimna dodaję do masy serowej.
    Po dodaniu galaretki dodaje rodzynki ,orzechy i migdały wcześniej wyparzone i obrane ze skórki, oraz pokrojone w drobniejsze kawałki.
    Tortownicę smaruję masłem, żeby po zastygnięciu sernik łatwo odchodził od ścianek.
    Wlewam połowę masy i czekam aż zastygnie.
    W 1,5 szklanki wody rozpuszczamy galaretkę agrestową i po wystygnięciu lejemy na zastygniętą masę serową.
    Giedy galaretka zesztywnieje, przykrywamy ją pozostała częścią masy serowej i znowu czekamy aż zastygnie. Na wierzchu kładziemy pokrojone owoce (owoce też można dodać do galaretki zielonej, uprzednio pokrojone na małe kawałeczki) i zalewamy ostatnią galaretką oczywiście rozpuszczoną w 1,5 szkl. wody.
    Galaretkę rozpuszczamy oczywiście w gorącej wodzie.
    W celu wyjaśnienia dodam, że tą cytrynową galaretkę dodajemy głównie po to, by serki się szybciej zsiadły i po to by nadać sernikowi jakiegoś koloru. Galaretka ta nie wpływa za bardzo na smak sernika.

    Inna wersja może być taka:
    Gotujemy różego koloru galaretki, przelewamy je do salaterek i czekamy aż zastygną.
    Przygotowywujemy masę serową jak wyżej.
    Galaretki kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej.
    Po wymieszaniu (nie miksować) wlewamy wszystko do wysmarowanej masłem tortownicy i czekamy aż zesztywnieje. Na wierzch możemy ułożyć owoce i zalać jakąś galaretką (kolor i smak wedle uznania).
    Wszystkie galaretki przygotować w 1,5 szkl. wody.


    Kate + Olek (23.01.2003)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 15)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close