sernik puszysty – prosty i pyszny!!!

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #57098

    vieta

    SERNIK PUSZYSTY

    Ciasto kruche:
    – 1-1,5szkl. mąki krupczatki,
    – pół margaryny (ja daję Kasię),
    – troszkę kakaco ( w zależności od upodobania). Jeśli ktoś nie lubi kakao to można nie dać
    – 3 żółtka
    – pół szkl. cukru (można dać puder)
    – można dać 1łyżeczkę proszku do pieczenia – ja nie daję.
    Wszystko nożem posiekać dokładnie, potem zagnieść ręką (najlepiej krótko). Uformować w kilka kul i do zamrażalki na 30-60min. Jak będzie dłużej to łatwiej się nam zetrze na tarce.

    Masa serowa:
    – 2op. sera białego mielonego ( ja zazwyczaj kupuję niemiecki na rynku – jeśli nie to może być zwykły ser w takich pojemnikach 1kg),
    – 7 jajek
    – pól kostki margaryny Kasi
    – 2 budynie waniliowe
    – pół szkl. mleka
    – 1,5 szkl. cukru
    Ser wkładamy do miski, powoli dajemy do niego żółtka cały czas miksując.
    Następnie dajemy do tego 2 budynie, margarynę, mleko i miksujemy.
    Białka ubić na sztywną pianę i dać cukier pod koniec ubijania.
    Ubite białka dodać do masy serowej, deliktanie wymieszać.
    Możemy dać bakalie(uprzednio posypane mąką.

    Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na blachę zetrzeć ciasto kruche( te uformowane kule) na tarce o grubych oczkach.
    Na to wylać masę serową.
    Piec 50-60min w temp.180st.

    Sernik jest puszysty i naprawdę pyszny!!!no i łatwy w przygotowaniu.

    Edited by vieta on 2004/11/18 01:30.

    #730465

    orange

    Re: sernik puszysty – prosty i pyszny!!!

    Vieta, dziękuję za przepis – wypróbuję

    Mam 2 pytania
    pierwsze co do gatunku sera: ma być półtłusty, tłusty? Jaki najlepszy?

    I drugie: ile tego sera ma być? Piszesz 2 opakowania białego sera, ale po ile ? Opakowań z serami jest Ci u nas dostatek

    Ps.
    Zaintrygował mnie ten ser niemiecki (?) Chyba takiego jeszcze nie widziałam….



    #730466

    vieta

    Re: sernik puszysty – prosty i pyszny!!!

    Ser jest taki mielony, tj. papka. Niemiecki kupuję na ryneczku u nas w takich pojemniczkach po 500ml, po 3,50.
    Robiłam też kilka razy ten sernik z sera zakupionego w netto, w takim wiadereczku plastikowym z rączką.
    Ten serek dostaniesz na pewno w jakimś markecie.
    Nie umiem powiedzieć czy to jest chudy, raczej tłusty lub półtłusty.
    Aha! serka ma być 1000ml, czy też 1kg.
    A sernik zrobiony jest taki niebiańko puszysty- pyszny na serio.

    Wlepiłam trzy moje przepisy które są numerem 1, i wiele osób wzięło ode mnie przepisy na nie.
    Powodzonka.
    Daj znać jak wyjdzie.
    Aha! no i białka muszą być ubite na sztywno i potem delikatnie wymieszać.

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close