szparagi-co dalej?

macie jakies fajne przepisy?

6 odpowiedzi na pytanie: szparagi-co dalej?

solta2012-05-14 17:26:27

Sałatka szparagowa:

– po pół pęczka szparagów białych i zielonych
– 3 jajka
-pomidorki koktajlowe
– łyżeczka cukru
– pół szklanki mleka
– oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny

Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końce, obrać skrobaczką do jarzyn.
Czubki najczęściej są pozbawione zdrewniałej skórki i nie trzeba tej części obierać.
Jeszcze raz je opłucz. Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj sól, cukier i mleko.
Włóż szparagi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż szparagi będą miękkie.
Szparagi wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcie (ale wody z gotowania nie wylewaj).

Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną obierz je i pokrój na ćwiartki.
Pomidory pokrój na pół.

Wystudzone szparagi pokrój na kawałki o długości ok 3cm, przygotuj salaterki, do każdej włóż trochę pokrojonych szparagów, kawałki jajka, połówki pomidorów i tak na przemian do wyczerpana składników.
Całość posyp solą i pieprzem.
Sałatkę możesz przed podaniem skropić oliwą i sokiem z cytryny lub podać z sosem śmietanowym.
Do sosu wykorzystaj szklankę wody z gotowania szparagów.
Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną zimnej wody, trzema łyżkami śmietany, solą i pieprzem.
Wlej do rondla z wodą po gotowaniu szparagów, wymieszaj i powoli zagotuj.
Sos podawaj osobno.

Smacznego:Hyhy:

cola2012-05-14 18:12:02

szparagi są pyszne na zimno w galarecie- zawinięte w szynkę konserwową, z korniszonkiem i pokryte majonezem, mmmmm pycha:)

lulka772012-05-16 07:18:49

Kurcze ja kiedys raz kupiłam i były nie dobre i teraz nie wiem czy na takie trafiłam czy nie potrafię przyrządzać.

agusek222012-05-16 08:56:23

A ja nigdy nie robiłam nic innego ze szparagów jak gotowane i z bułką tartą:Fiu fiu: a szparagów ogród cały…
także poczytam sobie jakieś przepisy

wesola-mama2012-05-20 07:11:00

podgotowane i zapieczone pod sosem mornay (beszamel z dodatkiem wyrazistego w smaku sera)

kantalupa2012-05-20 07:48:17

lubie tylko zielone, lekko jedynie sblanszowane (nie ma nic gorszego niz rozgotowany szparag, pewnie dlatego wole zielone, bo biale szybko robia sie miekkie;))
zbieram w peczki po 4-5, przewiazuje cienkim plastrem boczku, ukladam na blaszce, na to odrobina stratego parmezanu (nie warstwa, tylko ociupinka, inaczej zabije sie smak szparaga serem) i do pieca na 10 minut
przed podaniem posypuje swiezo mielonym pieprzem
i mozna skropic skondensowanym balsamico

Znasz odpowiedź na pytanie: szparagi-co dalej??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze zdjęcia
rodzina się nam dziś powiększyła :)
Po roku rozmyślań, czytania charakterystyk różnych ras, miliona wątpliwości....wreszcie się udało.... Dziś z naszym domu zamieszkała [COLOR="DarkOrchid"][B]TORA[/B][/COLOR] [img]http://desmond.imageshack.us/Himg641/scaled.php?server=641&filename=img1232ig.jpg&res=landing[/img] Tora jest mieszanką owczarka i średniego kundelka. Tak przynajmniej twierdzi :Hyhy: ....a teraz poproszę o kciuki,
Czytaj dalej
Sprzedam
Soczewki kontaktowe
Mam do sprzedania 2 szt. soczewek kontaktowych Air Optix Day & Night wada -5.25 BC 8.4
Czytaj dalej