szparagi-co dalej?

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #113874

    mamadzika

    macie jakies fajne przepisy?

    #5181353

    solta

    Sałatka szparagowa:

    – po pół pęczka szparagów białych i zielonych
    – 3 jajka
    -pomidorki koktajlowe
    – łyżeczka cukru
    – pół szklanki mleka
    – oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny

    Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końce, obrać skrobaczką do jarzyn.
    Czubki najczęściej są pozbawione zdrewniałej skórki i nie trzeba tej części obierać.
    Jeszcze raz je opłucz. Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj sól, cukier i mleko.
    Włóż szparagi i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż szparagi będą miękkie.
    Szparagi wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcie (ale wody z gotowania nie wylewaj).

    Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną obierz je i pokrój na ćwiartki.
    Pomidory pokrój na pół.

    Wystudzone szparagi pokrój na kawałki o długości ok 3cm, przygotuj salaterki, do każdej włóż trochę pokrojonych szparagów, kawałki jajka, połówki pomidorów i tak na przemian do wyczerpana składników.
    Całość posyp solą i pieprzem.
    Sałatkę możesz przed podaniem skropić oliwą i sokiem z cytryny lub podać z sosem śmietanowym.
    Do sosu wykorzystaj szklankę wody z gotowania szparagów.
    Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną zimnej wody, trzema łyżkami śmietany, solą i pieprzem.
    Wlej do rondla z wodą po gotowaniu szparagów, wymieszaj i powoli zagotuj.
    Sos podawaj osobno.

    Smacznego:Hyhy:



    #5181354

    cola

    szparagi są pyszne na zimno w galarecie- zawinięte w szynkę konserwową, z korniszonkiem i pokryte majonezem, mmmmm pycha:)

    #5181355

    lulka77

    Kurcze ja kiedys raz kupiłam i były nie dobre i teraz nie wiem czy na takie trafiłam czy nie potrafię przyrządzać.

    #5181356

    agusek22

    A ja nigdy nie robiłam nic innego ze szparagów jak gotowane i z bułką tartą:Fiu fiu: a szparagów ogród cały…
    także poczytam sobie jakieś przepisy

    #5181357

    wesola-mama

    podgotowane i zapieczone pod sosem mornay (beszamel z dodatkiem wyrazistego w smaku sera)



    #5181358

    kantalupa

    lubie tylko zielone, lekko jedynie sblanszowane (nie ma nic gorszego niz rozgotowany szparag, pewnie dlatego wole zielone, bo biale szybko robia sie miekkie;))
    zbieram w peczki po 4-5, przewiazuje cienkim plastrem boczku, ukladam na blaszce, na to odrobina stratego parmezanu (nie warstwa, tylko ociupinka, inaczej zabije sie smak szparaga serem) i do pieca na 10 minut
    przed podaniem posypuje swiezo mielonym pieprzem
    i mozna skropic skondensowanym balsamico

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close