No własnie. Szykuje mi się imprezka w ogrodzie. Będa pieczonki na pewno. I no własnie.. co jeszcze?
Mówię od razu, ze w okolicy biegać będą moje dzieci którymi raczej nie ma się kto zająć poza mną więc to co będzie do zrobienia musi być łatwe, szybkie i smaczne ( myślę o jakis przegryzkach które można przygotować wcześniej)
Moja mama wymyśla jakieś bóg wie co przy którym to siedzieć bede cały dzień w kuchni upocona, wkurzona i umęczona, jednocześnie starając się pilnować brykające pociechy – wiecie co?
Takie coś nie chce mi się
Ma byc fajnie, na luzie, jedzone paluchami i brane samodzielnie ze stołu stojącego w pobliżu.
Wymyśliłam warzywa ” al dente ” 😉 z dipami
co jeszcze?
Grill odpada. nie ma jak pilnować palącego sie grila, ognia przy pieczonkach i 3 dzieci ( będzie jeszcze jeden 4 latek oprócz mojego)
Uratujcie jak zawsze 🙂
Impreza bardzo babska…
11 odpowiedzi na pytanie: Szybko, mało roboty na imprezkę w ogrodzie?
Ja polecam właśnie warzywka ale w wersji upieczonej – po pojemnika żaroodpornego wrzucam młode ziemniaczki w skorkach tylko umyte pokrojone w drobniejsze kawałki,cukinie, bakłażana, paprykę, sól pieprz olej (nawet nie oliwa) zamknąć albo przykryć folia aluminiowa i do piekarnika a pod koniec pieczenia dużo koperku, do tego jogurt naturalny taki grecki i mniam lekkie i smaczne
jak babska to ja zrobiłabym przede wszystkim sałatki, warzywka po twojemu i winko 🙂
Jak sałatka to polecam moje niedawne odkrycie:
pekinka, puszka brzoskwiń, sparzone rodzynki+ sos (jogurt, majonez, curry, sól, pieprz).
Chwilę trwa pokrojenie, ale ogólnie bardzo prosta sałatka.
Możesz też zrobić skrzydełka w chrupiącej panierce (dawałam przepis). Możesz zrobić wcześniej, bo jedzone na zimno też szybko znikają ze stołu. Tylko nie wiem, czy wcześniej będziesz miała czas.
A może ułóż truskawki bez szypułek i pochlap je czekoladą z kąpieli wodnej- wcina się ze wykałaczkami. Bardzo fajnie wygląda i smakuje. SuperBasiek pisała w wątku truskawkowym, że podaje też tak banany.
Dzięki dziewczyny!
mam juz co nieco w głowie poukładane
Ponieważ imprezka będzie za 2 tygodnie więc nei wiem czy truskawki jeszcze beda w sensownej cenie na rynku
Pomyślałam że dobry pomysł to
1. warzywa blanszowane + ze 3 dipy
2. sałatka na półmisku z mozarellą( moja znajoma super ja robi, grube plastry pomidora przekłada mozzarellą i wszystko polewa sosem vinegret, wygląda i smakuje zabójczo) – wychodzi z tego fajna gąsienica
3. ponieważ ogródek jest mocno zacieniony rozważam też opcję swojskiego smalczyku, pajd chleba i ogórków małosolnych.
Czyli wszytsko to co każdy może sobie podejść, zrobic sam i jeść sam.
potem pieczonki a na deser moje nieśmiertelne muffinki, jedne nadziewane nutellą, drugie pomarańczowe i finito.
Co Wy na to?
To ja poproszę o przepis na szybkie i łatwe muffinki!
do tych warzywek zrob tzatziki,a dla dzieci surowe owocowe szaszlyki, wbite w polowe kapusty owinietej w folie aluminiowa, u nas zawsze hicior (nie tylko wsrod dzieci)
Boję się szpikulców od szaszłyków..
Moje dzieci mają z patyczkami zwiazane różnorakie pomysły..
czasem dosc niebezpieczne..
Juz widze, jak bawią się nimi wojując ” na szable” akurat bedzie 3 chłopaków rozbójników więc szaszłyki super pomysł, ale patyczki do nich hmm..
Mufinki sa po prostu super
Chyba nie raz były gdzieś w tym kąciku.
Zawsze plecam silikonowe foremki bo dzieki nim pieczenie jest o wiele łatwiejsze ( niczym nie smarujesz, niczym nie wysypujesz, wyciągasz bez trudu, myje się raz dwa)
Podstawowy przepis baza to
składniki suche:
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklana cukru ( uwaga dla mnie za słodkie daję 1/2 jeśli ze słodkim nadzieniem lub 2/3 – mozna dac cukier brązowy, fruktozę, słodzik, co kto chce i woli)
( opcjonalnie dla czekoladowych 3 łyżki ciemnego kakao, dla pomarańczowych starta skórka z pomarańczy, dla innych smaków to co nam do innych smaków pasuje)
groszek/czekoladę w kawałeczkach do czekoladowych, orzechy, migdały, co tam nam się podoba
składniki mokre
1 szklanka maślanki ( kefiru, jogurtu, nawet mleka, co tam jest w lodówce)
2 jajka
1/2 kostki stopionego masła ( moze byc podobna ilosć oliwy, oleju margaryny)
zapaszek/ ew likier smakowy pasujacy do tego co tam chcemy miec za smak muffinkowy, ewentualnie rum do czekoladowych
( truskawki w kawałkach, jagody, jabuszka, etc)
i tyle
suche składniki w misce mieszamy ze sobą, mokre ze sobą, potem mokre z suchymi byle jak i z grubsza byle predzej ( są bardziej miękkie i puszyste nawet gdy zostanie troszke grudek)
owoce jeśli chcemy mieć w całych muffinkach dodajemy na etapie przemieszanego ciasta, podobnie orzechy, migdały czy co tam nam wyobraźnia podpowiada
wykładamy do foremek i na jakieś 18 – 20 minut do piekarnika na 180-200 stopni
po wyjęciu czekamy parę minut, wyciagamy z foremek i często juz ciepłe pożeramy 🙂
lubię robić nadziewane
wówczas do foremki wkładam łyżkę ciasta mufinkowego potem łyzkę nutelli i znów łyżkę ciasta. Mniam
w pomarańczowych gotuję gęsty budyń na jogurcie pomarańczowym i tym budyniem nadziewam mufinki tak jak powyżej. ( rzadko kto się domyśla co to jest za masa 🙂 )
do pomarańczowych, cytrynowych do ciasta i na wierzch przed pieczeniem dekoracyjnie daję skórkę kandyzowaną pomarańczową/ cytrynowa.
fajnie wygląda i dobrze smakuje
Ogólnie zrobienie mufinek od momentu przygotowania składników zajmuje jakieś 5-10 minut, pieczenie kolejne 20 i w pół godziny mamy pycha ciastka.
Ilość mufinek zalezy od wielkości szklanek 🙂 ja mam takie 330 ml i wystarcza to na jakieś 18 naprawdę dużych nadziewanych mufinek.
Nie no ikkunia mam chęć na te mufinki oj mam:),już sobie wszystko zapisałami jak będzie chwila, zrobię.
Nie mam tylko silikonowych foremek,może wyjdą w papierowych?
A te z nutellą….mmmm moja wyobraźnia działa;):)
fakt 😀
robiłam – super!!!!
Napisz łopatologicznie, dobrze?
Znasz odpowiedź na pytanie: Szybko, mało roboty na imprezkę w ogrodzie?