Tiramisu by Bruni :)

ja polecam przepis na krem do tiramisu takie jak niżej – też wziety z jakiejś gazety,
ale sobie go zmodyfikowąłam…
potrzebne bedą:[LIST=1]
[*] biszkopty – te podłuzne (wiecej niż jedno opakowanie)
[*] 500g serka Mascarpone
[*] 4 jaja (liczę po 2 na 250 g – taki przelicznik Wam sie przyda, jesli robicie na wieksze naczynie i np. uzyjecie 750 g… czasem robie mały deser tiramisu z 250g)
[*] 6 łyżek cukru (moze być puder albo zwykły) – ja wole bardziej wytawne i dodaje 4 łyzki cukru.
[*] likier Amaretto (nie podaje ile, bo to zależy jak bardzo lubicie alkohol)
[*] 1 szklanka mocnej kawy
[*] kakao do posypania wierzchu

Ciasto jest proste i robi się je 15 minut.
Najepsze jest gdy przez minimum kilka godzin (najlepiej przez noc polezy w lodówce)

Krem robimy tak:
[*] rodzielamu zóltka od białek
[*] zółtka mixujemy z cukrem i serkiem, pod koniec mixowania dodajemy do nich likier amaretto ( 60ml – nie wiem jakie macie kieliszki do wódki 50ml czy 30ml)
[*] białka z połowy jaj ubijamy na sztywną pianę
[*] białka dodajemy do utartych zółtek i mieszamy powoli łyzką aż sie połączą.[/LIST]Biszkopty nasączamy kawą zmieszaną pół na pół z amaretto – 1/3 szklanki kawy i 1/3 szkl. amaretto.

Wykładamy biszkopty na blaszkę, na to serek, biszkopty, serek…
czasem robie kolejną warstwe;) ostatnią warstwą musi byś serek.
przed podaniem posypujemy kakao przez sitko:)

Uwagi:
jesli kupicie okrągłe biszkopty delecta, to polecam kawe i amaretto wylać na patelnie dużą i w tej patelni moczyć biszkopt, przekładać na formę za pomocą łopatki do przewracania naleśników – takiej szerokiej…
jesli ktoś nie ma, no to sie musi pitolić łyzeczką.

Biszkopty podłuzne najlepiej najpierw wyłozyć, a potem je nawilżać łyzeczką, bo szybko się nasączają i łamią.
Ja doszłam do wprawy i radzę sobie:)

Amaretto mozna zastąpić Bayleysem z powodzeniem, ale uwaga – szok! jest jeszcze lepsze niż z amaretto:)

18 odpowiedzi na pytanie: Tiramisu by Bruni :)

raz-dwa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:ja robie TIRAMISU, a Ty ciasto o smaku tiramisu:)
zasadnicza różnica!

Bruni, jutro popełnie tiramisu z twojego przepisu. Jak wyjdzie nieprawdziwe – włoskie to ukatrupie!
W sobote mamy impreze – 3 rodziny, kazda z rodzin robi 1 danie: przystawka, danie glowne, deser. Bylo losowanie i nam wypadl deser :Hura!:.
Ustalono kuchnie włoską.
ps. to mam kupic amaretto czy bayleys’a?
ps2. Na priv odpisze potem – w zależności jak mi deser wyjdzie ;).

raz-dwa Dodane ponad rok temu,

Przypomnialam sobie, ze musze to napisac: Bruni – naprawde sie nie podlizuje 😉 – ale to TWOJE tiramisu wyszlo rewelacyjnie!!!

Zrobilam z Baileysem (czy jak to sie tam pisze).
Goście byli zachwyceni. Ja tez.
Towarzystwo z ktorym imprezowalismy zna dobrze kuchnie wloska, a jednak moj deser ich zachwycil. Mowili (szczerze -chyba 😉 ) ze lepszego nie jedli.
Dodam tylko ze najlepszy serek mascarpone jest z lidla. Wiem, bo kupilam 2 opakowania, a potem mi zabraklo masy na wierzch (bo robilam w duzej blaszce) i dokupilam w pobliskim sklepie piątnice. Troche gorsza.

Mąż mnie teraz molestuje, kiedy znow poczynie ten pyszny deser.
Zmuszona wiec jestem udac sie do lidla i poczynie tiramisu w weekend.
Tym bardziej ze robi sie to w 15 minut.

kiara Dodane ponad rok temu,

A można zrobić udawane bez jaj, tzn czymś (czym?) je zastąpić?

talka Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam w sobotę.
Szybko zniknęło… podobno pyyyyyyyyyyyyszne.

annn--89 Dodane ponad rok temu,

Ja mam baaardzo szybki przepis
biszkopty podłużne jedna duża paczka
gotowy krem tramisu
mleko
kakao

Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z alkoholem
robimy krem dodajac mleko i miksujemy
i przekladamy biszkopt krem kakao biszkopt krem kakao
Z wyjsciem do sklepu po produkty zajmuje mi to 40minut
POLECAM pysznie i szybko

magda Dodane ponad rok temu,

Ok pysznie brzmi, z checia bym sie pokusila ale ile dajecie tego alkoholu. Bo można i kieliszek a mozna i literatke dowalić czy szklanke:) Ja nigdy nie robiłam i kompletnie nie wiem jaka proporcja. Ile Wy dajecie?

annn--89 Dodane ponad rok temu,

Ja robię szklankę kawy rozpuszczalnej i dodaje po łyżce amaretto aż smak będzie moim zdaniem dobry ,nie lubię zbyt mocnego wiec zazwyczaj jest to 6-7 łyżek

Dodane ponad rok temu,

jaka kawa? czy może być z ekspresu świeżo przyrządzona ?

raz-dwa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewkam:jaka kawa? czy może być z ekspresu świeżo przyrządzona ?
Nie, no co ty. W ziarenkach…

:Śmiech:

Ja robie kilka mocnych espresso.
Dodaje baileysa na oko.
Kupilam buteleke 250ml i zużyłam na 2 razy.

monnnia Dodane ponad rok temu,

wykorzystujac mase z mascarpone, jajek i cukru mozna przyzadzic deser z owocami. Zamiast biszkoptow na dno szklanek (kiliszkow do martini ) klade owoce swieze lub mrozone (jagody, maliny, poziomki) skrapiam wodeczka, wisnioweczka ( w zaleznosc co mam w barku) na to masa z serka i do lodoweczki. super smakuje chociaz osobiscie moim fawortem jest klasyczne tiramisu.
A …. i ja mocze biszkopciki rumem:) tez polecam

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Brenda:Nie, no co ty. W ziarenkach…

:Śmiech:

Ja robie kilka mocnych espresso.
Dodaje baileysa na oko.
Kupilam buteleke 250ml i zużyłam na 2 razy.
no :Foch:
bo mi tu któras z rozpuszczalną wyjechała 😉

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewkam:no :Foch:
bo mi tu któras z rozpuszczalną wyjechała 😉

Bo jak któraś nie ma ekspresu to musi z rozpuszczalną wyjechać :Śmiech:

annn--89 Dodane ponad rok temu,

ja robię ze zwykłej rozpuszczalnej Neski

yoko Dodane ponad rok temu,

można z kawy rozpuszczalnej, można z takiej z ekspresu.
można z serka mascarpone z Lidla, Piątnicy, piu, jakiego się chce:)
wszystko można!
i tak wyjdzie pycha!

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:można z kawy rozpuszczalnej, można z ekspressu.
można z serka mascarpone z lidla, piatnicy, piu, jakiego się chce:)
wszystko można!
i tak wjdzie pycha!

znam swoje możliwości
i taka pewna nie jestem :Wstyd:

Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam, włożyłam do lodówki, ciekawe jak wyjdzie… jutro napiszę :).

Wyszło boskie! Dzięki Bruni za przepis 🙂

yoko Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Avocado:Zrobiłam, włożyłam do lodówki, ciekawe jak wyjdzie… jutro napiszę :).

Wyszło boskie! Dzięki Bruni za przepis 🙂
Dzięki:)

yoko Dodane ponad rok temu,

dziś znowu idzie produkcja:)
tym razem eF sam sobie robi ciasto, ja siedzę na forumie
i z 3 m nadzoruję:)
biszkopty mu tylko namoczyć pomogłam i wyłożyłam:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Tiramisu by Bruni :)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Jak reagujecie na zaloty??
Oczywiscie ze strony obcych mezczyzn?? Jestem ciekawa. Ja pamietam, juz jako nastolatka, zawsze, nie wiedziec czemu, bylam narazona na zaczepki ze strony starszych facetow. Zawsze bylam "biusciasta", nadwiek wygladajaca, i
Czytaj dalej
Polecam
Dobry fryzjer / Poznań ???
Dziewczyny polećcie mi dobrego fryzjera w Poznaniu, tylko takiego, żebym pół wypłaty u niego nie zostawiła :D
Czytaj dalej