Tiramisu by Bruni :)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)
  • Autor
    Wpisy
  • #106281

    yoko

    ja polecam przepis na krem do tiramisu takie jak niżej – też wziety z jakiejś gazety,
    ale sobie go zmodyfikowąłam…
    potrzebne bedą:[LIST=1]
    [*] biszkopty – te podłuzne (wiecej niż jedno opakowanie)
    [*] 500g serka Mascarpone
    [*] 4 jaja (liczę po 2 na 250 g – taki przelicznik Wam sie przyda, jesli robicie na wieksze naczynie i np. uzyjecie 750 g… czasem robie mały deser tiramisu z 250g)
    [*] 6 łyżek cukru (moze być puder albo zwykły) – ja wole bardziej wytawne i dodaje 4 łyzki cukru.
    [*] likier Amaretto (nie podaje ile, bo to zależy jak bardzo lubicie alkohol)
    [*] 1 szklanka mocnej kawy
    [*] kakao do posypania wierzchu

    Ciasto jest proste i robi się je 15 minut.
    Najepsze jest gdy przez minimum kilka godzin (najlepiej przez noc polezy w lodówce)

    Krem robimy tak:
    [*] rodzielamu zóltka od białek
    [*] zółtka mixujemy z cukrem i serkiem, pod koniec mixowania dodajemy do nich likier amaretto ( 60ml – nie wiem jakie macie kieliszki do wódki 50ml czy 30ml)
    [*] białka z połowy jaj ubijamy na sztywną pianę
    [*] białka dodajemy do utartych zółtek i mieszamy powoli łyzką aż sie połączą.[/LIST]Biszkopty nasączamy kawą zmieszaną pół na pół z amaretto – 1/3 szklanki kawy i 1/3 szkl. amaretto.

    Wykładamy biszkopty na blaszkę, na to serek, biszkopty, serek…
    czasem robie kolejną warstwe;) ostatnią warstwą musi byś serek.
    przed podaniem posypujemy kakao przez sitko:)

    Uwagi:
    jesli kupicie okrągłe biszkopty delecta, to polecam kawe i amaretto wylać na patelnie dużą i w tej patelni moczyć biszkopt, przekładać na formę za pomocą łopatki do przewracania naleśników – takiej szerokiej…
    jesli ktoś nie ma, no to sie musi pitolić łyzeczką.

    Biszkopty podłuzne najlepiej najpierw wyłozyć, a potem je nawilżać łyzeczką, bo szybko się nasączają i łamią.
    Ja doszłam do wprawy i radzę sobie:)

    Amaretto mozna zastąpić Bayleysem z powodzeniem, ale uwaga – szok! jest jeszcze lepsze niż z amaretto:)

    #3957023

    raz-dwa

    Zamieszczone przez bruni
    ja robie TIRAMISU, a Ty ciasto o smaku tiramisu:)
    zasadnicza różnica!

    Bruni, jutro popełnie tiramisu z twojego przepisu. Jak wyjdzie nieprawdziwe – włoskie to ukatrupie!
    W sobote mamy impreze – 3 rodziny, kazda z rodzin robi 1 danie: przystawka, danie glowne, deser. Bylo losowanie i nam wypadl deser :Hura!:.
    Ustalono kuchnie włoską.
    ps. to mam kupic amaretto czy bayleys’a?
    ps2. Na priv odpisze potem – w zależności jak mi deser wyjdzie ;).



    #3957024

    raz-dwa

    Przypomnialam sobie, ze musze to napisac: Bruni – naprawde sie nie podlizuje 😉 – ale to TWOJE tiramisu wyszlo rewelacyjnie!!!

    Zrobilam z Baileysem (czy jak to sie tam pisze).
    Goście byli zachwyceni. Ja tez.
    Towarzystwo z ktorym imprezowalismy zna dobrze kuchnie wloska, a jednak moj deser ich zachwycil. Mowili (szczerze -chyba 😉 ) ze lepszego nie jedli.
    Dodam tylko ze najlepszy serek mascarpone jest z lidla. Wiem, bo kupilam 2 opakowania, a potem mi zabraklo masy na wierzch (bo robilam w duzej blaszce) i dokupilam w pobliskim sklepie piątnice. Troche gorsza.

    Mąż mnie teraz molestuje, kiedy znow poczynie ten pyszny deser.
    Zmuszona wiec jestem udac sie do lidla i poczynie tiramisu w weekend.
    Tym bardziej ze robi sie to w 15 minut.

    #3957025

    kiara

    A można zrobić udawane bez jaj, tzn czymś (czym?) je zastąpić?

    #3957026

    talka

    Zrobiłam w sobotę.
    Szybko zniknęło… podobno pyyyyyyyyyyyyszne.

    #3957027

    annn–89

    Ja mam baaardzo szybki przepis
    biszkopty podłużne jedna duża paczka
    gotowy krem tramisu
    mleko
    kakao

    Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z alkoholem
    robimy krem dodajac mleko i miksujemy
    i przekladamy biszkopt krem kakao biszkopt krem kakao
    Z wyjsciem do sklepu po produkty zajmuje mi to 40minut
    POLECAM pysznie i szybko



    #3957028

    magda

    Ok pysznie brzmi, z checia bym sie pokusila ale ile dajecie tego alkoholu. Bo można i kieliszek a mozna i literatke dowalić czy szklanke:) Ja nigdy nie robiłam i kompletnie nie wiem jaka proporcja. Ile Wy dajecie?

    #3957029

    annn–89

    Ja robię szklankę kawy rozpuszczalnej i dodaje po łyżce amaretto aż smak będzie moim zdaniem dobry ,nie lubię zbyt mocnego wiec zazwyczaj jest to 6-7 łyżek

    #3957030

    Anonim

    jaka kawa? czy może być z ekspresu świeżo przyrządzona ?

    #3957031

    raz-dwa

    Zamieszczone przez ewkam
    jaka kawa? czy może być z ekspresu świeżo przyrządzona ?

    Nie, no co ty. W ziarenkach…

    :Śmiech:

    Ja robie kilka mocnych espresso.
    Dodaje baileysa na oko.
    Kupilam buteleke 250ml i zużyłam na 2 razy.



    #3957032

    monnnia

    wykorzystujac mase z mascarpone, jajek i cukru mozna przyzadzic deser z owocami. Zamiast biszkoptow na dno szklanek (kiliszkow do martini ) klade owoce swieze lub mrozone (jagody, maliny, poziomki) skrapiam wodeczka, wisnioweczka ( w zaleznosc co mam w barku) na to masa z serka i do lodoweczki. super smakuje chociaz osobiscie moim fawortem jest klasyczne tiramisu.
    A …. i ja mocze biszkopciki rumem:) tez polecam

    #3957033

    Anonim

    Zamieszczone przez Brenda
    Nie, no co ty. W ziarenkach…

    :Śmiech:

    Ja robie kilka mocnych espresso.
    Dodaje baileysa na oko.
    Kupilam buteleke 250ml i zużyłam na 2 razy.

    no :Foch:
    bo mi tu któras z rozpuszczalną wyjechała 😉



    #3957034

    asik

    Zamieszczone przez ewkam
    no :Foch:
    bo mi tu któras z rozpuszczalną wyjechała 😉

    Bo jak któraś nie ma ekspresu to musi z rozpuszczalną wyjechać :Śmiech:

    #3957035

    annn–89

    ja robię ze zwykłej rozpuszczalnej Neski

    #3957036

    yoko

    można z kawy rozpuszczalnej, można z takiej z ekspresu.
    można z serka mascarpone z Lidla, Piątnicy, piu, jakiego się chce:)
    wszystko można!
    i tak wyjdzie pycha!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close