Na ciasto;
-3 szkllanki mąki pszennej razowej typ 1850
– szklanka mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
-woda tak by wyszło ciasto lejące sie na patelnie-ale wiadomo-nie może być zbyt wodniste)
– sól
– zoła prowansalskie
– kurkuma
Na farsz;
( marchew starta na grubych oczkach)
( szpinak mrożony)
( brokuł ugotowany)
– marchew uduszona na oliwie, ze szczypta kurkumy, carry, solą
– szpinak uduszony na oliwie z czosnkiem i solą
– pieczarki usmażone z cebulką
– gotowany brokuł
-ser żółty starty na grubych oczkach
Jak już mamy usmażone placki ( BEZ tłuszczu!) i zrobione warzywka, to przekładamy warstwami placek-warzywa-placek-warzywa.
Na warstwe szpinakową ścieramy ser i potem na wierzch całości też dajemy starty ser.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym i całość na ok. 0,5h do piekarnika na wysoką temeraturę.
PYCHA:)
3 odpowiedzi na pytanie: Tort warzywny/lasagnia warzywna
Ala, a mozna czyms szpinak zastapic?
O matko kochana
Aż ślinotoku dostałam jak zobaczyłam to zdjęcie
Kiedyś jadłam coś w tym stylu w greenwayu, pyyyyszne było
Na pewno wypróbuję
No właśnie ten z greenwaya mnie natchnął:)
kiara-możesz sobie co chcesz dac na te warstwy-np, brokuł i słonecznik
kapuste białą ugotowaną, pieczarki itd
Znasz odpowiedź na pytanie: Tort warzywny/lasagnia warzywna