ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #86193

    goha

    Nawiązując do wątku Kotuś o zdrowym odżywianiu chciałam Was prosić o zamieszczanie przepisów na zdrowe jedzonko.
    Czekam na Wasze propozycje, które nie ukrywam, ułatwiią mi życie

    Ja przyznaję najwięcej zachodu mam z daniami obiadowymi. Oto moje dyżurne danie z gotowanym mięsem.

    Mięso (np wołowe, wieprzowe oczywiście okrojone z tłuszczu) kroję w większą kostkę. Wrzucam do wrzącej wody i po zagotowaniu odszumowuję. Następnie dodaję przyprawy:
    kostka rosołowa – ostatnio mięsna Winiar -rewelacja
    papryka czerwona
    czosnek
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kilka suszonych grzybków.
    Gdy mięso jest miękkawe dodaję trochę włoszczyzny.
    Mięso gotuje się na wolniutkim ogniu do miękkości.
    Podaje je z kaszą (gryczaną, jęczmienną, jaglaną) oraz z jakąś surówką (kiszone ogórki są do tego rewelacyjne)

    GOHA i Dareczek (02.04.03)

    #1321984

    usianka

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    Tak z ciekawosci zapytam – czy w tej kostce rosolowej to jest glutaminian sodu? Nie zdrowiej by bylo sypnąć sól, pieprz i ziółek, choćby w zestawie typu FitUp Kamisu?

    A pisząc juz zupelnie powaznie – kilka lat temu przestalam uzywac wszelkich kostek rosolowych – w imie zdrowszego jedzenia – mam nadzieje

    Ula i Emilka (3 latka)



    #1321985

    goha

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    Muszę sprawdzić skład kostki.
    Rzeczywiście dobry pomysł, następnym razem sypnę Fitup’em Kamisu Dzięki!!

    GOHA i Dareczek (02.04.03)

    #1321986

    vieta

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    superowo, że załozyłaś ten watek.. ja raczkuję w tym temacie

    #1321987

    goha

    Re: Jajka prawie w majonezie

    Jajka gotujemy na trwardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy np w ćwiartki.
    Przygotowujemy „sos”:
    jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżeczkami musztardy (w zalezności od smaku), solą (np ziołową), pieprzem oraz groszkiem konserwowym.
    „Sos” mieszamy z jajkami. Można posypać zieleninką np natką/szczypiorkiem – jak kto lubi.
    Danie to nie jest bombą kaloryczną, ALE jest CIĘŻKOSTRAWNE czyli cudownie zapychające i przez dłuższy czas nie chce się jeść Polecam tym którzy się odchudzają

    GOHA i Dareczek (02.04.03)

    #1321988

    qr-chuck

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    Zamiast kostki rosołowej można dodać korzeń i liście selera i lubczyk 🙂

    Pozdrawiam,
    Anka



    #1321989

    goha

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    Lubczyk powiadasz
    Dzięki za podpowiedź

    GOHA i Dareczek (02.04.03)

    #1321990

    aniaos

    salatki, surowki

    to ja wiosennie:

    1. salatka pyszna:

    kilka jajek na twardo
    szczypior
    rzodkiewka
    jogrt naturalny
    odrobina majonezu
    sol
    pieprz

    jajka i rzodkiewke pokroic w duza kostke, posiekac szczypior (ale tez niezbyt drobno), dodac jogurt (tyle,zeby wszystko bylo fajnei „zwiazane”,ale zeby nie wyszla z tego zupa) i odrobine majonezu (tu wedlug uznania – moj tato robi prawie z samym majonezem. ja za nim nie przepadam i daje odrobine), przyprawy – wymieszac i gotowe. najlepsze jest wtedy, gdy robimy szybko i jajk as ajeszcze cieple… 🙂

    2. salatka ziemniaczana 1
    gotowane ziemniaki, czosnek, koper, oliwa z oliwek – ziemniaki w gruba kostke, koper i czosnek drobno, do tego oliwa lub ewentualnie jogurt. duzo soli i pieprzu 🙂

    3. salatka ziemniaczana 2
    ziemniaki j.w., do tego pokrojony w kostke kiszony ogorek (moze byc tez zamiast swiezy), czosnek i jogurt.

    4. salatka wiosenna

    salata porwana w strzepy, cwiartki pomidora, cwiartki jajka, szczypiorek, oliwa z oliwek, sol, pieprz i swieza bazylia

    5. selerowa

    seler stary na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru, soli, duzo orzechow wloskich

    6. pomaranczowa

    marchew starta na grubych oczkach, pomarancze (kazda czastka przecieta na pol) – wszystko posypane odrobina cukru i polane sokiem wycisnietym z pomaranczy.

    7. moja ulubiona

    marchew i jablko starte na grubych oczkach, jogurt naturalny, odrobina cukru. mozna dodac orzechy albo zamiast jogurtu slodka, gesta smietanke (wtedy jest p y s z n a , ale kaloryczna…)

    8. brokulowa

    zblanszowane brokuly (w rozyczkach), pomidor w cwiartkach (bez skory koniecznie – zupelnie inny smak!), ogorek w polowki talarkow, czosnek, jogurt naturalny, sol i pieprz

    9. tradycyjna a la grecka

    salata podarta na strzepy, pomidor (jak w brokulowej), ogorek (rowneiz j.w.), oliwki (najlepiej te kupowane w delikatesach na wage – takie wielkie, ciezkei, aromatyczne i tluste 😉 ), feta (najlepsza jest firmy megle – obecnie prawie nei do dostania. kupuje arle w kosteczkach, jest lepsza od mlekovity), czosnek (nacieram nim miske do salaty i odrobine dodaje do oliwy), oliwa z oliwek, swieza bazylia…

    ania i makary 🙂

    #1321991

    mirabelka79

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    co znaczy „odszumowuje”???

    #1321992

    goha

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    W pierwszej fazie gotowania na powierzchni wywaru pojawiaja się zdenaturowane białko i tworzy biały nalot, czasami pianę. usunięcie tego z powierzchni wywaru nazywa się odszumowaniem. Przynajmniej u mnie w domu tak to określano

    GOHA i Dareczek (02.04.03)



    #1321993

    aniaos

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    u mnie tez. i fachowcy takze uzywaja tego okreslenia 🙂

    ania i makary 🙂

    #1321994

    Anonim

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    W tym Fitcie to też niestety jakieś dodatki sztuczne są.



    #1321995

    goha

    Re: Dietetyczne potrawy Wielkanocne

    Dużo ciekawych pomysłów i rozwiązań. Polecam.

    http://www.diety.kobieta.pl/index.php/mid/22/fid/423/

    GOHA i Dareczek (02.04.03)

    #1321996

    eja

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    Napisze Ci tyle, że nie zdrowo jest mieszać potrawy tłuste z kwaśnymi. I tak na przykłąd bigos znikł z mojego menu juz dawno, tak samo bardzo lubiłam żeberka w sosie własnym a do tego ogórek kiszony – bomba dla organizmu… Pisze to bo wyczytałam, że do wołowiny podajesz kiszone ogórki
    No i oczywiście kostka rosołowa – czyli sama chemia dobra w smaku, nic poza tym. Ja dodaję suszone i zmielone warzywa oraz rozmaite przyprawy od A-Z Kostki juz dawno nie używam, ze względów zdrowotnych

    Agatka <20.04.2004> i Dorotka <23.01.2006>

    #1321997

    vieta

    Re: ZDROWE ODŻYWIANIE-przepisy

    sama suszysz i mielisz warzywa?


    Julia&ktosik [oby]

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close