Wystarczy 15 minut i ciepły budyń. Ciastko wyjdzie pyszniejsze niż napoleonka

Cytując Kubusia Puchatka, czasami mamy ochotę „na małe co nieco”. Dzisiaj przedstawiamy przepis na szybkie i pyszne ciastko, które zrobisz już w 15 minut.

Zdarza się, że przetrząsasz kuchnię w poszukiwaniu czegoś słodkiego? Najgorszy scenariusz jest taki, że nic w szafkach nie znajdujesz. Co wtedy? Wtedy przygotuj kilka składników i wykonaj to ekspresowe ciastko smaczniejsze niż tradycyjna napoleonka. Zaskakujący jest nie tylko krótki czas przygotowania, ale i smak, który może wydawać się oczywistym, a wcale takim nie jest. Bez wysiłku zaspokoisz ochotę na małe co nieco.

Zaskakująco pyszne ciastko – napoleonka na krakersach

Szybka napoleonka na krakersach to uproszczona wersja skomplikowanego ciastka z cukierni. Chrupiące krakersy zastąpią liczne warstwy z oryginalnej napoleonki, a całość przygotowania zajmie ci tle, ile miksowanie kremu. Zaczynamy.

Składniki na formę o wymiarach około 26 x 22 :

  • 1 opk. budyniu waniliowego
  • 2 opk. cukru waniliowego
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 250 g prostokątnych lub kwadratowych krakersów
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnoziarnistego)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
  • wzbogacony wariant ciastka: tabliczka gorzkiej czekolady

W alternatywnie możesz wykonać dwie warstwy kremu, aby ciastko było wyższe. Wtedy przygotuj sobie każdego składnika o połowę więcej i koniecznie wyższą formę. Niektórzy również używają zamiast cukru pudru laną czekoladę na wierzch ciasta. W tej wersji lepiej komponuje się gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao.

Sposób przygotowania ciastka. Ekspresowo i smacznie

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż krakersy bez żadnej przerwy, mają zapełnić cały dół blachy. Odstaw na bok.
  2. Do pojemnika wlej 500 ml mleka i dosyp do niego mąkę, budyń i żółtka. Wymieszaj na gładką masę.
  3. W garnku zagotuj resztę mleka (500 ml) z masłem, cukrem drobnoziarnistym i cukrem wanilinowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo dolewaj masę z pierwszego pojemnika i energicznie zamieszaj.
  4. Zmniejsz gaz i gotuj, aż masa zgęstnieje i zacznie wypuszczać charakterystyczne bąbelki.
  5. Na przygotowaną na początku blachę wyłóż ciepły ale nie gorący krem i przełóż drugą warstwą krakersów. To jest wierzch twojego ciasta.
  6. Formę włóż do lodówki na około 2,5h.
  7. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.
Dodatki ślubne

Bukiety ślubne

Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

Czytaj dalej →
Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo