Cytując Kubusia Puchatka, czasami mamy ochotę „na małe co nieco”. Dzisiaj przedstawiamy przepis na szybkie i pyszne ciastko, które zrobisz już w 15 minut.
Zdarza się, że przetrząsasz kuchnię w poszukiwaniu czegoś słodkiego? Najgorszy scenariusz jest taki, że nic w szafkach nie znajdujesz. Co wtedy? Wtedy przygotuj kilka składników i wykonaj to ekspresowe ciastko smaczniejsze niż tradycyjna napoleonka. Zaskakujący jest nie tylko krótki czas przygotowania, ale i smak, który może wydawać się oczywistym, a wcale takim nie jest. Bez wysiłku zaspokoisz ochotę na małe co nieco.
Zaskakująco pyszne ciastko – napoleonka na krakersach
Szybka napoleonka na krakersach to uproszczona wersja skomplikowanego ciastka z cukierni. Chrupiące krakersy zastąpią liczne warstwy z oryginalnej napoleonki, a całość przygotowania zajmie ci tle, ile miksowanie kremu. Zaczynamy.
Składniki na formę o wymiarach około 26 x 22 :
- 1 opk. budyniu waniliowego
- 2 opk. cukru waniliowego
- 1 l mleka
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 250 g prostokątnych lub kwadratowych krakersów
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnoziarnistego)
- 1 szklanka mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
- wzbogacony wariant ciastka: tabliczka gorzkiej czekolady
W alternatywnie możesz wykonać dwie warstwy kremu, aby ciastko było wyższe. Wtedy przygotuj sobie każdego składnika o połowę więcej i koniecznie wyższą formę. Niektórzy również używają zamiast cukru pudru laną czekoladę na wierzch ciasta. W tej wersji lepiej komponuje się gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao.
Sposób przygotowania ciastka. Ekspresowo i smacznie
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż krakersy bez żadnej przerwy, mają zapełnić cały dół blachy. Odstaw na bok.
- Do pojemnika wlej 500 ml mleka i dosyp do niego mąkę, budyń i żółtka. Wymieszaj na gładką masę.
- W garnku zagotuj resztę mleka (500 ml) z masłem, cukrem drobnoziarnistym i cukrem wanilinowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo dolewaj masę z pierwszego pojemnika i energicznie zamieszaj.
- Zmniejsz gaz i gotuj, aż masa zgęstnieje i zacznie wypuszczać charakterystyczne bąbelki.
- Na przygotowaną na początku blachę wyłóż ciepły ale nie gorący krem i przełóż drugą warstwą krakersów. To jest wierzch twojego ciasta.
- Formę włóż do lodówki na około 2,5h.
- Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.