Wystarczy 15 minut i ciepły budyń. Ciastko wyjdzie pyszniejsze niż napoleonka elementary school 2023 07 27 20

Wystarczy 15 minut i ciepły budyń. Ciastko wyjdzie pyszniejsze niż napoleonka

Cytując Kubusia Puchatka, czasami mamy ochotę „na małe co nieco”. Dzisiaj przedstawiamy przepis na szybkie i pyszne ciastko, które zrobisz już w 15 minut.

Zdarza się, że przetrząsasz kuchnię w poszukiwaniu czegoś słodkiego? Najgorszy scenariusz jest taki, że nic w szafkach nie znajdujesz. Co wtedy? Wtedy przygotuj kilka składników i wykonaj to ekspresowe ciastko smaczniejsze niż tradycyjna napoleonka. Zaskakujący jest nie tylko krótki czas przygotowania, ale i smak, który może wydawać się oczywistym, a wcale takim nie jest. Bez wysiłku zaspokoisz ochotę na małe co nieco.

Zaskakująco pyszne ciastko – napoleonka na krakersach

Szybka napoleonka na krakersach to uproszczona wersja skomplikowanego ciastka z cukierni. Chrupiące krakersy zastąpią liczne warstwy z oryginalnej napoleonki, a całość przygotowania zajmie ci tle, ile miksowanie kremu. Zaczynamy.

Składniki na formę o wymiarach około 26 x 22 :

  • 1 opk. budyniu waniliowego
  • 2 opk. cukru waniliowego
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 250 g prostokątnych lub kwadratowych krakersów
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnoziarnistego)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
  • wzbogacony wariant ciastka: tabliczka gorzkiej czekolady

W alternatywnie możesz wykonać dwie warstwy kremu, aby ciastko było wyższe. Wtedy przygotuj sobie każdego składnika o połowę więcej i koniecznie wyższą formę. Niektórzy również używają zamiast cukru pudru laną czekoladę na wierzch ciasta. W tej wersji lepiej komponuje się gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao.

Sposób przygotowania ciastka. Ekspresowo i smacznie

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż krakersy bez żadnej przerwy, mają zapełnić cały dół blachy. Odstaw na bok.
  2. Do pojemnika wlej 500 ml mleka i dosyp do niego mąkę, budyń i żółtka. Wymieszaj na gładką masę.
  3. W garnku zagotuj resztę mleka (500 ml) z masłem, cukrem drobnoziarnistym i cukrem wanilinowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo dolewaj masę z pierwszego pojemnika i energicznie zamieszaj.
  4. Zmniejsz gaz i gotuj, aż masa zgęstnieje i zacznie wypuszczać charakterystyczne bąbelki.
  5. Na przygotowaną na początku blachę wyłóż ciepły ale nie gorący krem i przełóż drugą warstwą krakersów. To jest wierzch twojego ciasta.
  6. Formę włóż do lodówki na około 2,5h.
  7. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.