6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?

Przykład idzie z góry!

Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy zabierają drożdżówki, piją kolorowe napoje, to traktujące je jako autorytet dziecko robi to samo.

Unikaj słowa “musisz”!

“Dziecko zmuszone, to dziecko nieszczęśliwe i zniechęcone. Ważne jest, żeby zainspirować, pokazać, że warzywa są wyjątkowo smaczne, kolorowe, a przy tym dają frajdę przy przygotowywaniu posiłków. Wybierz kilka dni w tygodniu, kiedy stale będziesz gotować lub robić szybkie warzywne przekąski ze swoim dzieckiem.” – mówi dietetyk z sieci Klubów sportowych dla kobiet Mrs.Sporty.

Niech będą to sałatki, placuszki owsiane, pieczone babeczki z pełnoziarnistej mąki, czy owocowe szaszłyki. Pozwól dziecku wyszukać ulubione produkty w sklepie i wspólnie znajdźcie przepisy, które je wykorzystują. Z gotowania można uczynić zabawę, a później zjeść nowe dania z całą rodziną. Nie zapomnij pochwalić dziecka za takie zaangażowanie!

Zrób album z inspiracjami żywieniowymi

Szukaj w internecie przepisów dla dzieci na zaskakujące dania. Kilka z nich wydrukuj i zrób z nich album. Koktajle z ulubionych owoców twojego dziecka okażą się dużo smaczniejsze, gdy najpierw pokażesz je maluszkowi na ładnej fotografi. Z własnoręcznie przygotowanych dań można zrobić album i nazywać przygotowane potrawy samodzielnie. Fantazjujcie, wygłupiajcie się – niech to będzie doskonała zabawa!

 

Kolorowe akcesoria do gotowania i pieczenia

BEz problemu znajdziesz je w sklepach i supermarketach. Kolorowe foremki na muffinki, fartuszek, deska do krojenia, łopatki, sztućce, talerze, kubeczki, termosy czy foremki do mrożenia – każde z tych akcesoriów sprawi, że samo przygotowywanie potraw będzie przyjemnością.

Zapakuj dziecku do szkoły zdrowy posiłek w ciekawej formie

Inne dzieci będą się nim zachwycały, a twoja pociecha wróci do domu dumna z posiadania przekąski, którą chciało mieć każde dziecko! Co to może być?

Chociażby placuszki w formie myszki miki, naleśniki z twarożkiem w kształcie serduszek, muffinki z jajek z warzywami w kolorowych papilotkach, szaszłyki owocowe, frytki z dyni, koreczki warzywne, koktajl owocowy z nasionami Chia, tortilla domowa pełnoziarnista z kurczakiem i sałatką, czy zwykła kanapka i garść pomidorków koktajlowych, które dzieci uwielbiają i mogą się nimi bawić! Niech Twoje dziecko będzie dumne, że nie ma ze sobą zwykłej kanapki! – zachęca dietetyczna Mrs.Sporty.

Zarażajcie innych miłością do zdrowego odżywiania!

Zrób z dzieckiem zdrowe ciasteczka lub pełnoziarniste owsiane batoniki. Niech weźmie do szkoły większą ilość. Wzbudzi ciekawość i zainteresowanie innych, a po przyjściu do domu okażę się ze wszystko zniknęło, zaś Twoja pociecha chce tego więcej i wcale nie ma ochoty na sklepowe słodycze!

Doskonałą okazją do skosztowania zdrowych słodkości jest też przyjęcie urodzinowe. Sprawdź, jak przygotować domowy tort >>>>

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general