6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?

Przykład idzie z góry!

Dziecko wynosi swoje nawyki żywieniowe z domu: wszystko co robi wynika z obserwacji i jest naśladownictwem rodziców lub starszego rodzeństwa. Jeśli rodzice jedzą słodycze, do pracy zabierają drożdżówki, piją kolorowe napoje, to traktujące je jako autorytet dziecko robi to samo.

6 sposobów, jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?
Pixabay

Unikaj słowa “musisz”!

“Dziecko zmuszone, to dziecko nieszczęśliwe i zniechęcone. Ważne jest, żeby zainspirować, pokazać, że warzywa są wyjątkowo smaczne, kolorowe, a przy tym dają frajdę przy przygotowywaniu posiłków. Wybierz kilka dni w tygodniu, kiedy stale będziesz gotować lub robić szybkie warzywne przekąski ze swoim dzieckiem.” – mówi dietetyk z sieci Klubów sportowych dla kobiet Mrs.Sporty.

Niech będą to sałatki, placuszki owsiane, pieczone babeczki z pełnoziarnistej mąki, czy owocowe szaszłyki. Pozwól dziecku wyszukać ulubione produkty w sklepie i wspólnie znajdźcie przepisy, które je wykorzystują. Z gotowania można uczynić zabawę, a później zjeść nowe dania z całą rodziną. Nie zapomnij pochwalić dziecka za takie zaangażowanie!

Zrób album z inspiracjami żywieniowymi

Szukaj w internecie przepisów dla dzieci na zaskakujące dania. Kilka z nich wydrukuj i zrób z nich album. Koktajle z ulubionych owoców twojego dziecka okażą się dużo smaczniejsze, gdy najpierw pokażesz je maluszkowi na ładnej fotografi. Z własnoręcznie przygotowanych dań można zrobić album i nazywać przygotowane potrawy samodzielnie. Fantazjujcie, wygłupiajcie się – niech to będzie doskonała zabawa!

 

Kolorowe akcesoria do gotowania i pieczenia

BEz problemu znajdziesz je w sklepach i supermarketach. Kolorowe foremki na muffinki, fartuszek, deska do krojenia, łopatki, sztućce, talerze, kubeczki, termosy czy foremki do mrożenia – każde z tych akcesoriów sprawi, że samo przygotowywanie potraw będzie przyjemnością.

Zapakuj dziecku do szkoły zdrowy posiłek w ciekawej formie

Inne dzieci będą się nim zachwycały, a twoja pociecha wróci do domu dumna z posiadania przekąski, którą chciało mieć każde dziecko! Co to może być?

Chociażby placuszki w formie myszki miki, naleśniki z twarożkiem w kształcie serduszek, muffinki z jajek z warzywami w kolorowych papilotkach, szaszłyki owocowe, frytki z dyni, koreczki warzywne, koktajl owocowy z nasionami Chia, tortilla domowa pełnoziarnista z kurczakiem i sałatką, czy zwykła kanapka i garść pomidorków koktajlowych, które dzieci uwielbiają i mogą się nimi bawić! Niech Twoje dziecko będzie dumne, że nie ma ze sobą zwykłej kanapki! – zachęca dietetyczna Mrs.Sporty.

Zarażajcie innych miłością do zdrowego odżywiania!

Zrób z dzieckiem zdrowe ciasteczka lub pełnoziarniste owsiane batoniki. Niech weźmie do szkoły większą ilość. Wzbudzi ciekawość i zainteresowanie innych, a po przyjściu do domu okażę się ze wszystko zniknęło, zaś Twoja pociecha chce tego więcej i wcale nie ma ochoty na sklepowe słodycze!

Sprawdź:  Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Doskonałą okazją do skosztowania zdrowych słodkości jest też przyjęcie urodzinowe. Sprawdź, jak przygotować domowy tort >>>>

Dodaj komentarz

Książki dla dzieci
Książki dla dzieci – od niemowlaka do przedszkolaka
Dzieci uwielbiają książki – na serio. Zwłaszcza zanim wejdą w wiek szkolny, kiedy czytanie stanie się obowiązkiem. Z ogromnej liczby pozycji dostępnych w księgarniach i sklepach wybraliśmy więc kilka najciekawszych.
Czytaj dalej
Ciąża
Baby Blues po porodzie
Dopadł Cię syndrom Baby Blues? Sprawdź, jak możesz go pokonać! Wywołuje poczucie wielkiego osamotnienia, sprawia, że kobiety nie potrafią się cieszyć macierzyństwem, a swoimi objawami przypomina klasyczną depresję. Baby Blues, bo
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej