Smażysz na patelni? Przykryj ją durszlakiem. Nietypowy trik rozwiąże poważny kłopot każdej pani domu

Zamiast dokładać sobie kłopotów podczas smażenia potraw, przykryj patelnię durszlakiem. Po co to robić? Okazuje się, że niepozorny przedmiot może pomóc uniknąć sprzątania całej kuchni. Sprawdź, co należy zrobić i ciesz się czystym pomieszczeniem bez skazy.

Niektórzy korzystają z patelni do smażenia nawet i codziennie. To szybka i prosta metoda na przygotowanie wielu dań. Jeśli jednak dodamy sporo tłuszczu, który późnej będzie miał styczność z wodą, cała kuchnia szybko się brudzi przez tryskający płyn. Na szczęście możesz tego uniknąć. Wystarczy, że sięgniesz po durszlak.

Duszenie a smażenie mięsa. Jaka jest różnica?

Dobrze przygotowane mięso duszone pokryte jest własnym sosem. Jest również miękkie, wilgotne, soczyste i z łatwością odchodzi od kości. Podczas smażenia zaś na patelni dominuje tłuszcz, a cała soczystość pozostaje w środku i tworzy się zwarta konsystencja. Niektórzy niechcący dopuszczają do duszenia mięsa zamiast smażenia, poprzez przykrywanie patelni pokrywką. Okazuje się jednak, że inny sposób na uniknięcie wycieku tłuszczu jest skuteczniejszy.

Przykryj patelnię metalowym durszlakiem. Od razu zażegnasz popularny problem

Metalowy durszlak zazwyczaj służy nam do odcedzania makaronu i warzyw z cieczy. Okazuje się jednak, że możesz go wykorzystać w zupełnie innym celu. Zobacz, co się stanie, jeśli przykryjesz nim patelnię podczas smażenia potraw w domu. Szybko zauważysz, że problem pryskającego i brudzącego wszystko wokół tłuszczu zniknie. Dziurki z kolei zapewnią obieg powietrza, dziki czemu potrawy wciąż będą się smażyć, a nie dusić. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by co jakiś czas podnosić naczynie do góry. Wszystko ze względu na to, że niewielka ilość pary wodnej mimo wszystko może wracać na patelnię i przyczyniać się do delikatnego duszenia. Nie zapominaj też, by jedzenie do smażenia zawsze wrzucać na dobrze rozgrzany olej lub inny wybrany tłuszcz i by zostawić na patelni nieco miejsca. Dzięki temu żywność nie będzie dusiła się w swoich sokach.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo