Czy należy myć jajka? Eksperci zaskakują odpowiedzią

Co było pierwsze, jajko czy… umyte jajko? Przychodząc do domu zawsze myjemy ręce. Warzywa i owoce przed spożyciem również dokładnie myjemy, a nawet obieramy ze skórki. Przecież powszechnie wiadomo, że nieprzetworzoną żywność należy przed spożyciem umyć. Więc jak to jest w przypadku jajek?

Jajka kojarzą nam się z pysznym śniadaniami, lejącym lub ściętym żółtkiem i dużą ilością białka. Nie jeden obóz harcerski stawiał rano na jajecznicę z ogniska. Mimo wszystko, jajka od zawsze budzą sporo kontrowersji. Zdania są podzielone co do zdrowej ilości ich spożycia w ciągu dnia i czy można jeść je na surowo. A może nie jeść ich wcale? Dochodzi do tego odwieczne pytanie – nie „co było pierwsze, jajko czy kura?” – ale czy należy myć jajka?

Czy myć jajka przed włożeniem do lodówki? Odpowiedź może zaskoczyć

Skorupka stanowi skuteczną ochronę białka i żółtka przed zanieczyszczeniami z zewnątrz. Oznacza to jednak, że mogą znajdować się na niej różnego rodzaju drobnoustroje i bakterie. W takiej sytuacji naturalnym jest, że chcemy jajko umyć przed włożeniem go do lodówki. Jednak powinniśmy się tego wystrzegać. Wiele eksperckich głosów przestrzega przed myciem jajek. Powoduje to uszkodzenie naturalnej otoczki skorupki. Ułatwi to wniknięciu bakterii do wewnątrz jajka. Nie tylko możemy spowodować, że jajko zostanie zaatakowane przez bakterie, ale i skrócimy jego podatność do spożycia. Jednak dotyczy to jajek, które będziemy długotrwale przechowywać. Więc co z jajkami, które chcemy od razu spożyć?

Czy myć jajka przed rozbiciem? Czy ochroni nas to przed salmonellą?

Jajko należy umyć dopiero przed zamiarem zjedzenia go, szczególnie kiedy jajko ma nie zostać poddane obróbce termicznej. Podczas rozbicia bakterie mogą przedostać się bezpośrednio na białko i żółtko. Jeśli na skorupce znajdowała się salmonella, będzie ona teraz bezpośrednio na jajku. Aby zminimalizować ryzyko zarażenia się salmonellą, konieczne jest wyparzenie jajka poprzez zalanie wrzątkiem. Zaleca się takie moczenie jajka przez 2 minuty i następnie opłukanie go pod bieżącą wodą.

Przechowywanie jajek. Jeśli ich nie myć, to jak przechowywać?

Do przechowywania jajek w lodówce najlepiej wydzielić oddzielny pojemnik, żeby skorupki nie miały kontaktu z innym produktami ani półkami. Dodatkowo, aby nie przenieść baterii i drobnoustrojów na wnętrze lodówki i inne produkty, należy po kontakcie ze skorupką jajka natychmiast umyć ręce w ciepłej wodzie z mydłem.

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo