Współczesny człowiek spożywa coraz mniej magnezu, ponieważ zbyt często sięga po produkty wysoko przetworzone, w których jest go mało. Ponadto sól, białka, tłuszcze, fityniany i szczawiany osłabiają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Dla porównania w XX wieku przeciętne dzienne spożycie magnezu wynosiło 500 mg, podczas gdy dziś jest to zaledwie 175 mg. Szczególnie nasilony problem obserwuje się w krajach wysoko rozwiniętych, bo stres sprzyja wypłukiwaniu tego pierwiastka. Co jeść, żeby uniknąć niedoborów magnezu?
Poznaj funkcje magnezu w organizmie człowieka
Magnez to czwarty pierwiastek pod względem rozpowszechnienia w organizmie człowieka, gdyż pełni wiele istotnych funkcji.
- Uczestniczy w licznych procesach metabolicznych. Odpowiada za przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów z uwolnieniem energii w postaci cząsteczek ATP. Ponadto odgrywa ważną rolę w syntezie DNA.
- Pod wpływem magnezu organizm uzyskuje aktywne formy witamin z grupy B.
- Reguluje pracę układu nerwowego i przesyłanie impulsów między neuronami.
- Zapewnia prawidłową pracę mięśni.
- Optymalizuje poziom cukru we krwi.
- Wspiera zdrowie kości i zębów, ponieważ odpowiada za transport wapnia. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko osteoporozy.
- Podnosi odporność na stres i pomaga lepiej radzić sobie z wyzwaniami.
- Wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze, w tym pamięć i koncentrację.
- Zapewnia prawidłową pracę serca i układu krążenia.
- Reguluje ciśnienie krwi i przeciwdziała nadciśnieniu.
- Przy udziale magnezu powstaje aktywna forma witaminy D3.
- Ułatwia zasypianie.
Żywność bogata w magnez
Magnez występuje w wielu produktach spożywczych. Najwięcej tego cennego pierwiastka znajdziesz w:
- pestkach dyni,
- brązowym ryżu,
- płatkach i kaszy owsianej,
- białej i czerwonej fasoli,
- ciecierzycy,
- szpinaku,
- migdałach,
- nasionach słonecznika,
- kaszy gryczanej.
Do czego prowadzi niedobór magnezu?
Niedobór magnezu wywiera negatywny wpływ na organizm. Pogorszeniu ulega zdrowie i samopoczucie. Osoby, u których podaż tego pierwiastka jest niedostateczna, częściej skarżą się na bolesne skurcze, drganie powieki, większą podatność na stres i ogólne rozdrażnienie. Wiele z nich boryka się również z zaburzeniami snu, problemami z pamięcią i trudnościami z koncentracją. Gdy brakuje tego minerału, kości stają się słabsze i bardziej podatne na złamania. Zwiększa się też ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Niedobór magnezu odbija się niekorzystnie na stanie włosów.
Jaki magnez najlepszy? Podpowiadamy, jak wybrać suplement diety
Nie zawsze udaje się zaspokoić zapotrzebowanie na magnez poprzez zdrową i zbilansowaną dietę. W takiej sytuacji warto rozważyć suplementację. Jaki najlepszy magnez zamówić, aby dobrze się przyswajał i wspierał prawidłowe funkcje organizmu? Specjaliści rekomendują formy organiczne. Zauważono bowiem, że mleczan, asparaginian, jabłczan i acetylotaurynian przyswaja się lepiej niż tlenek magnezu. Na szczególną uwagę zasługują również kompleksy zawierające ten pierwiastek.
Magnez najlepiej przyjmować po posiłku, popijając go wodą. Rekomenduje się kilka mniejszych porcji zamiast jednej dużej. Przekłada się to na lepszą przyswajalność tego minerału.