Jak długo gotować pstrąga do galarety? Pod uwagę trzeba wziąć szczególnie jeden czynnik

Ryba w galarecie to potrawa, bez której niektórzy nie wyobrażają sobie ważnych rodzinnych uroczystości. Najczęściej gości na stołach w święta, często jest jedną z 12 wigilijnych potraw. Przygotowanie może jednak nie być najprostsze, zwłaszcza jeśli rozgotujemy rybę. Filet z pstrąga w galarecie – jak przygotować pyszną rybę nie tylko na święta? Jak długo gotować pstrąga do galarety?

Jak długo gotować pstrąga do galarety?

Zbyt długo gotowana ryba może zacząć się rozpadać i straci większość swoich walorów, dlatego trzeba na to szczególnie uważać. Długość gotowania zależy jednak od kilku czynników. Jeśli do wykonania potrawy użyliśmy filetów, powinno się je gotować mniej więcej od 8 do maksymalnie 10 minut. Natomiast w przypadku gotowania całych, wypatroszonych pstrągów, czas z pewnością się wydłuży, nawet do około 20 minut. Wszystko zależy jednak od wielkości ryby. Przed wyjęciem z wody warto nakłuć rybę widelcem i sprawdzić, czy jest już gotowa. Najlepiej gotować rybę na wolnym ogniu.

Zobacz: Czy myć karpia przed zamrożeniem? Te triki pozwolą rybie dłużej zachować walory smakowe

Jak zrobić pstrąga w galarecie?

Pstrąg w galarecie to świetna opcja na wigilijną wieczerzę, jeśli domownicy nie są fanami smaku karpia. Pstrąg doskonale sprawdzi się jako alternatywa. Przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest specjalnie skomplikowane. Poniższy przepis pochodzi ze strony olgasmile.com.

Przepis na pstrąga w galarecie – składniki:

  • 6 pstrągów po 300g każdy
  • włoszczyzna
  • 2 średnie cebule
  • garść rodzynek
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • cukier
  • żelatyna lub agar agar na 2 litry płynu
  • 2 łyżki oleju lub masła

Pstrąg w galarecie – przepis:

  1. Oprawione i wypatroszone pstrągi kroimy na kilka kawałków, następnie solimy i odstawiamy na ok. pół godziny,
  2. Na patelni podsmażamy posiekaną włoszczyznę, cebule, a następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy ok. 2 litrami wody,
  3. dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, rodzynki, płetwy i głowę ryby, pieprz,
  4. Wyławiamy gotujące się produkty i pozostawiamy czysty wywar,
  5. Kawałki pstrągów wkładamy do gotującego się wywaru i na małym ogniu gotujemy około 8 minut.

Sprawdź: Panierka odpada od ryby? Teściowa zdradziła mi sekret. Dzięki temu utrzyma się na swoim miejscu

Czytelnicy pytają, jak się robi pstrąga w galarecie

Jak przygotować pstrąga w galarecie?

Warto go najpierw pokawałkować i gotować na delikatnym ogniu w wywarze z warzyw, ziół i przyprawa.

Ile gotować pstrąga do galarety?

Jeśli użyliśmy filety, to wystarczy około 8-10 minut.

Źródła:
Rozrywka

9 Księżniczek Disneya w roli mamy

Isaiah Keith Stephens na swoim Instagramie nazwał siebie Disney Mashup Guy. Nic więc dziwnego, że magazyn Cosmopolitan z okazji Dnia Matki poprosił go o przygotowanie grafik przedstawiających księżniczki (i jedną...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo