Panierka odpada od ryby? Teściowa zdradziła mi sekret. Dzięki temu utrzyma się na swoim miejscu

Smażenie ryby w panierce pozornie wydaje się proste. Często się jednak zdarza, że nie trzyma się ona odpowiednio i odpada, a ty zbierasz jej resztki z patelni. Żeby tego uniknąć, możesz wypróbować pewien trik. Zdradziła mi go teściowa i już nie robię inaczej.

Ryby są zdrowe i warto spożywać je regularnie. Wiele osób preferuje formę smażoną w panierce, jednak zdarza się, że już podczas smażenia się odkleja. Nie każdy wie, że kłopot można rozwiązać prostym sposobem. Wszystko, co musisz zrobić, to połączyć mąkę pszenną do panierki z czymś innym. Z czym? Podpowiadamy.

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Jaka jest najlepsza panierka do ryb? Przygotuj ją w ten sposób, a nie odpadnie

To, w czym obtoczysz rybę do smażenia, jest bardzo istotne. Choć większość osób stawia na wersję tradycyjną w postaci mąki, jajka i bułki tartej, możesz mieć pewność, że taka otoczka odpadnie już podczas smażenia. Jakiś czas temu teściowa zdradziła mi sekret co zrobić, by się tak nie stało. Wcześniej nawet nie podejrzewałam, że to takie proste. Wystarczy bowiem, że mąkę pszenną wymiesza się z kukurydzianą w proporcji 5:1. Później należy obtoczyć rybę i smażyć, jednak są też inne rzeczy, o których nie powinno się zapominać. Przede wszystkim pamiętaj, by obtoczone mięso wyłożyć na patelnię od razu. Jeśli będziesz zwlekać, panierka nie będzie zbyt smaczna i zacznie się odklejać. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Sprawdź: Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?

Co trzeba zrobić, żeby panierka nie odchodziła? Zwróć na to uwagę

Oprócz przygotowania odpowiedniej panierki pamiętaj też o innych rzeczach. Przede wszystkim nie smaż na nierozgrzanym tłuszczu. Zanim wyłożysz rybę na patelnię, upewnij się, że jest odpowiednio rozgrzany. Nie przesadź też z jego ilością – powinien sięgać nie wyżej niż do połowy ryby. Chcąc uniknąć odchodzenia panierki, pamiętaj, by przewracać rybę tylko raz. Ciągłe przewracanie może negatywnie wpłynąć na jej strukturę.

Sprawdź: Jak gotować mrożone pierogi?

Niemowlę, Karmienie niemowląt

Ile mleka dla noworodka?

Jaką ilość pokarmu potrzebuje niemowlak? Jeśli czytałeś/aś mój pierwszy wpis na blogu o białej kupce to wiesz, że mieliśmy na początku delikatne problemy z karmieniem Zuzi. Od głodówki po obżarstwo...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Błogosławieństwo rodziców

Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...

Czytaj dalej →
Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general