Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą.

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Lukier maślany idealnie nadaje się do babki wielkanocnej.

Czas przygotowania: 90 min

Składniki na ciasto:

  • 135 ml letniej wody
  • 50 g cukru pudru
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 130 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 75 g trzcinowego lub brązowego cukru
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g startej gorzkiej czekolady

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową:

Przepis na babkę wielkanocną:

  1. Łyżkę cukru pudru oraz drożdże ucieramy do momentu, aż się rozpuszczą.
  2. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy wodę, pozostały cukier puder, jajko, żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy.
  3. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Dodajemy sól oraz masło. Ponownie mieszamy. Ciasto wyrabiamy łyżką lub ręką.
  4. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. W międzyczasie natłuszczamy formę na babkę.
  6. Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Im bardziej rozdrobnimy czekoladę, tym łatwiej rozprowadzimy nadzienie po wierzchu ciasta.
  7. Uderzamy pięścią w wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie przekładamy całość na posypaną stolnicę. Mąką posypujemy, również wierzch ciasta.
  8. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm oraz grubości 1-2 cm. Rozkładamy na nim nadzienie pozostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Zwijamy ciasno w roladę i delikatnie przekładamy do formy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli babka za szybko się zarumieni, możemy ją przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy na metalową kratkę do ostygnięcia.
  10. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem maślanym.

Pamiętaj:

Nie przetrzymuj zbyt długo po upieczeniu babki drożdżowej w piekarniku, żeby nie wyschło.

Jak przechowywać babkę drożdżową po upieczeniu?

Babka drożdżowa zachowuje swoją świeżość, jeśli po ostudzeniu szczelnie zamkniemy ją w hermetycznym pojemniku. Wówczas jest w stanie zachować swoją świeżość przez kilka dni. Możesz ją także szczelnie przykryć ściereczką lub zawinąć w folię.
Drożdżową babkę można lekko odświeżyć za pomocą mleka. Wystarczy ją delikatnie polać mlekiem i wstawić na moment do rozgrzanego piekarnika.

Mrożenie babki

Ciasto drożdżowe mrozimy w hermetycznym pojemniku, przełożonym papierem do pieczenia. Możemy je przechowywać zamrożone nawet przez 3 miesiące. Babkę rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

A Wy jaką babkę preferujecie? Drożdżową czy piaskową? W jaki sposób ją przechowujecie zaraz po upieczeniu?

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne
Przepis na muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć jakiś
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej