Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą.

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Lukier maślany idealnie nadaje się do babki wielkanocnej.

Czas przygotowania: 90 min

Składniki na ciasto:

  • 135 ml letniej wody
  • 50 g cukru pudru
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 130 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 75 g trzcinowego lub brązowego cukru
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g startej gorzkiej czekolady

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową:

Przepis na babkę wielkanocną:

  1. Łyżkę cukru pudru oraz drożdże ucieramy do momentu, aż się rozpuszczą.
  2. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy wodę, pozostały cukier puder, jajko, żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy.
  3. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Dodajemy sól oraz masło. Ponownie mieszamy. Ciasto wyrabiamy łyżką lub ręką.
  4. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. W międzyczasie natłuszczamy formę na babkę.
  6. Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Im bardziej rozdrobnimy czekoladę, tym łatwiej rozprowadzimy nadzienie po wierzchu ciasta.
  7. Uderzamy pięścią w wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie przekładamy całość na posypaną stolnicę. Mąką posypujemy, również wierzch ciasta.
  8. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm oraz grubości 1-2 cm. Rozkładamy na nim nadzienie pozostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Zwijamy ciasno w roladę i delikatnie przekładamy do formy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli babka za szybko się zarumieni, możemy ją przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy na metalową kratkę do ostygnięcia.
  10. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem maślanym.

Pamiętaj:

Nie przetrzymuj zbyt długo po upieczeniu babki drożdżowej w piekarniku, żeby nie wyschło.

Jak przechowywać babkę drożdżową po upieczeniu?

Babka drożdżowa zachowuje swoją świeżość, jeśli po ostudzeniu szczelnie zamkniemy ją w hermetycznym pojemniku. Wówczas jest w stanie zachować swoją świeżość przez kilka dni. Możesz ją także szczelnie przykryć ściereczką lub zawinąć w folię.
Drożdżową babkę można lekko odświeżyć za pomocą mleka. Wystarczy ją delikatnie polać mlekiem i wstawić na moment do rozgrzanego piekarnika.

Mrożenie babki

Ciasto drożdżowe mrozimy w hermetycznym pojemniku, przełożonym papierem do pieczenia. Możemy je przechowywać zamrożone nawet przez 3 miesiące. Babkę rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

A Wy jaką babkę preferujecie? Drożdżową czy piaskową? W jaki sposób ją przechowujecie zaraz po upieczeniu?

Dodaj komentarz

Newsy
Jak rozcieńczyć spirytus do 70% (z 95%)?
Roztwór spirytusu niegdyś używany przez amatorów domowych trunków oraz młodych rodziców do przemywania pępka noworodka, w czasie pandemii koronawirusa trafił do większości domów. Jak rozcieńczyć spirytus do 70% z 95%
Czytaj dalej
Newsy
Msza dla dzieci: TV i online. Na którym kanale? O której godzinie? Sprawdź program TV na Wielkanoc 2020!
Msza dla dzieci w telewizji lub online? Dotychczas niewielu z nas brało pod uwagę taką formę uczestniczenia we mszy świętej. Jednak w czasach pandemii koronawirusa, gdy hasło #zostanwdomu nie traci
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej