Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą.

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Lukier maślany idealnie nadaje się do babki wielkanocnej.

Czas przygotowania: 90 min

Składniki na ciasto:

  • 135 ml letniej wody
  • 50 g cukru pudru
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 130 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 75 g trzcinowego lub brązowego cukru
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g startej gorzkiej czekolady

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową:

Przepis na babkę wielkanocną:

  1. Łyżkę cukru pudru oraz drożdże ucieramy do momentu, aż się rozpuszczą.
  2. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy wodę, pozostały cukier puder, jajko, żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy.
  3. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Dodajemy sól oraz masło. Ponownie mieszamy. Ciasto wyrabiamy łyżką lub ręką.
  4. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  5. W międzyczasie natłuszczamy formę na babkę.
  6. Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Im bardziej rozdrobnimy czekoladę, tym łatwiej rozprowadzimy nadzienie po wierzchu ciasta.
  7. Uderzamy pięścią w wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie przekładamy całość na posypaną stolnicę. Mąką posypujemy, również wierzch ciasta.
  8. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm oraz grubości 1-2 cm. Rozkładamy na nim nadzienie pozostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Zwijamy ciasno w roladę i delikatnie przekładamy do formy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli babka za szybko się zarumieni, możemy ją przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy na metalową kratkę do ostygnięcia.
  10. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem maślanym.
Sprawdź:  3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem

Pamiętaj:

Nie przetrzymuj zbyt długo po upieczeniu babki drożdżowej w piekarniku, żeby nie wyschło.

Jak przechowywać babkę drożdżową po upieczeniu?

Babka drożdżowa zachowuje swoją świeżość, jeśli po ostudzeniu szczelnie zamkniemy ją w hermetycznym pojemniku. Wówczas jest w stanie zachować swoją świeżość przez kilka dni. Możesz ją także szczelnie przykryć ściereczką lub zawinąć w folię.
Drożdżową babkę można lekko odświeżyć za pomocą mleka. Wystarczy ją delikatnie polać mlekiem i wstawić na moment do rozgrzanego piekarnika.

Mrożenie babki

Ciasto drożdżowe mrozimy w hermetycznym pojemniku, przełożonym papierem do pieczenia. Możemy je przechowywać zamrożone nawet przez 3 miesiące. Babkę rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

A Wy jaką babkę preferujecie? Drożdżową czy piaskową? W jaki sposób ją przechowujecie zaraz po upieczeniu?

Dodaj komentarz

Edukacja i psychologia Newsy
Kiedy dzieci wracają do szkoły? Nie przed 26 kwietnia! Konferencja premiera [09.04.2020]
"Kiedy wracamy do szkoły?" - to pytanie raz po raz zadają uczniowie i nieco już zdesperowani rodzice. Trwająca w Polsce epidemia koronawirusa była przyczyną zawieszenia lekcji i wprowadzenia kształcenia na
Czytaj dalej
Newsy
Msza dla dzieci: TV i online. Na którym kanale? O której godzinie? Sprawdź program TV na Wielkanoc 2020!
Msza dla dzieci w telewizji lub online? Dotychczas niewielu z nas brało pod uwagę taką formę uczestniczenia we mszy świętej. Jednak w czasach pandemii koronawirusa, gdy hasło #zostanwdomu nie traci
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej