Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą.
Czas przygotowania: 90 min
Składniki na ciasto:
- 135 ml letniej wody
- 50 g cukru pudru
- 45 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 450 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 130 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 75 g trzcinowego lub brązowego cukru
- 20 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g miękkiego masła
- 70 g startej gorzkiej czekolady
Przepis na wielkanocną babkę drożdżową:
Przepis na babkę wielkanocną:
- Łyżkę cukru pudru oraz drożdże ucieramy do momentu, aż się rozpuszczą.
- Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy wodę, pozostały cukier puder, jajko, żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy.
- Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Dodajemy sól oraz masło. Ponownie mieszamy. Ciasto wyrabiamy łyżką lub ręką.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
- W międzyczasie natłuszczamy formę na babkę.
- Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Im bardziej rozdrobnimy czekoladę, tym łatwiej rozprowadzimy nadzienie po wierzchu ciasta.
- Uderzamy pięścią w wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie przekładamy całość na posypaną stolnicę. Mąką posypujemy, również wierzch ciasta.
- Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm oraz grubości 1-2 cm. Rozkładamy na nim nadzienie pozostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Zwijamy ciasno w roladę i delikatnie przekładamy do formy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli babka za szybko się zarumieni, możemy ją przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy na metalową kratkę do ostygnięcia.
- Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem maślanym.
Pamiętaj:
Nie przetrzymuj zbyt długo po upieczeniu babki drożdżowej w piekarniku, żeby nie wyschło.
Jak przechowywać babkę drożdżową po upieczeniu?
Babka drożdżowa zachowuje swoją świeżość, jeśli po ostudzeniu szczelnie zamkniemy ją w hermetycznym pojemniku. Wówczas jest w stanie zachować swoją świeżość przez kilka dni. Możesz ją także szczelnie przykryć ściereczką lub zawinąć w folię.
Drożdżową babkę można lekko odświeżyć za pomocą mleka. Wystarczy ją delikatnie polać mlekiem i wstawić na moment do rozgrzanego piekarnika.
Mrożenie babki
Ciasto drożdżowe mrozimy w hermetycznym pojemniku, przełożonym papierem do pieczenia. Możemy je przechowywać zamrożone nawet przez 3 miesiące. Babkę rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
A Wy jaką babkę preferujecie? Drożdżową czy piaskową? W jaki sposób ją przechowujecie zaraz po upieczeniu?