Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka.
Kasza jaglana: właściwości
Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może wejść w skład jadłospisu alergików. To bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B (B1, B2 oraz B6), a także żelaza i miedzi. Podczas pierwszych jesiennych chłodów nie sposób nie zwrócić uwagi na antywirusowe i przeciwzapalne właściwości kaszy jaglanej. Ten rodzaj kaszy powinien się też znaleźć w diecie uczniów, ponieważ zawiera duże ilości witaminy E oraz lecytyny – obie doskonale wpływają na pamięć i koncentrację.
Przepisy: kasza jaglana w codziennej diecie
Kasza jaglana świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i np. z daniami obiadowymi. Sekret jej stosowania w kuchni tkwi jednak we właściwym przygotowaniu. W przeciwnym wypadku dania przygotowane na bazie jaglanki mogą być gorzkie.
Przed ugotowaniem przelej kaszę zimną, a następnie gorącą wodą. Przed ugotowaniem warto też namoczyć ją przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ten prosty zabieg unieczynni fityniany, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych. Kolejnym krokiem jest ugotowanie kaszy jaglanej. 1 szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę. Ostatnim krokiem jest zawinięcie kaszy w ciepły koc i odstawienie na godzinę.
Zobacz też: Kasza manna dla niemowlaka
Przepisy z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
300 g dyni Hokkaido
2 brzoskwinie bez pestki i skórki
8 łyżek stołowych kaszy jaglanej, suche ziarno
2 g cynamon, mielony
2 łyżki migdałów i płatków
50 g daktyli
sól i kardamon do smaku
80 ml mleko sojowe
100 g niesłodzonych mrożonych jagód
Sposób przygotowania:
Opłucz kaszę i ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na kawałki dynię oraz brzoskwinię. Do garnka z kaszą dodaj pokrojone owoce i dynię, a następnie zalej całość wodą do połowy wysokości owoców. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem, a gdy dynia będzie miękka dodaj daktyle. Zmiksuj całość i wlej mleko. Jeśli Twoje dziecko jest małym łasuchem, możesz dodatkowo dosłodzić budyń z kaszy jaglanej miodem lub stewią. Na koniec udekoruj całość płatkami migdałowymi oraz ananasem wyczarowując z nich zabawne kształty lub postacie.
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem
Składniki:
250 g mielonego mięsa z kurczaja
150 g kaszy jaglanej
10 liści kapusty
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
sól i pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną i pozostaw do wystudzenia. Wykrój głąb z kapusty i włóż kapustę do naczynia z gorącą wodą, a następnie zdejmij kolejno liście. Pokrój cebulkę i zeszklij na wolnym ogniu.
Wymieszaj ze sobą kaszę jaglaną, mięso mielone, cebulę, a następnie doprawić do smaku. Przygotowany farsz ułóż na liściach kapusty i zawiń. Pozostałymi liśćmi wyłóż naczynie żaroodporne. Ułóż na nich gołąbki, zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez godzinę.
Przepisy pochodzą z Aplikacji żywieniowej Miils