Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka.

Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Shutterstock

Kasza jaglana: właściwości

Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może wejść w skład jadłospisu alergików. To bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B (B1, B2 oraz B6), a także żelaza i miedzi. Podczas pierwszych jesiennych chłodów nie sposób nie zwrócić uwagi na antywirusowe i przeciwzapalne właściwości kaszy jaglanej. Ten rodzaj kaszy powinien się też znaleźć w diecie uczniów, ponieważ zawiera duże ilości witaminy E oraz lecytyny – obie doskonale wpływają na pamięć i koncentrację.

Przepisy: kasza jaglana w codziennej diecie

Kasza jaglana świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i np. z daniami obiadowymi. Sekret jej stosowania w kuchni tkwi jednak we właściwym przygotowaniu. W przeciwnym wypadku dania przygotowane na bazie jaglanki mogą być gorzkie.

Przed ugotowaniem przelej kaszę zimną, a następnie gorącą wodą. Przed ugotowaniem warto też namoczyć ją przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ten prosty zabieg unieczynni fityniany, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych. Kolejnym krokiem jest ugotowanie kaszy jaglanej. 1 szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę. Ostatnim krokiem jest zawinięcie kaszy w ciepły koc i odstawienie na godzinę.

Zobacz też: Kasza manna dla niemowlaka

Przepisy z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

300 g dyni Hokkaido
2 brzoskwinie bez pestki i skórki
8 łyżek stołowych kaszy jaglanej, suche ziarno
2 g cynamon, mielony
2 łyżki migdałów i płatków
50 g daktyli
sól i kardamon do smaku
80 ml mleko sojowe
100 g niesłodzonych mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

Opłucz kaszę i ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na kawałki dynię oraz brzoskwinię. Do garnka z kaszą dodaj pokrojone owoce i dynię, a następnie zalej całość wodą do połowy wysokości owoców. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem, a gdy dynia będzie miękka dodaj daktyle. Zmiksuj całość i wlej mleko. Jeśli Twoje dziecko jest małym łasuchem, możesz dodatkowo dosłodzić budyń z kaszy jaglanej miodem lub stewią. Na koniec udekoruj całość płatkami migdałowymi oraz ananasem wyczarowując z nich zabawne kształty lub postacie.

Sprawdź:  Przepis na muffinki czekoladowe

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Składniki:

250 g mielonego mięsa z kurczaja
150 g kaszy jaglanej
10 liści kapusty
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
sól i pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną i pozostaw do wystudzenia. Wykrój głąb z kapusty i włóż kapustę do naczynia z gorącą wodą, a następnie zdejmij kolejno liście. Pokrój cebulkę i zeszklij na wolnym ogniu.
Wymieszaj ze sobą kaszę jaglaną, mięso mielone, cebulę, a następnie doprawić do smaku. Przygotowany farsz ułóż na liściach kapusty i zawiń. Pozostałymi liśćmi wyłóż naczynie żaroodporne. Ułóż na nich gołąbki, zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez godzinę.

Przepisy pochodzą z Aplikacji żywieniowej Miils

Dodaj komentarz

Ciąża Prawo
Urlop dziekański a ciąża
Czasami życie przynosi nam różne niespodzianki i jedną z nich może być ciąża, która zaskoczy przyszłą młodą mamę w czasie, gdy studiuje ona na uczelni wyższej. Niespodziewana wiadomość nie oznacza
Czytaj dalej
Newsy
"Cesarka była najleniwszą rzeczą jaką zrobiłam!" twierdzi aktorka Kate Hudson
W social mediach nie możesz liczyć na szybkie zapomnienie czy wybaczenie... zwłaszcza, gdy narazisz się społeczności matek. Przekonała się o tym gwiazda Hollywood, Kate Hudson. Matka dwójki dzieci nazwała swoje
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej