Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka.

Kasza jaglana: właściwości

Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka i nie zawiera glutenu, dzięki czemu może wejść w skład jadłospisu alergików. To bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B (B1, B2 oraz B6), a także żelaza i miedzi. Podczas pierwszych jesiennych chłodów nie sposób nie zwrócić uwagi na antywirusowe i przeciwzapalne właściwości kaszy jaglanej. Ten rodzaj kaszy powinien się też znaleźć w diecie uczniów, ponieważ zawiera duże ilości witaminy E oraz lecytyny – obie doskonale wpływają na pamięć i koncentrację.

Przepisy: kasza jaglana w codziennej diecie

Kasza jaglana świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i np. z daniami obiadowymi. Sekret jej stosowania w kuchni tkwi jednak we właściwym przygotowaniu. W przeciwnym wypadku dania przygotowane na bazie jaglanki mogą być gorzkie.

Przed ugotowaniem przelej kaszę zimną, a następnie gorącą wodą. Przed ugotowaniem warto też namoczyć ją przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ten prosty zabieg unieczynni fityniany, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych. Kolejnym krokiem jest ugotowanie kaszy jaglanej. 1 szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę. Ostatnim krokiem jest zawinięcie kaszy w ciepły koc i odstawienie na godzinę.

Zobacz też: Kasza manna dla niemowlaka

Przepisy z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

300 g dyni Hokkaido
2 brzoskwinie bez pestki i skórki
8 łyżek stołowych kaszy jaglanej, suche ziarno
2 g cynamon, mielony
2 łyżki migdałów i płatków
50 g daktyli
sól i kardamon do smaku
80 ml mleko sojowe
100 g niesłodzonych mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

Opłucz kaszę i ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na kawałki dynię oraz brzoskwinię. Do garnka z kaszą dodaj pokrojone owoce i dynię, a następnie zalej całość wodą do połowy wysokości owoców. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem, a gdy dynia będzie miękka dodaj daktyle. Zmiksuj całość i wlej mleko. Jeśli Twoje dziecko jest małym łasuchem, możesz dodatkowo dosłodzić budyń z kaszy jaglanej miodem lub stewią. Na koniec udekoruj całość płatkami migdałowymi oraz ananasem wyczarowując z nich zabawne kształty lub postacie.

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Składniki:

250 g mielonego mięsa z kurczaja
150 g kaszy jaglanej
10 liści kapusty
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
sól i pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną i pozostaw do wystudzenia. Wykrój głąb z kapusty i włóż kapustę do naczynia z gorącą wodą, a następnie zdejmij kolejno liście. Pokrój cebulkę i zeszklij na wolnym ogniu.
Wymieszaj ze sobą kaszę jaglaną, mięso mielone, cebulę, a następnie doprawić do smaku. Przygotowany farsz ułóż na liściach kapusty i zawiń. Pozostałymi liśćmi wyłóż naczynie żaroodporne. Ułóż na nich gołąbki, zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez godzinę.

Przepisy pochodzą z Aplikacji żywieniowej Miils

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Jaglanka na śniadanie

Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Zielony koktajl sirt [przepis]

Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić zdrowe chipsy?

Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?Przepisy KulinarneCiasta fit i inne zdrowe słodycze

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Kleik ryżowy na wodzie lub mleku

Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie....

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Komunia, Przepisy Kulinarne

Ciasta na komunię

Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general